Ramadan staat voor de deur, een maand van bezinning. Gedurende deze maand vasten moslims wereldwijd van zonsopgang tot zonsondergang. Eten of drinken is overdag niet toegestaan en dus is een extra goed ontbijt vóór zonsopgang – suhoor genaamd- wel zo prettig.
Lees ook: In dit artikel vertellen we je meer over wat de ramadan is en hoe je mensen die vasten kunt supporten.
Tijdens de suhoor – als ook de iftar, de maaltijd ná zonsondergang – wordt er fruit, groenten, brood, kaas, halal-vlees en de lekkerste zoete gerechten geserveerd. Om de dag goed door te komen, delen we onze favoriete hartige en zoete ontbijtrecepten.
Een paar tips voor de suhoor: zorg voor een stevige, vezelrijke basis. Dat geeft langer een verzadigd gevoel. Drink voldoende water en varieer in wat je eet, zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
En bovenal: geniet van je maaltijden met familie, vrienden of leden van je gemeenschap!
7x Hartige recepten voor de suhoor
shakshuka met prei en spinazie
Gebruik evt. 2 koekenpannen als je meer dan 4 eieren wilt klaarmaken of doe het geheel in een ovenschaal en zet ze 12-15 min. in de oven op 170°C. Nog leuker is het om hiervoor eenpersoonspannetjes te nemen!
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt. Fan van shakshuka? Deze variant is ook heerlijk!
In het land van oorsprong Tunesië een klassieker en hier nu een trend, waarop talloze variaties mogelijk zijn. Zoals deze met venkel en gekonfijte citroen.Er zijn nog meer recepten voor zachte eitjes. Cocottes bijvoorbeeld!
marokkaanse eieren in paprikasaus
Klassiekers rondom de Middellandse Zee met een twist van delicious.friend Janneke Philippi, dat is wat wij eten vandaag. Zoals deze onweerstaanbare pittige vega-eieren uit Marokko. Enjoy!
Eieren zijn een perfect verpakt cadeautje van moeder natuur. Bomvol goede voedingsstoffen en héél veelzijdig. Wij geven ze een extra lekkere twist en serveren deze pittige eieren als ontbijt- of lunchgerecht!
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes. Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
We love toast met avocado! Vooral omdat we daar al onze favoriete toppings op kunnen doen. Voor nu geven we drie heerlijke opties: tuinbonen met ham, radijspickle en feta of krabsalade. Nog zo'n topgerecht met avocado: gegratineerde avocado BLT-style.
Deze carrotcakewafels met rozenwaterfrosting zijn geweldig als je een fan bent van kruidige carrotcake – en wie is dat niet! Haal je wafelijzer maar tevoorschijn. Begin evt. een dag van tevoren en laat het deeg voor de carrotcakewafels een nacht in de koelkast liggen, dan worden ze nóg lekkerder. Of ben je meer van de hartige wafels?
Wie geen zoetekauw is, is Shoukran niet waardig. Alle desserts en gebakjes van chef Abdel Alaoui zijn superzoet, maar ook bijzonder smaakvol met de duizend-en-een geuren en smaken van Marokko: honing, rozenwater, kaneel, amandelen en dadels. Proef het terug in deze onweerstaanbare dadelcake.
Pak eens uit voor het ontbijt en maak deze fruitige havermout met cranberry's, kaneel en walnoten. Begin je dag met een kickstart!Ook zó lekker met havermout: pap met amandelmelk en gember.
Dit ontbijt vergt een stukje planning, maar daarna is het een koud kunstje! Door havermout en chiazaad een nacht te laten weken in de koelkast, worden de voedingsstoffen beter beschikbaar voor opname. Een kleine actie met een groot effect dus! ’s Ochtends rooster je de kokoschips en pistachenoten voor een krokante touch. En het verse fruit maakt het al helemaal feestelijk.
Start je dag met deze romige kokosyoghurt. Getopt met knapperige speltgranola, vijgen en maanzaad. De speltgranola is de absolute sterspeler, omdat je hem eenvoudig zelf (en dus vegan en vers!) maakt. De suikers karamelliseren in de oven en worden zo superkrokant. Minimale moeite, maximaal plezier. Het verschil met reguliere granola? We gebruiken geen honing, maar agave- of ahornsiroop.
Begin je dag goed met een fijne pap! Wil je eens iets anders dan havermoutpap? Probeer deze pap op basis van griesmeel eens: lekker zoet door de dadels en een tikje hartig door de saffraan.
Deze Amerikaanse pancakes bak je met bruisend water voor een extra fluffy effect. Hoe handig is het als je dat bruiswater direct haalt uit je Quooker-kraan waar je ook koud, warm en kokend water uit tapt.Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
Next level lekker! Bouw een stapel van deze pannenkoeken om je ochtend te starten met extra veel proteïne. Maak een dubbele portie van de frambozen-chiajam want die is ook verrukkelijk op een stuk baguette of door de yoghurt. Tip: heb je geen ovenbestendige pan? Dan kun je dit ook in een ronde bakvorm maken. Nog meer pannenkoekeninspiratie!
Zoete anijsbroodjes die verrukkelijk smaken naast een pot muntthee. Maak ze tijdens de ramadan om het vasten te breken. Bekijk ook de andere Marokkaanse recepten uit het nieuwe boek Shoukran.
Gek op croissants? Maak dan ook zeker deze cruffins. Een combinatie tussen een klassieke croissant en muffin. Lekker met kaneel en walnoten, maar ook natuurlijk met Nutella. Tip: heb je kant-en-klaar croissantdeeg in huis en weinig tijd? Maak de cruffins met kant-en-klaar deeg!
kwarkbroodjes met rozijnen, steranijs en sinaasappel
Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen. Probeer ook Rutgers donuts.
Gek op goed ontbijten? Deze granola met pitten, noten en kokos is zálig! Bomvol goede ingrediënten voor een voedzame start en natuurlijk heel. veel. smaak. Tip: maak in een keer een dubbele of driedubbele portie zodat je even vooruit kan.
Mueslirepen maak je heel eenvoudig zelf. Met acaciahoning erdoor krijg je een extra aromatische bloemensmaak. Kies je voor woudhoning dan wordt de honingsmaak nóg dieper en krachtiger. Zet de mueslirepen in als ontbijt, als tussendoortje of bij de thee, die je óók kunt zoeten met honing.