Begint jouw hart ook al sneller te kloppen zodra de lente aanbreekt, omdat dan het seizoen van de witte asperge aanbreekt? In dit artikel delen we de lekkerste recepten met witte asperges. In een klassiek jasje, of nét even anders.
Het grote verschil met de groene asperge, is dat zijn witte broertje volledig ondergronds groeit. Doordat er geen fotosynthese kan plaatsvinden, blijven de asperges wit. Iedere asperge wordt met de hand gestoken, wat gedeeltelijk de prijs voor ‘het witte goud’ verklaart.
Natuurlijk kun je ze koken en serveren met een eitje, ham of hollandaise, maar het kan nog zoveel lekkerder. Laat je asperges eens een hoofdrol spelen in een risotto, maak een plaattaart of ga voor asperges is zoutkorst voor héél veel smaak.
Witte asperge recepten in z’n originele vorm
Twee-in-een: verse aspergestukjes stoven boterzacht in romige dragonsaus. Zo gaat niets van het lekkere asperge-aroma verloren! Visliefhebber? Strooi samen met de knoflookcrips wat Hollandse garnalen over de asperges of geef er plakjes gerookte zalmfilet bij.
naar receptWil je supersmaakvolle witte asperges? Intensiveer dan de smaak door de asperges te garen in een zoutkorst. Serveer als elegant (Paas)hoofdgerecht met onze citroenrisotto en roodbaars.
naar receptYvette: 'De extra zachte smaak van champignonmayo past zo goed bij witte asperges. Het traditionele kruim van ei en peterselie (à la Flamande) vervang ik door polonaise van pistache. Man man, dit gerecht wordt gewoon weer een klassiekertje hier hoor, hop in de polonaise voor mijn Hollandse asperges 2.0!'
naar receptVier de lente extra lekker met luxe groenten en romige wijn-botersaus.
naar receptDe simpele venkelroomsaus met witte wijn en asperges maken van deze doordeweekse maaltijd een culinair feest.Ook in het seizoen: postelein + 4 fijne recepten
naar receptHet witte goud, chic verpakt als bosje met een plak ham eromheen, mooi neergelegd op een bord. De strik van dragon maakt onderstaand gerecht af. Et voilà: een mooie eenpersoonslunch!
naar receptDe mix van witte en groene asperges laat je heel langzaam sous-vide garen in sinaasappelsap in de stoomoven, waardoor ze heerlijk mals worden zonder hun bite te verliezen. De romige burrata en het knapperige kruim maken dit de perfecte antipasti om te serveren op een zonnige dag.Koken met een stoomoven: alle ins & outsDit recept kwam tot stand in samenwerking met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel! Eén oven waarmee je alle technieken die chefs gebruiken binnen handbereik hebt: bakken, braden, grillen, stomen en net als een pro je eten sousvide bereiden. Hoe fijn is dat?
naar receptWitte asperges in een heerlijk recept:
Als je graag witte asperges eet met een eitje en zalm is dit de perfecte vega versie. Door de zilte smaak van zeekraal mis je de zalm geen seconde.
naar receptTja, bijna alles wat je paneert en frituurt is lekker, en witte asperges zijn geen uitzondering. Dit is een heerlijke snack voor bij de borrel, een verrukkelijk voorgerecht met een frisse kruidensla, of trakteer jezelf op een uitgebreide lentelunch. Glas witte wijn erbij, en niks meer aan doen.
naar receptKruidige, groene flensjes die je vult met romige stracciatella en frisse asperges. De lichtpittige arrabbiatasaus brengt dit gerecht tot leven.
naar receptIneens zijn ze er weer, die heerlijke Hollandse asperges! Niks mis met de gekookte versie met ham & ei maar ga zeker ook voor extra pittig. Lekker op een gewone dag door de weeks: pittige asperges met kruidige marinade.
naar receptMarineer asperges als ceviche met gember en azijn, zo blijven ze sappig en knapperig. De Italiaanse klassieker tagliata bestaat uit dungesneden biefstuk of entrecote met een dressing, rucola en parmezaan. Onze versie is met entrecote en gemarineerde rauwe asperges.
naar receptAspergeseizoen is ons favoriete seizoen! En dan combineren met ham & ei in deze heerlijke aspergetaart.
naar receptBehalve als maaltijd kun je deze aspergesoep ook als een chic voorgerecht serveren. De hoeveelheid is dan genoeg voor 6-8 personen. Ook lekker met vlokken warmgerookte zalm.
naar receptSchaaf voor deze aspergesalade de asperges in lange linten voor een chique resultaat. Bovenop nog een gepocheerd ei. Voor een extra hartig accent is het lekker om aan deze salade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toe te voegen. Zoek voor deze salade dikke asperges uit, daar schaaf je gemakkelijk linten van.
naar receptIn haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
naar receptAsperges zijn lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. En, misschien niet het gerecht waar je als eerst aan denkt: in een risotto. Wij combineren in deze risotto asperge met venkel en Hollandse geitenkaas: lékker!
naar receptMooi, lenteachtig en heerlijk, deze ‘open’ lasagne van Janneke Philippi. Er komt geen oven aan te pas, dus dit gerecht is lekker snel klaar!
naar receptLees meer: 18x de lekkerste hoofdgerechten met ei

















