stamppot met witte bonen, spek en tutti frutti-chutney

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, najaar, weekend, winter | nederlands |
Wij zijn dól op stamppotten met prachtige Hollandse producten. In deze stamp geef je de witte bonen flink meer smaak met krokant spek en fris-zoete fruit-chutney. 
Krijg jij geen genoeg van stamppot? Kies hier uit onze 5 favoriete stamppot recepten.
voorbereiding40 minutes

ingrediënten

  • 300 g witte bonen 1 nacht geweekt / uit blik
  • 500 g kruimige aardappels bildstar of doré, geschild, in gelijke stukken
  • 500 g pastinaak in kleine stukken
  • 2 stengels bleekselderij in boogjes
  • 60 g boter
  • 150 ml melk
  • ¼ tl pimentpoeder
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 el milde vloeibare honing
  • 3 el arachide-olie
  • 4 speklapjes van goede kwaliteit
  • evt. grove Zaanse mosterd voor erbij

tutti-frutti chutney

  • sap van 2 en rasp van 1 biosinaasappels
  • ½ kaneelstukje
  • 125 g tutti frutti gehalveerd
  • ½ tl venkelzaad
  • 2 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • 2 zoetzure appels geschild, in blokjes

instructies

  • Giet de bonen af, spoel ze en zet ze met ruim water op (geen zout). Kook de bonen gaar in 1-1½ uur of volgens de aanwijzingen op het pak, of neem bonen uit blik (deze hoeven niet gekookt).
  • Breng voor de chutney alles behalve de appel in een steelpan aan de kook. Kook het mengsel zachtjes 30 min. onder af en toe roeren. Roer na 15 min. de stukjes appel erdoor en laat zachtjes meekoken. Voeg evt. een beetje water toe als het te droog dreigt te worden.
  • Kook de aardappels en pastinaak in een laagje licht gezouten water (3-4 cm) afgedekt in 25 min. gaar. Voeg na 10 min. de bleekselderij toe en kook mee. Giet de aardappels af. Voeg de helft van de gare boontjes toe en stamp met de boter, melk en piment tot een grove puree. Roer dan luchtig de rest van de bonen en bijna alle afgeknipte tuinkers erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng intussen de honing, kruidnagel en ½ el olie en bestrijk de speklapjes ermee. Verhit de olie in een koekenpan en bak de speklapjes hierin in 12-15 min. goudbruin en krokant. Blus af met wat water en roer de aanbaksels goed los.
  • Verdeel de stamppot over de borden en bestrooi met de rest van de tuinkers. Geef de speklapjes en chutney er apart bij. Lekker met een lik grove mosterd.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
FOTOGRAFIE: ALAN JENSEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: JACQUELINE PIETROWSKI | RECEPTEN: DELICIOUS.CULI-REDACTIE 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
bonenstamppot - delicious