5 recepten met haring, want het seizoen van de Hollandse Nieuwe is weer gestart

Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Traditiegetrouw gaat in Scheveningen het eerste vaatje haring, ofwel Hollandse Nieuwe, weer onder de hamer.

Met de veiling wordt officieel het haringseizoen ingeluid, dat dit jaar start op 19 juni. Na de verkoop kunnen we in het hele land weer genieten van verse haring.

Wanneer start het haringseizoen?

19 juni 2024 dus. Haring mag niet zomaar ’Hollandse Nieuwe’ of ‘maatjesharing’ genoemd worden. De haring moet aan specifieke eisen voldoen: de vis moet gezouten, gerijpt en ‘gekaakt’ zijn. Dat laatste is een bewerking die uit de veertiende eeuw zou stammen.

Een deel van de ingewanden en de kieuwen worden weggesneden met als doel de haring langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken.

Wat te doen als je de lekkerste verse haring eenmaal gevonden hebt? Een van deze vijf verrukkelijke recepten maken natuurlijk!

5 recepten met haring

radijssalade met krieltjes en haring
Voor een extra hartig accent kun je aan de radijssalade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toevoegen. Geen fan van haring? Kies dan voor gerookte makreel. 
naar recept
haringseizoen nieuwe haring - delicious
bietensalade met haring
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon. 
naar recept
bietensalade-delicious
haring met nieuwe aardappels en zeekraal
Ja, ze zijn er weer, de Hollandse Nieuwe. Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Combineer haring eens met knapperige zeekraal en gestoomde nieuwe aardappels, zoals Opperdoezer Ronde.
Nog meer recepten met haring vind je hier.
naar recept
haring
salade niçoise met Hollandse nieuwe en gepocheerd ei
Een elegante salade als in Nice, maar nu met Hollandse ingrediënten.
Als Janneke Philippi in Nederland vakantie viert, kookt ze het liefst met de lekkerste producten uit de streek. Zoals met haring! Lekker, vol eenvoud en ook snel om veel tijd over te houden om lang buiten te eten.
naar recept
Salade niçoise-stijl met Hollandse nieuwe, gepocheerd ei en peterseliecroutons_preview
raapstelen-vissalade
Het haringseizoen is weer begonnen. Wij zijn gelukkig! Inspiratie nodig? Deze raapstelen-vissalade zit vol met verschillende vissoorten – en de haring in dit gerecht is onmisbaar.
naar recept
raapstelen vissalade | delicious

Bekijk ook: 24 gezonde visrecepten, want vette vis mag vaker op tafel

haringseizoen nieuwe haring - delicious