nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

speculaasswirls met pruimen en walnoten

aantal 24 | | sinterklaas | nederlands |
Nu de Sint weer in het land is, kunnen we weer bakken. De fijne geuren van speculaaskruiden komen het huis weer in. Dit keer delen we een recept voor fantastische speculaasswirls met pruimen en walnoten.
voorbereiding30 minuten
kooktijd30 minuten
Rusten30 minuten
totale tijd1 uur

ingrediënten

  • 110 g zachte boter
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker*
  • 50 ml melk of karnemelk
  • 250 g bloem, gezeefd + extra voor bestuiven*
  • 4 tl bakpoeder, gezeefd
  • 4 tl kaneelpoeder
  • 2 tl nootmuskaatpoeder
  • 2 tl kruidnagelpoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • ½ tl witte peper, gemalen
  • ook nodig: uitsteekvormpjes, speculaasplankjes

vulling

  • 120 g pruimen, ontpit, gedroogd
  • 80 g walnoten
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder

instructies

  • Doe boter, suiker en ¼ tl zout in een kom en klop romig met de mixer.
  • Voeg melk, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie minstens 30 min. maar liever een hele nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Bestuif een speculaasplank met een zeefje dun met wat bloem. Vorm steeds bolletjes deeg ter grootte van een bitterbal en druk die mooi uit in het plankje, zorg dat je het deeg goed verdeelt. Snijd het teveel aan deeg
  • horizontaal langs het plankje af. Tik met de rand van het omgekeerde plankje op het aanrecht en klop de koekjes er zo uit.
  • Maak zo alle koekjes. Of rol wat van het deeg uit tot 2½ mm dikte en snijd het een beetje in de vorm van het koekje en druk het in het plankje of vormpjes. Of steek de koekjes uit het deeg.
  • Als het koekje er niet makkelijk uitkomt, steek dan voorzichtig een mes onder een hoekje van het deeg en neem de deegvormpjes zo uit de plankjes. Leg de koekjes op het bakpapier. Bak de speculaasjes in 25-30 min. in het midden van de oven gaar. Neem het bakblik uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen op het bakblik.
  • * Als je de koekjes mooi donker wilt hebben, kun je i.p.v. lichtbruine basterd ook donkerbruine
  • basterdsuiker nemen.
  • Maak het deeg zoals in het basisrecept beschreven staat. Laat het deeg rusten.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Maal voor de vulling van de speculaasswirls in een kleine keukenmachine of het bakje van de staafmixer de pruimen met de walnoten en het kruidnagelpoeder tot een grove pasta.
  • Rol het deeg op een stuk plasticfolie uit tot een lap van 40×30 cm.
  • Bestrijk het deeg gelijkmatig met de pasta en rol het met hulp van plasticfolie vanaf de korte kant op.
  • Laat weer 10 min. in de koelkast opstijven en snijd er dan met een scherp mes dunne plakjes van ½ cm dikte van de rol. Leg de plakjes op het bakblik en bak in het midden van de oven in 25-30 min. de speculaasswirls goudbruin en gaar.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
variaties
chilipeperdeeg:
voeg voor pittig deeg ¼ tl chilivlokken (of meer/minder naar smaak) toe.
amandel-limoendeeg:
vervang 100 g van de bloem door amandelmeel en voeg de rasp van ½ (bio)limoen toe.
chocoladedeeg:
vervang 30 g van de bloem door 30 g cacaopoeder.
pruimen-walnotenspeculaasswirls:
gebak | 30 stuks
1x recept basisdeeg, chilipeperdeeg, amandel-limoendeeg of chocoladedeeg
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Cover_DLC202008_website
De zomer op je bord!

Steek de barbecue maar aan, haal een joekel van een watermeloen in huis & ga op zoek naar de lekkerste piepers voor nieuwe salades, want deze maand staan in delicious. 52 zomerrecepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

Vijf extra receptideeën