De ultieme vijg is rijp, zacht maar nog net geen jam-bom, toegeeflijk, en laat zich net zo gemakkelijk openen als een warme pita. Grijp je kans nu ze er nog volop zijn en maak een van deze 24 recepten met vijgen.
De eerste rijpe vijg van het seizoen is de reden dat we de zomer rustig kunnen loslaten en ons verheugen op de vroege herfst met al haar lekkers. Eet ze uit het vuistje, in je yoghurt met muesli en honing of bak een prachtige vijgentaart.
Sommigen vinden vijgen te zoet, maar juist die zoete intensiteit is de ideale tegenhanger van veel hartige gerechten. Zowel zoete als gedroogde vijgen zijn opgewassen tegen het geweld van kruidige, zoete specerijen, en vette zoute ingrediënten zoals blauwe kaas en varkensvlees (prosciutto!).
VRUCHTEN & NOTENBASIS , VANILLEYOGHURT & HONINGZet in no-time een prachtig dessert op tafel met deze vlugge vijgentaart die je niet hoeft te bakken – een basis van fijngestampte vruchten en noten met een topping van yoghurt, vijgen en honing.VOOR 8 PERSONEN
Voor onverwachte visite of onaangekondigde trek: hele easy vijgentaartjes die je maakt met diepvriesbladerdeeg, amandelmeel, een beetje jam en verse vijgen.
Als je een waardige afsluiter van een diner zoekt, ga je voor deze vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade. Succes gegarandeerd. Ook lekker: griesmeelpudding met bramensaus.
Start je dag met deze romige kokosyoghurt. Getopt met knapperige speltgranola, vijgen en maanzaad. De speltgranola is de absolute sterspeler, omdat je hem eenvoudig zelf (en dus vegan en vers!) maakt. De suikers karamelliseren in de oven en worden zo superkrokant. Minimale moeite, maximaal plezier. Het verschil met reguliere granola? We gebruiken geen honing, maar agave- of ahornsiroop.
Janneke Philippi kookt de kerststerren van de hemel en serveert met trots easy gerechten, zodat jij zelf je feestdiner kunt samenstellen. Haar verfijnde vijgengalettes laten, ondanks hun bescheiden formaat, een geweldige indruk achter. Voorbereiden: bak ’s ochtends de taartjes en maak het amandel-honingkruim. En strooi overgebleven honing-amandelkruim eens op ijs, in yoghurt of over een salade met serranoham en verse vijgen! Ook lekker op de kaasplank: citroen-appelchutney.
Jamie steekt het niet onder stoelen of banken: hij is fan van chef-kok Jos Timmer en zijn bijzondere restaurant De Kas. ‘Jos was een van de leerlingen in mijn restaurant Fifteen en is nu mede-eigenaar van een van de beste restaurants van Amsterdam. Hij is een charmante, getalenteerde, bescheiden man en een geweldige chef.’ Dat laatste zijn de mensen van Michelin met Jamie eens: zij beloonden Jos en zijn team dit jaar met een ster. Daarom dit geweldige recept van dit unieke restaurant – in een grote glazen kas – met eigen groentetuin. ‘Vijgenbladeren en verse vijgen staan bij ons in de zomer zowel in de tuin als in de kas. Vooral van de bladeren gebruiken we kisten vol in siropen, ijs en nog veel meer.’
Zelfgemaakte hangop met zoetzure compote en een lekkere bite van de kokoscrunch. Dat is pas een feestelijk ontbijtje. Traditioneel wordt hangop van volle karnemelk gemaakt, maar karnemelk uit de supermarkt is te dun. Mocht je een boer in de buurt hebben die zelf karnemelk maakt, probeer het daar dan eens mee. Of ga voor nóg feestelijker: suikerbrood met ijs van hangop.
knapperige vijgenrolletjes met amandel en honing-limoensiroop
In de zomer trekken we graag zuidwaarts. Op vakantie – en lang daarna – koken we lekker simpel & snel, maar we blijven wel graag in die ontspannen sfeer. Janneke’s mezze-menu zorgt daar precies voor en is een feestje om in het weekend te maken én te delen. Deze vijgenrolletjes zijn het perfecte nagerecht waardoor je nog net even iets langer in mediterrane sferen blijft. Zin in meer Mediterraan? Maak deze mini-mussakhan!
De vijgen zijn nu op z’n lekkerst en met alle notenbomen die goed gevuld zijn is dit het perfecte moment om deze heerlijke vijgentaart met amandelen te maken. Vijgen zijn enorm verzadigd, heel bijzonder van smaak en staan mooi decoratief op taart. Niet alleen lekker, maar ook nog eens feestelijk.
Ouderwetse wentelteefjes worden helemaal hip door gekaramelliseerde vijgen en extra karamelsiroop.Probeer meteen deze heerlijke wentelteefjes met perzik en hazelnoot.
Lekker, een luchtige cake met frisse citroensmaak en een topping van vijgen in een zoete honingsiroop.Gek op pistache? Deze baklava gaat je hart veroveren!
Zout is onmisbaar in bijna elk gerecht. De hoogste tijd om het deze kerst eens de ster van de show te maken! Op het menu: ingelegde zalm, krokant gezouten buikspek, kip in zoutkorst, zoute toffees en meer lekkers. Al die showstukken vind je nu in ons kerstmagazine. Speciaal voor jou dit recept op onze site, zodat je vast kunt oefenen voor la grande finale!Voorbereiden: Bereid het buikspek 1 dag van tevoren. Zoek je nog een lekker bijgerecht? Met deze fijne groenten maak je het feest compleet.
Met dit gerecht wordt je huis in no time gevuld met heerlijke geuren. Het kost even wat tijd maar maak je geen zorgen want je harde werken wordt beloond met kip om je vingers bij af te likken. Maak je diner compleet met deze heerlijke gekonfijte venkel met citroen en walnoten.
Vijgen kun je zowel met zoete- als hartige gerechten combineren. Omdat ze zo fijn zijn delen we deze week flink veel recepten ermee. Deze ovenschotel met kip breng je op smaak met pancetta, ui, tijm, bouillon, witte wijn en gekaramelliseerde vijgen.
lofsalade met blauwe kaas, vijgendressing & basilicumolie
Met lof of roodlof kun je in deze tijd van het jaar fantastische salades maken. Helemaal super met pittige blauwe kaas en de wat zoetige vijgendressing. Schenk ook wat basilicumolie van de salade op een bordje en dip er brood in. Nog olie over? Ook lekker over een bordje pasta met tomatensaus. Nog een aanrader: deze salade met lof en wortel!
Een feestje? Picknick? Of gewoon zin in iets lekkers? Maak deze prachtige plaattaart met vijgen, rode ui en ricotta. Hij smaakt net zo rijk als hij eruit ziet.
En nog meer recepten om het er dit seizoen nog even van te nemen
vijgencarpaccio met dragon en olijfolie
Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
Kakifruit is tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar en is lekker fris en zoet van smaak. Dit past perfect bij dit hapje met tempura en hartige geitenkaasdip.
Bolle vijgen, groene en paarse. Netjes liggen de tere vruchten stuk voor stuk uitgestald. Zijdezacht, knisperend, vlezig en intens zoet zijn ze, die rijpe vijgen. Met een overweldigend aroma.