boeuf bourguignon met kaasscones

boeuf bourguignon met kaasscones
aantal 6 |
hoofd, hoofdgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst |
|
Boeuf bourguignon: comfortfood bij uitstek en ook voor de herfstdagen i-de-aal. Leg een stevige basis met de smaak van runderlappen, voeg kruiden toe en de tijd in de oven doet de rest van het werk.

De kaasscones geven deze klassieke boeuf bourguignon net even wat extra's. Groots genieten voor grotere groepen.

Meer inspiratie opdoen voor de feestdagen? Bestel het jubileumnummer van delicious.!

Voorbereiding45 minutes
Kooktijd2 hours 50 minutes
oven20 minutes

Kookgerei

  • uitsteekvorm van 4-5 cm Ø

Ingrediënten

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1,2 kg runderpoulet*, in 3-4 cm-blokjes, zonder vetrandjes
  • 1 grote ui, in ringen
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 200 g champignons, in plakjes
  • 150 g spekblokjes
  • 375 ml rode wijn
  • 125 ml passata, gezeefde tomaten
  • 750 ml kippenbouillon
  • 8 takjes tijm + extra als garnering
  • 2 laurierblaadjes

kaasscones

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 80 g ijskoude boter
  • 125-160 ml melk
  • 80 g gruyère, grof geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit 1 el olie in een ruime braadpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Bak hierin de helft van de vleesblokjes in 2-3 min. per kant rondom bruin. Schep op een bord en bak de rest van de vleesblokjes bruin. Schep die ook op het bord.
  • Verhit in de braadpan nog 1 el olie op matig vuur. Bak hierin de ui, knoflook, champignons en spekjes onder regelmatig omscheppen ± 5 min. tot de ui glazig is. Schenk de wijn erbij, schraap met een pollepel de aanzetsels van de bodem los en laat 1-2 min. licht inkoken. Voeg het vlees, de passata, bouillon, tijm, laurier en 250 ml water toe. Schep om en stoof afgedekt 2-2½ uur in de oven, of tot het vlees mals is.
  • Doe intussen voor de scones het zelfrijzend bakmeel in een grote kom. Rasp de boter grof boven het meel. Wrijf de boter met je vingertoppen door het meel. Voeg 125 ml melk toe. Meng alles door met een tafelmes snijbewegingen te maken, zodat het goed samenhangend wordt; voeg evt. nog wat melk toe en kneed niet te lang. Breng het deeg over op een licht met meel bestoven werkvlak en druk uit tot een plak van 2 cm dik. Steek er met de uitsteekvorm 14 scones uit. De restjes kun je samenvoegen, uitrollen en opnieuw scones uit steken.
  • Neem na 2-2½ uur de deksel van de pan. Leg de scones op de stoof en bestrooi met gruyère. Schakel de oventemperatuur naar 220°C. Bak 20 min. tot de scones goudbruin kleuren. Neem ze uit de oven en laat 5 min. rusten. Bestrooi met nog wat tijm.

Voedingswaarde

calorieën: 725kcal
eiwit: 52g
vet: 40g
koolhydraten: 38g
auteur: delicious.
*Runderpoulet koop je bij de slager of in de supermarkt, daar noemen ze het vaak soepblokjes. Als de blokjes erg klein zijn, snijd dan zelf magere runderlappen in stukken van 3-4 centimeter.

RECEPTUUR: ALISON ADAMS | FOTOGRAFIE: GUY BAILEYS | STYLING: BHAVANI KONINGS. 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!