nr.1 foodmagazine

10x dit wist je nog niet over je favoriete vrucht mango

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wist je dat mango de meest gegeten vrucht ter wereld is? En dat hij familie is van de pistache- en cashewnoten? De groen-rode schil van deze zoete vrucht verbergt nog veel meer geheimen. Hier ontdek je ze allemaal!

Probeer meteen de pittige kip met mangosalsa.

10x weetjes over mango

1 Sommige mangosoorten zijn het hele jaar te koop, maar ze zijn het zoetst en op hun allerbest in de winter en het vroege voorjaar.

2 Je kunt mango’s een jaar lang in de diepvries bewaren. Schil ze, snijd ze in repen en vries ze in een zip-lockzak in.

3 Leg groene mango’s in en eet ze als tussendoortje of doe ze in een salade. Kook 500 ml rijstazijn met 225 g fijne kristalsuiker. Voeg naar smaak chilipepers toe en giet het mengsel over 5 geschilde en in plakken gesneden groene mango’s. Laat een paar uur in de koelkast intrekken.

Een grote mango geeft je de hele aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, ongeveer 28 mg per 100 g.

5 Leg mango’s niet in de koelkast als ze nog niet rijp zijn, want in de koelkast rijpen ze niet verder.

6 In mango zit veel bèta-caroteen of vitamine A dat helpt je ogen en huid gezond te houden.

7 Voeg mango’s toe aan marinades want ze bevatten een eiwitsplitsend enzym dat vlees lekker zacht maakt. Datzelfde enzym splitst ook zuivel, wat lastig is als je ijs, pudding of mousse maakt met mango. Door de mango eerst te blancheren, wordt dit enzym onwerkzaam.

Gril je mango’s op de barbecue dan komen de natuurlijke suikers en de zoetheid nog meer naar voren. Geef er yoghurt met een beetje honing bij.

De geur van rijpe mango’s is vol en zoet. Als ze niet rijp zijn, geuren ze nauwelijks. Afhankelijk van de soort is een rijpe mango groen, oranje of geel van kleur en hij geeft een beetje mee als je erop drukt. Selecteer ze dus op geur en gevoel.

10 De koning onder de mango’s is de alphonso uit India. Eenmaal geproefd, wil je meestal niet meer anders. Door z’n intense smaak en juiste mix van zoet en zuur is de alphonso waanzinnig geliefd bij Indiërs. De oogsttijd is kort en alleen voor deze soort van eind april tot eind juni. Dus als je alphonso’s kunt kopen, sla dan royaal in en bewaar ze in de diepvries (zie punt 2).

Recept: Alison Adams. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Louise Bickle. Bereiding: John Henseler

mango geheimen