10x typisch Nederlands eten – van stamppot tot vanillevla

Ons postzegellandje houdt van sudderen, stoven, stampen. De niet inheemse aardappel is het fundament van onze keuken, de baksteen waar vrijwel elke maaltijd op steunt, met boter tussen de voegen om de boel bij elkaar te houden. Dat beeld van typisch Nederlands eten delen we vast, nietwaar? Maar er is meer!

Tussendoor smeren we boterhammen met komijnekaas of een bergje hagelslag. Lekker makkelijk, efficiënt en misschien daarom typisch Nederlands eten. We maken draadjesvlees en stooflappen, eten rode kool met appeltjes, bietjes met gehakt en als het vriest moet er erwtensoep op tafel, met rookworst natuurlijk.

Bij de borrel willen we simpel maar doeltreffende snacks: dikke blokjes kaas met mosterd, bitterballen, ossenworst en plakjes leverworst met zuur. Hebben we het over typisch Nederlands eten, dan mogen ook de zoete versnaperingen niet ontbreken: van vanillevla-toetjes, appeltaart en vlaai, tot Zeeuwse bolussen en advocaat.

Typisch Nederlands eten, nummer één: stamppot

Geprakte aardappels met jus en groenten, dat moet toch wel echt typisch Nederlands eten zijn, toch? Nou, een duik in de geschiedenis leert dat hutspot tot aan het einde van de negentiende eeuw eerder een soort stoofpot was. En, zo schrijft Janneke Vreugdenhil in De Bijbel van De Nederlandse Keuken, pas in 1929 verscheen het eerste recept voor andijviestamppot in de krant.

Ze concludeert dat onze keuken een afspiegeling is van onze open geest, en dat ‘nieuwe eetgewoonten hier zo makkelijk ingeburgerd raken, dat we ze al heel rap als ‘eigen’ gaan beschouwen. (Nu nog op dezelfde manier nieuwe mensen omarmen en we vormen een ideale maatschappij, maar ook dit slechts terzijde.)’

Erwtensoep

snert met pastinaak
Of het nu vriest of niet: de lekkerste erwtensoep maak je al een dag van tevoren. Dan is hij extra stevig – lepel rechtop graag – en vol van smaak. Eet jij 'm het liefst met spek, met worst of allebei? Wij gaan voor dat laatste, eetsmakelijk!
Liever zonder vlees? Maak dan onze vegan erwtensoep!
naar recept
snert erwtensoep - delicious
Vegan erwtensoep
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken.
Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
naar recept
vegan erwtensoep

Bitterballen

chorizo-bitterballen
Maak gelijk een flinke voorraad want bitterballen zijn heel goed in te vriezen. In de vriezer kun je ze makkelijk een paar maanden bewaren.
naar recept
chorizo bitterballen van rutger bakt

Haring


Draadjesvlees

Bloemkool met kaas

bloemkool kaastaart
Deze kaastaart met bloemkool krijgt meer smeu door cheddar. Cheddar komt oorspronkelijk uit het Engelse dorpje Cheddar. De pittige smaak ontstaat door een soms twee jaar durend rijpproces. 
naar recept

Stroopwafels

stroopwafels met dadelstroop
‘Onweerstaanbaar, deze knapperige wafels met kleverige dadelstroop’ 
naar recept
stroopwafels

Speculaas

gevulde speculaasruiten met amandelspijs
Zelfgemaakte speculaas is natuurlijk het allerlekkerst. En al helemaal met amandelspijs! Dit recept komt uit Het Grote Sinterklaas Kookboek, dat helaas niet meer te koop is.
Tip: Amandelspijs wordt lekkerder naar mate je het langer laat rijpen, dus begin daar eerst mee. Het deeg moet een dag rusten zodat de smaak van de specerijen nog intenser wordt.
Zin in iets anders? In dit artikel vind je al onze favoriete zoete recepten voor Sinterklaas.
naar recept
gevulde speculaas amandelspijs | delicious
Basisrecept voor speculaas
Speculaas, je hebt deze heerlijke koekjes in allerlei soorten en maten. We vroegen onze culi redacteur Dosia om Hollands speculaas onder de loep te nemen. Zo ontstond er een heerlijk kruidig basisdeeg, waar je naar hartenlust mee kunt variëren. 
delicious. geeft je de beste tips & tricks voor het bakken van speculaas. Bekijk de video maar! Met dit deeg kun je alle variaties maken, experimenteer ermee en voeg je eigen lievelinsspecerij toe. Ook qua vormpjes kun je eindeloos variëren, er zijn zoveel leuke te koop. Als je de koekjes dunner of dikker maakt, pas dan de oventijd aan!
naar recept
speculaas
amandel-speculaastaart
Sinterklaas in het land? Speculaas en pepernoten komt u maar! Deze amandel-speculaastaart met laagjes is een echte showstopper en ook nog eens gruwelijk lekker. Leuk voor een verjaardag en natuurlijk Sinterklaasavond. En geloof ons: hij is écht niet zo moeilijk om te maken.
Maak ook eens deze speculaasswirls met pruimen en walnoten!
naar recept
speculaastaart

Vanillevla

vla basisrecept
Homemade vla is totaal niet te vergelijken met vla uit een pak, waar vaak geen vanillestokje of eidooier aan te pas komen. Neem volle melk, goede vanille en eidooiers van blije kippen. Alleen met de beste ingrediënten maak je de lekkerste vla!
Maak Rutgers vlaflip 3.0!
naar recept
vanille vla - delicious

Appeltaart

Bekijk ook: 15 makkelijke gezonde recepten

andijviestamppot