De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Prachtige amandel-speculaastaart met laagjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
speculaastaart
aantal 4 | zoet | feestelijk, sinterklaas | hollands |
Sinterklaas in het land? Speculaas en pepernoten komt u maar! Deze amandel-speculaastaart met laagjes is een echte showstopper en ook nog eens gruwelijk lekker. Leuk voor een verjaardag en natuurlijk Sinterklaasavond. En geloof ons: hij is écht niet zo moeilijk om te maken.
Maak ook eens deze speculaasswirls met pruimen en walnoten!
voorbereiding30 minuten
kooktijd30 minuten
koelen30 minuten
totale tijd1 uur 30 minuten

ingrediënten

amandel-limoendeeg

  • 110 g zachte boter
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 ml melk of karnemelk
  • 150 g bloem gezeefd + extra voor bestuiven
  • 100 g amandelmeel gezeefd
  • 4 tl bakpoeder 10 g, gezeefd
  • 4 tl kaneelpoeder 10 g
  • 2 tl nootmuskaatpoeder 5 g
  • 2 tl kruidnagelpoeder 5 g
  • 2 tl gemberpoeder 5 g
  • ½ tl gemalen witte peper 3 g
  • rasp van een halve biolimoen

vulling

  • 200 g mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 25 g suiker
  • sap van ½ limoen rasp van 2 limoenen + 1 limoen in plakjes, voor erop
  • 55 g geschaafde amandelen

instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°. Bekleed één of twee bakblikken met bakpapier. Doe boter, suiker en ¼ tl zout in een kom en klop romig met de mixer. Voeg melk, bloem, amandelmeel, bakpoeder, de limoenrasp en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie minstens 30 min. maar liever een hele nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en druk ze uit tot mooie platte schijven. Leg telkens een stuk deeg tussen 2 stukken huishoudfolie en rol ze uit tot dunne cirkels van 20 cm Ø. Snijd eventueel mooi rond bij en gebruik de afsnijdsels later voor extra koekjes of als versiering. Laat het deeg in de koelkast weer 30 min. opstijven.
  • Trek het bovenste stukje plasticfolie van het deeg af en leg het deeg met de foliekant naar boven op het bakblik. Trek dit folie er ook voorzichtig af. Besprenkel elke cirkel met een kwart van de amandelen en bak ze (in delein 25-30 min. gaar. Laat de cirkels helemaal afkoelen op het bakblik.
  • Klop de mascarpone met de slagroom, de suiker en het limoensap en de -rasp luchtig.
  • Leg 1 cirkel op een mooie schaal en verdeel één-derde van de room erover. Herhaal dit nog 2 keer en dek af met de laatste cirkel. Garneer met de limoenplakjes
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


speculaastaart