zó smaakt Ramadan volgens Muna + haar favo gerechten

Bij Ramadan denk je waarschijnlijk niet direct aan een overvloed van smaak. Tijdens Ramadan is het namelijk de bedoeling dat je een groot gedeelte van de tijd juist níét eet. Gelukkig wordt het vasten toch ieder etmaal gebroken, na zonsondergang. Maar wat eet je dan? En het belangrijkste: hoe smaakt dat? Muna (van @tothemoen) vertelt het je graag.

Muna breekt het vasten met…

Zo neutraal als de dag is, zo vol van smaak is de nacht. En de authentieke smaak van Ramadan? Dat is volgens Muna absoluut dadel.

“En voor mij het liefst een Medjool dadel! Wereldwijd verbreken alle vastende moslims hun vasten met een dadel. Net als onze profeet dat deed. Het is dan ook aanbevolen om dadels in een oneven getal te eten. Ik eet er het liefst 3, niet te veel maar wel erg lekker en voedzaam. Wist je dat door het eten van een dadel je suikerspiegel snel omhooggaat en dat het veel vitamine en mineralen bevat? Ideaal dus om het vasten te verbreken na een lange dag zonder eten en drinken.”

[tekst loopt door onder de afbeelding]

Wat komt er op tafel voor de Iftar?

“De afgelopen jaren valt Ramadan in de lente- en zomerperiode waardoor de zon pas laat ondergaat en dus minder tijd is om te eten. Daarom is het heel belangrijk om de Iftar – de maaltijd na het verbreken van het vasten – hierop aan te passen en je lichaam te voorzien van een gebalanceerde maaltijd met nuttige voedingsstoffen. Ik eet dan ook bijna nooit twee keer hetzelfde. Variatie is hét woord tijdens Ramadan.”

Traditiegetrouw begint het verbreken van het vasten met minimaal één dadel en een glas water, gevolgd door een kommetje soep met peulvruchten, zoals harira waar lekker veel kikkererwten in zitten, of met een kruidige linzensoep. Hierbij wordt vaak nog een klein hapje gegeten zoals een loempia, gevulde broodjes, samosa of sarma (gevulde druivenbladeren). Allemaal typische en geliefde hapjes die veel tijdens Ramadan gegeten worden.

Muna: “Een lekkere smoothie met fruit en groente mag ook niet ontbreken! Mijn favoriet is een groene smoothie met spinazie, avocado, mango en kokoswater. Dit geeft extra power en voedingsstoffen om goed voor mijn lichaam te zorgen.”

De hoofdmaaltijd tijdens Ramadan

Hierna volgt een voedzame hoofdmaaltijd. Deze bestaat vaak uit eiwitten, groente en vezelrijke granen om je lichaam voldoende te voeden. De kleine hapjes en de soep maak je vaak vooraf in één keer in grote hoeveelheden klaar, zodat je elke dag een beetje kunt pakken. Daarom is het voor de hoofdmaaltijd extra belangrijk om voldoende te variëren.

“Nu heb ik met een volle agenda niet elke dag de tijd of energie om uitgebreid in de keuken te staan. Op zo’n moment kies ik graag voor een makkelijke maaltijd, iets wat ik nog over heb van de vorige dag of bijvoorbeeld een kant-en-klaar maaltijd. Voor deze momenten heb ik samen met Plant B en Ahlam, op Instagram ook bekend als Marokkaanse Diëtist, een speciale Ramadan-box ontwikkeld met 6 gevarieerde, plantaardige halal diepvriesmaaltijden.”

Deze zet je gemakkelijk even op in de oven of magnetron zodat je direct na zonsondergang aan tafel kunt. Nooit meer hangry! En misschien wel het belangrijkste: zo blijft er genoeg tijd over voor bezinning en om tot rust te komen.

[tekst loopt door onder de afbeelding]

Ramadan-box: volledig plantaardig

De maaltijden in de Ramadan-box zijn volledig plantaardig en zitten vol fruit, groente, volkoren granen, zaden, noten en peulvruchten. “Een menu dat goed aansluit bij onze geloofsovertuiging, zeker tijdens de Ramadan. Zo geeft vezelrijk eten een vol gevoel na het eten, zodat je minder snel honger krijgt, en heeft je lichaam in deze periode veel groenten en eiwitten nodig. De Mean Tagine, met volkoren couscous, kikkererwten, véél groenten en Arabische smaakmakers als nootmuskaat, kaneel en gekonfijte citroen, is daarom een perfect match!”.

