op zoek naar een wortel recept? 40x koken met worteltjes!

op zoek naar een wortel recept? 40x koken met worteltjes!

Een bosje wilde regenboogwortelen of een paar stuks stevige winterpenen, wij weten wel raad met worteltjes! Geroosterd met honing en specerijen als bijgerecht, gepureerd in een stevige linzensoep of als imponerende soufflé wanneer je gasten verwacht: voor elke gelegenheid is er een passend wortel recept.

10x dit wist je nog niet over je favoriete vrucht mango

Een zoet wortel recept? Gebruik deze wortels

Het maakt niet uit welke wortels je gebruikt, of je nu een carrot cake maakt, wortelpannenkoekjes of onze wortelmuffins, elke wortel werkt. Zorg wel dat je verse wortels koopt, het liefst biologisch, zodat de lekkere zoete smaak goed overkomt in je wortel recept.

Perfect geroosterde wortel

Het verlangen naar geroosterde wortels neemt toe naarmate de dagen kouder worden. Hoewel, ken je dat gevoel wanneer je in de koelkast een restje geroosterde wortels aantreft en je dankzij deze shortcut in een handomdraai een zomerse salade op tafel tovert? Puur geluk! Wortels roosteren haalt het beste in de oranje groente naar voren. Ze worden zoeter, intenser, heerlijk bruin en met geluk krokant zonder dat de wortel uitdroogt en verrimpelt.

We delen de beste tips voor perfect geroosterde wortels. Ten eerste: blancheren. Zodra je de wortels eerste even kookt, worden ze zacht zonder al te veel vocht te verliezen. Daarna hussel je de wortels met olijfolie en een mix aan specerijen en zout en rooster je de wortels in ca. 40 minuten in een 190°C oven. Verse worteltjes, waarbij er nog wat loof uit de toppen spriet, kun je in hun geheel roosteren, terwijl wat oudere supermarktwortelen beter gehalveerd kunnen worden voordat ze de oven ingaan.

De lekkerste smaakmakers in een wortel recept

Wortels hebben een aangeboren liefde voor specerijen, althans in onze keuken. Om de volle, zoete wortelsmaak te complementeren wil je iets pikants en aards. Gerookt paprikapoeder is bijvoorbeeld erg lekker, evenals specerijenmixen met chili waaronder harissa, salsa macha of een sambal. Wil je het wortel recept een zwengel in oostelijke richting geven, gebruik dan een Japanses shichimi togarashi met sesam, chili en zeewier. Ook heerlijk: komijnzaadjes!

