nr.1 foodmagazine

stamppot van waterkers en kalfsworstje met venkelroomjus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Stamppot eens anders en maak Janneke’s lentestamp met waterkers, een sappig kalfsworstje en roomjus met venkel. Janneke: ‘Waterkers is lekker pittig. Ik ben er dol op, maar de kinderen vinden het te scherp. Door hun porties puree schep ik toefjes veldsla of een restje grof gesneden kropsla en soms nog wat doperwten.’

waterkersstamppot en kalfsworstje met venkelroomjus

hoofdgerecht | 4 personen

1¼ kg kruimige aardappels, geschild, in stukken
2 el olijfolie
4 kalfsbraadworsten
2 tl venkelzaad
50 ml droge witte wijn
100 ml kalfs- of runderfond
200 g crème fraîche
1 rode ui, fijngesneden
300 g waterkers, harde steeltjes verwijderd en evt. grof gesneden

Kook de aardappels in een laagje water met zout afgedekt in 20-25 min. op laagste vuur gaar.

Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de worsten in 15 min. bruin en gaar. Neem de worsten uit de pan en houd ze onder een deksel warm. Bak het venkelzaad 1 min. in het bakvet. Schenk de wijn in de pan en roer de aanbaksels met een spatel los. Voeg de fond toe en laat tot de helft inkoken. Roer 1 el crème fraîche door de jus en breng op smaak met zout en peper. Leg de worsten terug in de pan en houd op laag vuur warm. Giet de aardappels af en vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappel met de rest van de crème fraiche en een flinke scheut kookvocht to een smeuïge stamppot. Schep er waterkers, ui en zout en peper naar smaak door.

Verdeel de stamppot over 4 borden. Leg er een kalfsbraadworst op en schep de roomjus erover.

Bereiden ± 30 min.

RECEPT, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

stamppot-waterkers-delicious