“Oh, en vergeet natuurlijk het toetje niet. Probeer eens baghrir – Marokkaanse duizend gaatjes pannenkoeken – met pistache en honing, of neem alvast een voorproefje op het Suikerfeest en ga voor baklava. Ramadan Mubarak!”.

10x recepten met dadel

Net zo dol op dadels als Muna? We hebben een lekker lijstje barstensvol recepten met dadel voor je. Welke zet jij op tafel?

gekonfijte citroenkip met ras el hanout & dadel-abrikoosvermicelli
Klassiek eet je met het suikerfeest de kippastei b’stilla en andere kipgerechten. Deze gekonfijte citroenkip is klassiek en modern tegelijk, hartig en zoet en simpel & feestelijk. Perfect om het Suikerfeest mee te vieren. Dat je overigens gewoon mee mag vieren ook al heb je niet aan de ramadan gedaan. De gestoomde vermicelli (let op: gebruik echt de Marokkaanse voor optimaal resultaat) is een openbaring zo lekker. B’saha – op je gezondheid. 
naar recept
kip-geconfijte-citroen - delicious
salade van dadels, sinaasappel, amandel en waterkers
Sabrina: ‘Dadels hebben een heerlijke, intens zoete smaak, maar mogen wel aangevuld worden met een zure smaak. Deze salade zit boordevol smaken die goed bij de dadels passen; van verfrissend zoete sinaasappel tot krokante amandelen.’
naar recept
sirocco-salade-delicious
zoete couscous met abrikozen & dadels, met karnemelkgranité
Friszure abrikozen, crunchy amandelen, volzoete dadels en frisse munt combineer je met mooi rulle couscous: wij weten het al, deze zoete couscous met abrikozen ga je deze zomer nog vaak maken, want is heel verfrissend op warme dagen! Neem de tijd om de couscous te stomen, dan krijg je nog meer smaak.
naar recept
couscous met abrikozen
sticky dadelpuddingtaart
Een sticky puddingtaart met diepzoete dadels en een romige karamelsaus met mascarpone. We kunnen ons geen betere manier bedenken om onszelf en anderen eens subliem te verwennen.
naar recept
dadelpuddingtaart-delicious
geroosterde-paprikasalade met dadels en merguez
De zon schijnt en deze kleurrijke maaltijdsalade past daar érg goed bij. Puntpaprika´s zijn net even wat zoeter dan gewone paprika’s. Samen met de dadels krijgt je salade een zomers-zoete smaak.
naar recept
geroosterde paprika salade met dadels | delicious
aubergines met kikkererwten, walnoten en dadels
De Noord-Ierse Diana Henry maakt recepten die naar je pan lonken. In delicious. januari schenken we aandacht aan haar nieuwe boek Simpel, Makkelijk eten, groots van smaak en selecteren we de lekkerste gerechten. Hier geven we je nog een fijne toegift: aubergines met kikkererwten. Serveer dit bijgerecht naast Marokkaanse zalm met paprika…
naar recept
aubergines-deliciousmagazine
dadel-mueslirepen
Zoete gerechten en sticky dadelstroop… wat een verrukkelijke combinatie! Wedden dat je meteen meer wil van deze perfecte dadel-mueslirepen?
naar recept
lamskoteletjes met za’atar, fattoush & spinazie-dadelsalade
Deze lamskoteletjes met za’atar, fattoush & spinazie-dadelsalade staat écht binnen 35 min. op tafel. Onze belofte: snel klaar en toch een delicious. maaltijd.
Ook heel erg lekker: massaman lamscurry met zoetzure groenten!
naar recept
llamskoteletjes met za'atar | delicious
spicy wortelmuffins met hazelnoten en dadels
Muffins met verwarmende specerijen: anijs, piment en gember. En terwijl je eet kom je hazelnoot, dadel en wortel tegen. Echte herfstmuffins! 
naar recept
wortelmuffins-delicious
abrikoos-amandel-chocolade fudge
Deze sticky abrikoos-amandel-chocolade fudge zit vól goeds: gedroogd fruit, verse dadels, amandelspread en rauwe cacao. Proef de smaken van dit andere zoet maar eens. Lekker voor bij de koffie of als feestelijk dessert!
naar recept
sticky fudge abrikoos en amandel | delicious