40x recepten met wortels in de hoofdrol

wortel-kikkererwtensalade met karwijzaaddressing en labne
Ja, we zijn gek op hummus (en dan zijn we nog bescheiden), maar er is nog zóveel meer te maken met kikkererwten. In deze salade krijgen ze een aromatische dressing met geroosterde karwijzaadjes en fris, romige labne.
naar recept
wortel-kikkererwtensalade
biefstuk met tijmjus & honing-mosterdworteltjes
Ha, lente in het land! Dus maakt Janneke hoofdgerechten met verse voorjaarsgroenten. Deze zoetzure worteltjes smaken heerlijk bij een stukje biefstuk en jus.
Hapje vooraf? Maak toastjes met zalm, crème fraîche & augurken
naar recept
biefstuk met tijmjus & honing- mosterdworteltjes
bananenpannenkoeken met wortel en krokante baconboter
Zin in een uitdagend anders-dan-anders ontbijt? Maak dan deze hartige delicious. bananenpannenkoekjes met spek, wortel & kruidnagel en je dag kan niet meer stuk.
naar recept
bananenpannenkoeken wortel met krokante baconboter lurpak
linzensoep met wortel en sinaasappelgremolata
In maart lopen de meeste bewaargroenten op hun eind en laten de nieuwe lentegroenten nog op zich wachten. Dus het is ook een optie om nu te kiezen voor groenten uit diepvries, blik of pot. Zoals deze linzensoep!
naar recept
linzensoep met wortel en sinaasappel-tijm-komijngremolata_preview wat eten bij griep ziek verkoudheid
wortel-walnoten-mudcake
Mudcake-weetjes: de klassieke versie wordt gemaakt met pure chocolade, maar in dit geval gebruiken we een hoge concentratie witte chocolade. De structuur is vrij stevig, dus niet luchtig en bijna fudge-achtig, zo smeuïg. Omdat witte chocolade snel verbrandt, gaar je deze mudcake op hele lage temperatuur.
De smaak te pakken gekregen? Maak ook eens deze mudcake met mandarijnsiroop.
naar recept
wortel-walnoten-mudcake
Marokkaanse wortelsoep met kruidige couscous
In de oven karamelliseer je wortels samen met ui, knoflook en harissa als basis voor deze dikke, zoet-pittige soep. Je maakt de soep af met verse kruiden en vegan yoghurt voor een fris accent.
naar recept
regen zomer recept marokkaanse wortelsoep met kruidige couscous
geroosterde-wortelsalade met kip en dragonboter
Een maaltijdsalade met vrolijke kleuren. Zachte kip, krokant brood, zilte spekjes en frisse peterselie. Deze wortelsalade heeft het allemaal! Ook perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner.
Dit vind je waarschijnlijk ook lekker: knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.
wortelsalade
wortelmuffins met gemberglazuur
Deze muffins zijn niet alleen om je vingers bij af te likken, ze zitten ook nog bomvol voedingsstoffen. Je maakt ze namelijk met wortels en haverzemelen! Haverzemelen zijn het buitenste laagje van de haverkorrel, die na het malen overblijven.
Ze smaken heerlijk in deze muffins vol specerijen en wortels. Last but not least: het gemberglazuur geeft een fijne, eigenwijze kick!
Probeer ook eens deze spicy wortelmuffins met hazelnoten en dadels.
naar recept
wortelmuffins met gemberglazuur
wortels met honing, karwij en yoghurt
Een bijgerecht waar je gelukkig van wordt. Zoete, geroosterde wortels met komijnzaad, korianderzaad en honing. En erbij: kruidige yoghurt met gedroogde chilipeper en citroen. Zin in meer wortelrecepten? 
naar recept
stamppot van spruitjes, wortel en prei
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
naar recept
Winterstoemp spruiten-delicious
quinoa met geroosterde wortel en kikkererwten
Wij koken graag met de seizoenen. We doen vandaag lekker veel wortel, peterseliewortel en pastinaak in een warme salade met volkorenquinoa. Snel klaar en dus precies goed voor doordeweekse dagen!
naar recept
salade met kikkererwten Quinoa met geroosterde wortel en pastinaak
salade van wortellinten met ricotta
Typisch voorbeeld van weinig moeite, groots effect, deze salade van wortellinten met ricotta. En het oog wil ook wat: neem wortels in 2 kleuren. Een plaatje! Met wortellinten kun je ook deze lekkere salade met biet en venkel maken.
naar recept
salade van wortellinten met ricotta
wortelgranita met loofsiroop
‘Gooi het loof van bospeen niet weg! De jonge, zachte blaadjes zijn heerlijk. Gebruik ze door een salade, in een wittewijnsaus bij vis of maak er lekkere pesto van: die kan zo weer over de worteltjes. Wortel met loof werkt niet alleen goed in hartige gerechten, maar ook in toetjes!’
naar recept
wortelgranita - delicious
wortelsoep met koriander-yoghurtdip en wortel-sesamchips
Niets simpeler dan winterwortel, en je kunt er veel meer mee doen dan alleen hutspot maken. Van deze basisgroente maak je stoer wintereten, zoals deze wortelsoep met koriander!
naar recept
wortelsoep met koriander-yoghurtdip en wortel-sesamchips - delicious
gekonfijte venkel en wortel met citroen en walnoten
Ja, konfijten duurt lang – al doen wij wel aan snel konfijten! – maar één hap van deze gerechten en je bent verkocht. De venkel en wortel smaken nóg rijker.
Meer weten over konfijten? Wij vertellen je alles over het konfijten van vis, venkel en fruit.
naar recept
confit van venkel en wortel
zoete-aardappel-wortelsoep met korianderolie
Het is even schillen, hakken en snijden, maar daarna doen specerijen, kruiden en de tijd het werk. Zo maak je makkelijk een eenvoudig soepje, waarvan de smaak je nog lang bij zal blijven!
Pit van gember, frisheid van sereh en limoen en ook aardse zoete aardappel en wortel maken dit een verslavend lekkere combinatie.
Heb je onze nieuwe Marokkaanse wortelsoep met kruidige couscous al eens geproefd?
 
