Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Traditiegetrouw gaat in Scheveningen het eerste vaatje haring, ofwel Hollandse Nieuwe, weer onder de hamer.
Met de veiling wordt officieel het haringseizoen ingeluid, dat dit jaar start op 19 juni. Na de verkoop kunnen we in het hele land weer genieten van verse haring.
Wanneer start het haringseizoen?
19 juni 2024 dus. Haring mag niet zomaar ’Hollandse Nieuwe’ of ‘maatjesharing’ genoemd worden. De haring moet aan specifieke eisen voldoen: de vis moet gezouten, gerijpt en ‘gekaakt’ zijn. Dat laatste is een bewerking die uit de veertiende eeuw zou stammen.
Een deel van de ingewanden en de kieuwen worden weggesneden met als doel de haring langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken.
Wat te doen als je de lekkerste verse haring eenmaal gevonden hebt? Een van deze vijf verrukkelijke recepten maken natuurlijk!
5 recepten met haring
Bekijk ook: 24 gezonde visrecepten, want vette vis mag vaker op tafel