Ricotta is het hele jaar één van onze favoriete ingrediënten. De Italiaanse kaas – of ja, kunnen we het wel zo noemen? – doet het goed in warme, hartige gerechten. In Italië gebruiken ze het als room en het past vrijwel overal bij. Denk bij deze neutrale kaas aan comfort food als tortelloni met gehaktballetjes in tomatensaus. Tegelijkertijd past de romige smaak perfect bij zomerfruit en ander zoets. Maak bijvoorbeeld perentaart of crostata met aardbei.
Wat is ricotta
Ricotta is een Italiaanse kaas, gemaakt van koeien- of schapenmelk, en betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Dat heeft alles te maken met de manier waarop het kaasje wordt gemaakt: met de wei die overblijft nadat deze gescheiden is van de wrongel.
Ben je dus erg kritisch, dan kun je stellen dat ricotta eigenlijk geen kaas is. De wei was jarenlang een bijproduct, waar Italianen niet goed raad mee wisten totdat ze deze opnieuw gingen verhitten. Uit de uitgelekte wrongel werd de kaas geboren.
De smaak? Zacht zoet, mild, fris. Ricotta bevat weinig zout en vet en past daarom in de categorie ‘gezondere’ kazen. Denk daarbij verder aan cottage cheese of mozzarella.
Zelf ricotta maken
Zelf de witte kaas maken is absoluut niet ingewikkeld. Verwarm 250 ml glasroom met 750 ml volle melk en een halve theelepel zout op laag voor tot het net kookt. Neem de pan van het vuur en roer er 45 ml citroensap door. Als het goed is, delen het vocht en de vaste delen zich nu van elkaar. Laat het mengsel ongeveer 20 minuten afgedekt afkoelen. Na 20 minuten ziet de massa er gestold uit.
Vouw een stuk kaasdoek dubbel en leg deze in een vergiet. Doe hier de ricotta in en laat het minimaal 6 uur goed uitlekken. De ricotta blijft ongeveer drie tot vier dagen goed, afgedekt en in de koelkast.
Vervangen
Wil je ricotta vervangen? Dan kan dat in de meeste gevallen met cottage cheese of kwark. Mascarpone kan ook in koude gerechten. Omdat ricotta stevig wordt als je het verwarmt, en mascarpone juist niet, gebruik je laatstgenoemde beter niet als vervanger in warme gerechten.
Recept met ricotta
Op zoek naar een recept met ricotta? Onze favorieten op een rij:
De hartige variant van cheesecake! Wijntip: sauvignon blanc uit een koel klimaat, droge Duitse en Oostenrijkse riesling en Italiaanse friuli. En toe: ricotta-perentorta!
naar receptRooster aubergines voor een lekkere groentesalade; een perfecte maaltijd voor de drukke doordeweekse avondspits. Vervang voor een vegetarische versie de pancetta door flinters parmezaan of pecorino.
naar receptIn het voorjaar gaat alles weer bloeien. Groen is dan weer overal te zien. Ook op je bord! Merijn Tol: ’In het voorjaar heb ik zin in veel frisse groene smaken. Zoals soep die barst van de kruiden en verse tuinbonen en pistache voor wat romigheid.’
naar receptCapunti pasta is niet zomaar pasta. Deze rustieke pasta komt uit Puglia (de hak van de laars) en wordt gemaakt van topkwaliteit harde tarwe. Dankzij het gebruik van bronzen mallen wordt de pasta licht ruw aan de buitenkant, zodat de saus er geweldig goed aan blijft plakken. Maak deze snelle pasta pesto met ricotta en proef het zelf!Kun je geen capunti vinden? Gebruik dan een andere korte pasta, zoals casarecce.
naar receptKleurrijk, zomers en heerlijk, deze zomerricotta staat binnen 45 min. op tafel. Of je dit ovengerecht nou in de tuin eet, in de woonkamer of in het park, deze zomerricotta is genieten geblazen!
naar receptGeniet van heerlijk verwarmend en geurig comfort food, heel makkelijk en snel te maken. Ook voor niet-vegetariërs is deze lasagne met prei, ricotta en walnoten uit Familietijd een must!