naar recept
zoete-aardappel-wortelsoep - delicious
wortelsalade met biet en venkel
Wij gaan nu voor luchtige en frisse salades als deze wortelsalade met biet en venkel. De venkel geeft je salade een lichte anijssmaak. Ook fijn: binnen 15 min. op tafel, genoeg tijd om van de zon te genieten dus.
naar recept
wortelsalade met biet en venkel | delicious
wortelsoep en dragonknoflookcroutons
Warm, koud of regen: soep kan altijd! En deze wortelsoep tjokvol groenten en dragonknoflookcroutons is écht genieten. De croutons zorgen voor een delicate smaakexplosie.
naar recept
wortelsoep en dragonknoflookcroutons | delicious
lauwwarme wortelsalade met koriander en chilizout
Chef-kok Matt Wilkinson geeft zijn gerechten een extra touch met specerijen. Zo ook met deze kardemompeulen, die zowel in hartige- als zoete gerechten worden gebruikt. De groene peulvruchten zijn licht bitter van smaak. ‘Door de combinatie bakken én roosteren worden wortelgroenten nóg lekkerder en voller van smaak. Deze wortels zijn echt het einde!’
naar recept
wortel-bataatsoep met Thaise pesto
Pure soep van zoete aardappel en wortel is al heerlijk, laat staan met deze geurige kokos en currypasta. Je maakt hem helemaal af met pesto van Thaise basilicum en koriander.
Probeer ook deze bataat-pastinaaksalade.
naar recept
sumaktournedos met avocado-wortelsalade
Maak deze sumaktournedos met avocado-wortelsalade als je doordeweeks lekker snel klaar wilt zijn in de keuken. Gril het vlees 3 à 4 min. per kant en laat het even onder aluminiumfolie rusten. In de tussentijd maak je de salade en de dressing. Binnen 25 min. zit je aan tafel! Nog zo'n lekker-snel-klaar recept met rundvlees?
naar recept
sumaktournedos - delicious
wortelkoekjes met yoghurt en harissa
Jill Dupleix serveert haar krokante wortelkoekjes met yoghurt en harissa. Door harissa door de yoghurt te roeren wordt deze niet alleen lekker spicy, maar ziet hij er ook super mooi uit!
naar recept
wortelkoekjes-delicious
terrine van worteltjes & shiitake
Wist je dat wanneer je regelmatig worteltjes eet, je daarmee de kans op hart- en vaatziekten verlaagt? Worteltjes bevatten namelijk de oranje kleurstof bètacaroteen. Dit wordt door het lichaam omgezet in vitamine A, een sterk antioxidant. Deze stof is goed voor je hart en bloedvaten.
naar recept
terrine worteltjes-delicious
salade van witlof en wortel
Dat je best een dagje zonder kan, liet Mister Kitchen ons zien. En dan heeft Mister Kitchen het niet over dat saaie blaadje sla of kapot gekookte groentjes maar over Stoere Groente met smaak en een bite, die je vlees compleet doen vergeten! Zoals deze salade van witlof, wortels en sinaasappel.
naar recept
salade witlof en wortel - delicious
visbouillon met venkel en wortel
Als je even de tijd neemt en de juiste ingrediënten in huis haalt, maak je zo een smaakvolle bouillon. Met dit basisrecept van Eke zet jij de lekkerste visbouillon op tafel.
naar recept
visbouillon-delicious
harissa-lamsvlees met worteltjes en quinoapilav
Waarom zou je een hele batterij potten en pannen uit de kast trekken als je op een bakplaat of in een ovenschaal een complete maaltijd kunt bereiden? Deze ovenschotel met lamsvlees en geroosterde worteltjes is easy, maar zo lekker.
naar recept
lamsvlees-delicious
wortelsoufflé met gefrituurde salie en ui
Culi-redacteur Merijn maakt de lekkerste groentegerechten die maakbaar en super smakelijk zijn! Zo wisten wij bijvoorbeeld niet dat je met wortel, zoete ui en gefrituurde salie zoiets lekkers kunt maken!
naar recept
wortelsoufflé met gefrituurde salie
wortel-mangosmoothie
Als je varieert met verse groenten, fruit, kruiden en specerijen proef je steeds krijg je steeds weer een andere smoothie. Open je eigen juicebar en laat iedereen heel eenvoudig meegenieten van je creaties. Deze tropische wortel-mangosmoothie maak je af met een beetje geraspte gedroogde kokos.
naar recept
wortel-mangosmoothie
schouderkarbonades met bonenpuree en wortelsalade
