haring met aardappels en zeekraal

Ja, ze zijn er weer, de Hollandse Nieuwe. Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Combineer haring eens met knapperige zeekraal en gestoomde nieuwe aardappels, zoals Opperdoezer Ronde.

voorgerecht (6 personen)
4 vastkokende aardappels (± 400 g)
200 g zeekraal
4 nieuwe haringen
1 tl mosterd
50 ml droge witte wijn
1 dl arachide- of zonnebloemolie
1 zoete ui, in dunne ringen

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ½ cm dik. Stoom ze in ± 5 min. gaar in het stoommandje boven kokend water (of kook ze evt. in 10-15 min. nét gaar). Laat ze afkoelen.
Stoom ook de zeekraal ± 2 min. en spoel deze koud af onder de kraan.
Snijd de haringen in stukjes die even groot zijn als de aardappelschijfjes.
Meng in de keukenmachine de mosterd en witte wijn. Schenk langzaam de olie
erbij, totdat een gebonden dressing ontstaat.
Leg op elk plakje aardappel een stukje haring met de glimmende kant naar
boven. Verdeel de zeekraal over de borden en leg de stukjes aardappel met haring
erop. Verdeel de uiringen erover en lepel de dressing erover.

bereiden ± 30 min
p.p. ± 295 kcal/ 14 g koolhydraten/ 22 g vet

Recept en bereiding Eke Mariën Fotografie Rob van der Vet Styling Laura Jongeneel

Haring-delicious