18x de lekkerste hoofdgerechten met ei

Een lekker ontbijt met ei bedenken is een makkie. Pocheren, koken, klutsen tot een zacht en luchtig omeletje: we weten er wel raad mee. Hetzelfde geldt voor brunch of lunch. Eieren zijn nou eenmaal overal ter wereld te vinden, ongeacht het seizoen. Een prachtig ingrediënt dus, dat zich voor zoet én hartig leent – en alles daar tussenin.

Alle reden dus om niet alleen overdag, maar ook ’s avonds lekker los te gaan met eieren. Maar wat zijn nou de lekkerste diners en hoofdrechten met ei? We doken onze registers in: dankzij deze lijst kun je altijd wel íéts met ei.

Ben je benieuwd naar de zin en onzin van mythes over eieren? Onze redactie zocht het voor je uit.

hoofdgerechten met ei

Japanse kerriesoep met ei en varkensgehakt
Deze milde kerriesoep met varkensgehakt, udonnoedels en sake is het ideale Japanse comfortfood. Extra fijn: de soep staat in 30 minuten op tafel.
We geven je hier nog drie soepen die binnen 30 minuten op tafel staan!
naar recept
kerriesoep met noedels delicious.
ovenpannenkoeken met ei en champignons
Deze hartige ovenpannenkoeken met ei en champignons zijn héérlijk! Ideaal powerfood na een drukke doordeweekse dag.
naar recept
ovenpannenkoeken met ei en champignon | delicious
eiercurry met kurkuma
Curry is eigenlijk altijd lekker, maar vooral op een koude herfstavond. Geef bij deze eiercurry met kurkuma uit Sri Lanka gekookte rijst of maak er een feestmaal van met kruidige saffraanrijst met cashewnoten.


Nog een lekkere vega curry: met pompoen en paddenstoelen
naar recept
eiercurry met kurkuma - delicious
salade met forel, zuurkool en gepocheerd ei
Forel, spruitjes, zuurkool, gepocheerde eieren en avocado leveren samen deze spannende salade op. Maak er een romige dressing bij van eidooier, mosterd en citroensap en serveer de salade lauwwarm. Ook deze speltsalade maak je met gepocheerd ei & spruitjes & lekker veel groene kruiden!
naar recept
salade met forel
curry met witte bonen, shiitake en ei
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.
Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
naar recept
curry witte bonen en ei
Mexicaanse eieren met krokante aardappels
Deze pittige Mexicaanse eieren met krokante aardappels en gehakt kun je in het weekend als stevig brunchgerecht maken. Een recept met een hoog kleine-moeite-groot-effect, ook wel eens fijn toch?
Vanavond nog iets lekker pittigs met ei?
naar recept
mexicaanse eieren - delicious
indische eieren met sperziebonen
Kurkuma, ketjap, kokos en koriander! Mm… Wat veel smaken passen in dit gerecht. Variatie: Doe in plaats van gekookt ei eens dikke stukken omelet door de stoof, ook heerlijk!
Maak ook deze Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus.
naar recept
indische eieren
pittige eieren
Eieren zijn een perfect verpakt cadeautje van moeder natuur. Bomvol goede voedingsstoffen en héél veelzijdig. Wij geven ze een extra lekkere twist en serveren deze pittige eieren als ontbijt- of lunchgerecht!
naar recept
pittige eieren
noedels met paddenstoelen en gemarmerde thee-eieren
naar recept
noedels-paddenstoelen-delicious
captains dinner met pittige eieren
Tip van Janneke: “Bij de vegetarische variant vind ik de pittige eieren perfect aansluiten. Ik maak ze niet te pittig voor de tweeling en zet de sambal apart op tafel. Als ze in de keuken helpen, mogen ze nog een lepel pindakaas in de saus laten smelten.”
naar recept
captain's dinner met pittige eieren
shakshuka met rokerig lamsgehakt & feta
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.
Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen.
Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
naar recept
shakshuka
gerookte bimi met gepocheerd ei & harissakruim
Op zoek naar een vegetarisch voorgerecht of bijgerecht voor kerst? Deze gerookte bimi met gepocheerd ei en dragonmayo is waanzinnig, al helemaal door het krokante harissakruim. Het ziet er ook nog eens feestelijk uit en dus een perfect voor- of bijgerecht voor kerst.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Gerookte bimi met gepocheerd ei & dragonmayonaise
tortilla met chorizo
Ook zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.
naar recept
Aardappel tortilla met chorizo
noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals andijvie.
Zin in een snel vegetarisch recept voor doordeweeks? Dit recept voor noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s is dan ideaal.
naar recept
vega noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
spaghetti carbonara met chorizo
Spaghetti carbonara komt oorspronkelijk uit Lazio. Daar aten houtskoolbranders het in hun pauze.
Tip: voeg bij de klassieke spaghetti carbonara de eieren gelijk toe nadat de pasta is afgegoten, zo kunnen de eieren door de warmte stollen. 
naar recept
carbonara chorizo ei - delicious
strudel met courgette, ricotta, pancetta en olijfolie
Niet alleen ONGELOOFLIJK LEKKER, maar ook een lust voor het oog, dit filodeeg gevuld met pancetta, courgette, kaas, kruiden & olijfolie.
Psst… deze strudel is een topper op de paastafel!
naar recept
Strudel met courgette, ricotta, pancetta en olijfolie
zalmtaart
Te lekker met een frisse salade erbij als lichte maaltijd. Je kunt hem van tevoren maken en daarom is zo’n zalmquiche ook ideaal als picknick of voor een feestje.
naar recept
zalmtaart
gevulde rode aardappel met tuinbonen, salie & gepocheerd ei
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een subtiele vulling toe. Vega? Zonder panchetta is deze gevulde aardappel vegetarisch.
naar recept
gevulde aardappel ei tuinbonen pasen
eiercurry met kurkuma - delicious