nr.1 foodmagazine

Pavlova van saffraan met mango & karamelsaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
saffraanpavlova met mango & karamelsaus - delicious


aantal 10 | dessert | familietijd, feestelijk, kerst | mediterraans |
Wil je het kerstdiner eindigen met een knal? De saffraan, mango en karamel zorgen voor een ware smaakexplosie waar we allemaal stijl van achterover vallen. Daarbij zijn deze smaken een goede tegenhanger voor de zoete pavlova. Dus, geen tijd te verliezen!
Ben je nog opzoek naar lekkere kerstdrankjes? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.
voorbereiding40 minuten
oven2 uur 30 minuten
totale tijd3 uur 10 minuten

ingrediënten

pavlova

  • 20 saffraandraadjes
  • 1 tl witte azijn
  • 5 eiwitten kamertemperatuur
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl maïzena gezeefd

karamelsaus

  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 150 ml slagroom
  • 25 g boter
  • snuf zoutvlokken

topping

  • 300 ml slagroom
  • 2 mango’s
  • 1 sap van citroen

instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Vijzel voor de pavlova de saffraan tot poeder en week het poeder in de azijn.
  • Klop intussen de eiwitten in een vetvrije kom met vetvrije kloppers tot stijve pieken. Klop de suiker er lepel voor lepel door tot alle suiker goed is opgenomen. De meringue moet stevig en glanzend zijn. Klop niet te lang door, want dan breken de eiwitcellen. Klop er dan de saffraanazijn en maïzena door.
  • Bekleed een grote bakplaat met bak- papier en teken er een cirkel van 22 cm Ø op. Schep de meringue hierop en strijk met een spatel uit. Druk een ondiepe holte in het midden voor de vulling.
  • Zet de meringue in het midden van de oven en schakel de oventemperatuur terug naar 100°Droog de merengue ± 2½ uur in de oven. Schakel de oven uit en laat de meringue volledig afkoelen in de oven.
  • Smelt voor de karamelsaus de suiker in een pan met dikke bodem op matig vuur. Schud af en toe en laat de gesmolten suiker karamelliseren tot reebruin. Neem van het vuur en roer er voorzichtig de 150 ml slagroom door. