Na de risotto en pasta zet je deze Italiaanse desserts op tafel voor het zoetste moment van de maaltijd. Zet je lepel in de panna cotta, neem nog een hap van de ricottataart en zorg dat er plek overblijft voor een kwiek bolletje sorbetijs.
Spaghettislierten draaiend om onze vork: we worden er gelukkig van, maar het zijn de Italiaanse desserts die blijven hangen, die ons op een andere manier raken. De zoete mascarpone in de tiramisu en de gelato die, als we niet snel likken, over onze vingers druipt. Puur genot.
Bij delicious. zijn we er net als de Italianen van overtuigd dat desserts ons leven specialer maken. Het is een stukje luxe, een verwennerij, en zoveel meer dan noodzakelijke brandstof.
Dolci zijn een viering van plezier, kleur, suiker en sensualiteit
Gezond is het niet, en dat hoeft ook niet, een dessert moet je prikkelen. Het mag zelfs een vleugje sensueel zijn, en nergens anders is die sensualiteit zo uitgesproken als in Italië. Of het nu tot uiting komt in een fluweelzachte, lichtgroene pistache-panna cotta of een sprankelende lambrusco-zabaglione om je vingers bij af te likken.
Zeg nu zelf: aardappelen happen toch een stuk minder spannend dan een bloedrode aardbeiencrostata. Er zijn uitzonderingen, zeker, zoals deze waanzinnige krokante aardappels waar zelfs de minst romantische kok het warm van krijgt. Maar voor al die andere keren, kiezen wij voor de Italiaanse desserts.
Wereldwijd zijn Italiaanse desserts minder bekend dan hun hartige tegenhangers, hoe zit dat?
Volgens Letitia Clark, die een boek schreef over Italiaanse desserts La Vita e Dolce, zijn de risotto, pasta, polenta, gnocchi enzovoorts, beroemd geworden vanwege hun eenvoud en gebrek aan tierlantijnen. Terwijl Italiaanse desserts en taarten juist neigen naar theatrale kunstwerken, versierd met alle denkbare decoraties mogelijk. De een nog glanzender dan de ander, bedekt met lagen room en custard, en bekroond met meringue, glanzende aardbeien of fluorescerende kersen. Over de top komt niet voor in het Italiaanse dessert-vocabulaire.
Dit komt volgens Clark omdat, in tegenstelling tot de meeste hartige gerechten, de focus niet ligt op het teruggrijpen naar tijden van armoede en ‘la cucina povera‘ (armeluiskeuken), maar op de viering van de komst van suiker in Italië. Geïntroduceerd door de Arabieren, werd suiker al vanaf de 9e eeuw verbouwd op Sicilië. Vandaar dat je juist op dit eiland zoveel zoete lekkernijen tegenkomt: gelato, cannoli en cassata Siciliana. Hmm!
De beste Italiaanse desserts om een diner mee af te sluiten
cannoli met witte chocolade en campari
In de romige vulling van deze cannoli gaat een scheut campari en sinaasappelrasp en sap. Je kunt ook zuidvruchten of noten toevoegen. Cannoli-rolletjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online, dan hoef je ze alleen nog maar te vullen.
Binnen een kwartier zet je iets op tafel om je vingers bij af te likken. Extra lekker: schep nog een bol notenroomijs of vanilleroomijs bij de zabaglione.
Een Italiaanse klassieker mag je niet veranderen, behalve als je er chocoladepasta in kunt doen! Ben je op zoek naar een écht spektakelstuk? Maak dan tiramisutaart!
Hemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti
Zongerijpt zijn aardbeien natuurlijk op hun allerbest. Kies dus Hollandse zomeraardbeien en laat die onrijpe exemplaren lekker links liggen. TIP: ga ook eens naar een pluktuin voor zo’n bakje perfect rijp zomerfruit. Je proeft de zomer écht door biscotti te beleggen met crème fraîche en gemarineerde aardbeien. Pronto: een zoete bruschette!
Half rijst, half pudding: de rijst zakt, zodat je een laagje rijstebrij en daarop een laagje pudding krijgt. Zowel lauwwarm als koud heel lekker. Maak de pudding het liefst een dag van tevoren en zet hem een nacht in de koelkast.
En voor de afwisseling: rijst-roompudding met kokos.
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt. SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
Yoghurt frist dit superromige toetje met gekaramelliseerde nectarines lekker op. Let op dat gelatine van botten is gemaakt en dit dessert dus technisch gezien niet vegetarisch is. Agar agar is daarentegen van zeewier gemaakt en houdt de boel net zo goed bij elkaar als gelatine. Reken voor 6 blaadjes gelatine op 7 gram agar agar vlokken, dat is ongeveer 1 zakje. Liever een ander toetje? Bekijk dan ook eens deze lijst met 52x Italiaanse zoete lekkernijen
Liefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.Ook een bellini gaat fantastisch in deze trifle met amaretti.
Op de Italiaanse eilanden barst het van de zoetekauwen: ze maken er al generaties lang de allerlekkerste sorbetto, granita en gelato. Wat je misschien nog niet wist is dat veel van de ijssmaken zijn beïnvloed door de Arabieren, zoals jasmijn, kaneel, saffraan en amandel. Reis je naar Sicilië, dan is er eigenlijk maar één smaak die er toe doet: citroen!
De telefoon staat hier roodgloeiend. Blijkbaar wil iedereen zijn lepel in de koffietrifle met marsala en mascarponeroom zetten. ‘Begin ruim van tevoren met dit toetje, dan kan de koffiesmaak zich extra goed ontwikkelen.’
Zeg nu zelf: één keer opscheppen van zo’n Italiaanse toet met laagjes romige crème en boozy koekjes kan bijna niet. Houd dus een gaatje vrij na het eten!Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen
Tiramisu staat voor delen, voor lang blijven zitten en praten over de avond en het leven. Alles wat lekker is, gaat erin. De stukjes chocolade zorgen voor wat bite. Deze tiramisu met specerijen en frangelico heeft het allemaal. De tiramisu kun je 1 dag van tevoren maken.
Bak de soesjes 1 dag eerder en bewaar ze in afgesloten in de koelkast. Zijn ze wat zacht geworden, bak ze de volgende dag dan even op in de oven. Vul de soesjes niet langer dan 3 uur van tevoren met ijs en bewaar ze in de diepvries.Op deliciousmagazine.nl/soesjesmaken vind je een handige uitleg.
De Italianen noemen 'm tiramisu alla mandorla pugliese. Maar wij zeggen: supernotige tiramisu met gekaramelliseerde amandelen en amandelcake. Ook fijn: helemaal glutenvrij!
Estland stond nog niet op de culinaire radar van Mister Kitchen. Maar nu er volgens kenners een culinaire revolutie gaande is én Michelin er is neergestreken, werden de Misters nieuwsgierig. Ze bedachten er dit recept voor kardemom-meringue met cranberrycurd.