Vakantie voorbij, bijna alle scholen weer van start. Straks schuift iedereen aan tafel met nieuwe verhalen. Met vast een mooie september in het vooruitzicht, dromen we weg bij heerlijke warme namiddagen waarop je buiten nog een simpele maaltijd kunt maken. Zoals deze schouderkarbonades, die je gerust nog op de barbecue kunt leggen. Mits het mooi weer is natuurlijk…
naar recept
Schouderkarbondes-delicious
wortelsoep met chorizo
naar recept
wortelsoep-delicious
salade van witte kool en wortel met tahin-citroendressing
Tahin is de basis van deze dressing, het is een dikke, crèmekleurige pasta van sesamzaad en te koop bij natuurvoedings-, Turkse- en Marokkaanse winkels. De dressing is heerlijk bij de wortel-wittekoolsalade, maar ook super als dipsaus voor krokant gebakken pitabrood, als saus bij gefrituurde aubergines of courgettes, als dressing in stevige salades van bonen en/of koolsoorten, bij falafel en andere kroketjes van peulvruchten.
naar recept
tapiocapap met appel, wortel, dadelstroop en sesamzaad
Begin je dag goed met deze heerlijke tapiocapap. Tapioca is een zetmeelrijk product en wordt gemaakt van de cassavewortel. Ook fijn: tapiocameel is glutenvrij!
naar recept
wortelrösti-burger
Deze feestelijke mini burgers zitten vol wortel! Je serveert ze met augurk, rode ui en zure room! Lekker als hapje of iets groter als indrukwekkend voorgerecht!
naar recept
wortelrösti-burger-delicious
wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan
Hoe hoger hoe beter. Dat is de kunst als we het hebben over souffles. Deze wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan hebben het allemaal. Zoet, zout, kruidig en natuurlijk lekker luchtig. Perfect voor een kerst voorgerecht.
Zin in zoet? Bekijk dan deze chocolade-koffiesoufflé.
naar recept
wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan - delicious
hutspotsoep
Leids Ontzet (gevierd op 3 oktober) viert het einde van de Leidse bezetting. Traditioneel eten Leidenaren (en wannabe’s) hutspot. Mét wortel, ui en … pastinaak! Geen aardappel, want die was er in 1574 nog helemaal niet. Het verhaal gaat dat de kleine weesjongen Cornelis Joppenszoon in het verlaten Spaanse legerkamp Schans Lammen een ketel met hutspot vond en de burgers berichtte dat de stad was bevrijd. Of dat allemaal waar is, is niet bekend. Fijn is het wel, want dat geeft ons weer een excuus om hutspot te eten. 
delicious. doet dus graag mee aan deze traditie, maar dan wel net even anders: hutspotsoep. Winterpeen en ui hebben een flink natuurlijk zoetgehalte. Dat maakt ze ideaal voor kindvriendelijke gerechten, zonder meteen een schep suiker of lepel honing toe te voegen. Roosteren en pureren is het geheim van deze fluweelzachte hutspotsoep.
naar recept
wortels met harissa-citroenyoghurtdip
Yvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'
Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!
naar recept
Spare ribs met lauwwarme dragonwortels
Bak ze op het laatst nog even krokant in de oven of op de barbecue en niemand kan je meer wat maken!
naar recept
spare ribs uit de oven
gekaramelliseerde worteltjes met hazelnoten
Koningsdag verregend? Maak deze gekarameliseerde worteltjes en haal alsnog het oranjegevoel in huis!
naar recept
worteltjes-delicious
hutspot met zoete aardappel en venkeljus
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroenten nemen om stamppot op te leuken. Deze hutspot krijgt een zoete twist door de zoete aardappels en ’n kuiltje venkeljus. Zeker het proberen waard!
Zin in meer stamppot met venkel? Probeer deze waterkersstamppot met venkelroomjus.
naar recept
hutspot zoete aardappel venkeljus - delicious
wortel-gembersoep met cashewnoten
Met de juiste pan, lukt een gerecht absoluut beter! Zo ook deze wortelsoep met gember en cashewnoten. Tip: kies voor een soeppan met een dikke bodem, dan brandt de soep niet zo snel aan!
naar recept
wortelsoep-delicious

Misschien is dit ook een recept waar je zin in hebt: lam met boterige peterseliegremolata