zomerse risotto’s: licht, fris en boordevol smaak

zomerse risotto’s: licht, fris en boordevol smaak

Een kom dampende risotto doet je misschien denken aan knusse winteravonden, maar deze Italiaanse klassieker is óók perfect voor zwoele zomeravonden.

Met frisse groenten, citrus, zeevruchten of zachte kazen geef je risotto een lichter en zonniger karakter – perfect voor lange avonden buiten.

Zomerse tips voor risotto op z’n lichtst:

  • Gebruik bouillon op kamertemperatuur in plaats van gloeiend heet: Normaal voeg je hete bouillon toe aan je risotto, zodat de rijst mooi gelijkmatig gaart. Maar bij frisse zomerrecepten – met bijvoorbeeld citroen, zachte groenten of vis – kun je ook bouillon op kamertemperatuur gebruiken. Dat zorgt voor een wat rustigere garing en behoud van frisse smaken. Ideaal als je een lichtere risotto op tafel wilt zetten!
  • Maak het af met een handje verse kruiden zoals munt of dille voor een frisse zomerse smaak

Wij delen 13 heerlijke zomerse risotto-recepten met je – van klassiek met citroen en mascarpone tot verrassend met krab en munt. Welke maak jij als eerste?

13x zomerse risotto

risotto met prei en ansjovis
Je herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten.
Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in!
naar recept
risotto met prei en ansjovis
citroenrisotto met mascarpone en coquilles
Het geheim van een geslaagde risotto zit 'm in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura – de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt. Dit recept vertelt je precies hoe je 'm zelf tot in perfectie maakt.
naar recept
Citroenrisotto met mascarpone en coquilles
risotto met venkel en citroen
Je hebt geen paspoort nodig om een wereldreis vol smaak te maken. Onze favoriete stop is Italië! Maak vandaag een heerlijke, romige risotto en bestrooi 'm met knapperige, goudbruine pijnboompitjes.
naar recept
risotto met venkel
risotto met tuinbonen, krab en munt
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
naar recept
risotto met tuinbonen - delicious
spinazierisotto met krokante pancetta
Het geheim van geslaagde risotto zit ’m in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura– de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt.
naar recept
spinazierisotto met krokante pancetta
Tomatenrisotto met provola
Provola is net als mozzarella jonge, verse kaas van vette koemelk gemaakt, maar is ietsje steviger dan mozzarella. Een maatje groter heet provola provolone. Kun je geen provola krijgen, neem dan (geraspte) mozzarella.
Je kunt deze tomatenrisotto ook prima vegan maken. Tips vind je onderaan het recept.
naar recept
gebakken tomatenrisotto
risotto met garnalen en kokosmelk met korianderpesto
Om te genieten deze risotto met garnalen. Romige risotto, heerlijke garnalen en een smaakvolle korianderpesto erbij. Deze risotto staat ook nog eens binnen 25 min. op tafel!
naar recept
risotto-garnalen-delicious
risotto met bleekselderij en garnalen
Een beetje van het één en een beetje van het ander. Risotto: dit is zo’n recept, waar je makkelijk mee kan variëren, afhankelijk van wat je nog in de koelkast of vriezer hebt liggen. Wat risottorijst + bouillon + bietjes + restje kip van gisteren of risottorijst+ bouillon + stukje witvis + doperwtjes uit de vriezer. Risotto blijft een van de beste leftover-gerechten.
naar recept
risotto-delicious
risotto met venkel en gegrilde asperges
Geweldige maaltijden met weinig ingrediënten, die gegarandeerd binnen 30 min. op tafel staan. Dat kan! Deze smeuïge risotto met asperges en venkel bijvoorbeeld. Gril meteen een extra portie asperges voor je lunch de volgende dag. Heerlijk! Je hebt mensen die je ’s nachts wakker mag maken voor risotto. Daarom nóg een recept, met zeevruchten en bleekselderij.
naar recept
venkel-risotto
kokkels, mosselen & zeewierrisotto
Deze risotto van Yvette van Boven zit vol met heerlijke ingrediënten van de Ierse kust. Yvette: ‘De Ierse kustlijn is eigenlijk één grote supermarkt waar je gratis en voor niks een maaltje bij elkaar kunt scharrelen’
In Ierland blijven? Probeer dan ook Yvette haar recept voor crumpets.
naar recept
risotto zeewier kokkels mosselen - delicious
gevulde tomaten met kruidige citroenrisotto
Weet je nog van toen? Toen de tomaten gevuld werden met rijstsalade en allerhande noten? Wel, wij hebben deze seventies klassieker geüpgraded met een kruidige citroenrisotto.
naar recept
gevulde tomaten
risotto met champagne, asperges en oesters
Wat zeggen ze ook alweer over de weg naar iemands hart? En liefde…die gaat toch door de maag? Anyway, iedereen wil af en toe een special date waarop je jezelf en een speciaal iemand verwent met een memorabel maal. En met dit recept voor de veel te luxe risotto met champagne, asperges en oesters gaat dat zeker lukken!
naar recept
gegrilde zeebaars met risotto
Ingrid Neven is chef-kok van het Antwerpse restaurant Pazzo. Eerder deelde ze al het recept van de gegrilde zeebaars met risotto met ons, een feestrecept waar haar favoriete keukens, de oosterse en Italiaanse, in samen komen: ‘Zeebaars is een veelzijdige vis waar je veel mee kunt doen: stomen, bakken, grillen, marineren en zelfs rauw eten.’
naar recept

Bekijk ook: Italiaanse raapstelen met ansjovis en spaghetti