naar receptTortelloni is een pastasoort waarbij de pasta wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals tomaat of kaas. Tortellini is de kleinere variant en wordt vaak gevuld met vis of vlees. Heerlijk met gehaktballetjes en tomaten-ricottasaus.Blijf in Italiaanse sferen met deze pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar receptNa het eten van deze overheerlijke gnocchi kun je er weer flink tegenaan! Heb je wat extra tijd om te koken? Probeer dan eens zelf gnocchi te maken!
naar receptEen juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet.
naar receptGEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
naar receptTypisch voorbeeld van weinig moeite, groots effect, deze salade van wortellinten met ricotta. En het oog wil ook wat: neem wortels in 2 kleuren. Een plaatje! Met wortellinten kun je ook deze lekkere salade met biet en venkel maken.
naar receptEet je liever zonder vis of vega? Deze taartjes zijn ook heerlijk met reepjes ardennerham of schouderham. Laat voor vegetarische taartjes de vis weg en voeg een handvol grof gehakte noten toe aan de maïs.Serveer er een lekkere peulen-kruidensalade met burrata en grissini erbij.
naar receptDeze quiche is zoet én ook hartig. De combinatie met rode ui, honing en tijm is heerlijk, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling.
naar receptHet ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…
naar receptHeerlijke lichte ricottapannenkoekjes met zelfgemaakte bietenrelish en forel. Als je de relish van te voren maakt, dan is het nog binnen een half uur klaar ook!
naar receptTo die for: warme, zoete tomaatjes bij romige ricotta… mmmmm!
naar receptZoete recepten
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
naar receptDe Australische chef-kok Dan Hunter maakte een verrassend toetje, namelijk deze verrukkelijke in koffie gepocheerde peren met ricotta.
naar receptVersgebakken & gevuld zijn deze Italiaanse donuts onweerstaanbaar!
naar receptLekker de tijd nemen om te ontbijten, dat zouden we wel wat vaker mogen doen. Maak dit, dan vertraag je automatisch. Heerlijk! Je kunt deze crêpes ook serveren als brunchgerecht of dessert. Ze zijn makkelijk van tevoren te bereiden, samen met de ahornricotta. De crêpes piep je dan weer even op in de magnetron of onder folie in een lauwe oven.Of ga voor de hartige versie met geitenkaas en spinazie!
naar receptLaten we eerlijk zijn: er is weinig lekkerder dan Italiaanse taart. In deze crostata met ricotta en aardbeien proef je de zon! Maak ook eens deze ricotta-perentaart!
naar receptDeze kruidige ricotta-perentorta is licht én glutenvrij. De peren zorgen voor het zoet en een beetje citroen en kaneel geven pit. Wedden dat je er nog een stukje van neemt?Zin in nog meer goed zoet? Maak deze knapperige appel-spelttaart!
naar receptFrambozen, citroen en ricotta gaan geweldig samen en maken deze cake tot overdadig comfortfood. Ook lekker met aardbeien of ander rood fruit. Het leven is veel te kort om jezelf niet te verwennen!Nog zo’n onweerstaanbare taart met ricotta maken?
naar receptRomig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt! Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
naar receptChef Giovanni Pilu is Australisch-Sardijns en kookt graag zijn moderne versie van de Sardijnse keuken. Perfect voor te bereiden, dus kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Het aantrekkelijke van deze authentieke taartjes? De mooie balans tussen zoet en hartig. Heel fijn als toetje na een lichte lunch met een sterke espresso ernaast! Of maak deze amarettisandwiches met espressocrème.
naar receptPeren worden veel minder vaak in cakes gebruikt dan appels. Zonde eigenlijk, want een goede perencake is minstens zo lekker als een appelcake. De ricotta in dit recept maakt de cake heerlijk zacht van structuur, terwijl de hazelnoten juist weer voor een knapperige bite zorgen. Onweerstaanbaar!Zin in meer met peer? Hebben we voor je! Deze lijst geeft je inspiratie voor 15x bakken met peren.
naar receptHet fijne van de herfst die weer begonnen is? We nemen weer alle tijd om te bakken. Deze appelmuffins met ricotta en dukkah zijn precies zoet genoeg en tegelijkertijd heerlijk spicy.
naar receptInvriezen
Iets teveel gemaakt van bovenstaande recepten? Ricotta verwerkt in een gerecht kun je prima invriezen. Vers kun je het beter niet invriezen, omdat het na het ontdooien de smaak en structuur verliest. In dat geval zit er maar één ding op: lekker opeten.



























