Niets zo lekker als een geheime truc achter de hand hebben. Zo’n simpele short cut, waarmee je gerechten in een handomdraai een intensere smaak geeft. De favoriete truc van zo’n beetje ieder redactielid van delicious. magazine? Gedroogde paddenstoelen!
Vaak is ‘zo vers mogelijk’ het devies, alleen zijn niet alle paddenstoelen het hele jaar door verkrijgbaar. Daarom koken we net zo graag met een portie gedroogde paddenstoelen. Oók in receptuur waar verder geen funghi in voor komt.
Low budget, lang houdbaar
Gedroogde paddenstoelen zijn smaakbommetjes van de bovenste plank. Shiitake, porcini, morielje, cèpes, oesterzwemmen, ringboleten… De keuze is eindeloos en iedere soort heeft zijn eigen smaak en textuur.
Voordat je aan de slag gaat met gedroogde paddenstoelen, is het van belang ze weer tot leven te wekken of ’te activeren’. Dit doe je door de paddenstoelen in (lauw)warm water te laten wellen. Trek hier ongeveer 30 minuten voor uit. Gebruik je erg grote of stevige paddenstoelen, zoals shiitake? Dan hebben ze wellicht iets langer nodig. Voor een extra smaakdimensie, kun je de paddenstoelen laten wellen in warme bouillon of wijn.
Geen tijd om ze te wellen? Koop de paddenstoelen in poedervorm of maal ze zelf fijn in een hakmolen of elektrische koffiemolen.
Vegan smaakmaker
Tip: gedroogde paddenstoelen geven plantaardige gerechten net dat beetje ‘oomph‘, dat soms ontbreekt wanneer je zonder dierlijke producten kookt. Voeg dus gerust wat gedroogde paddenstoelen(poeder) toe aan je favoriete vegan gerecht.
Meer weten over wilde paddenstoelen? Lees hier verder!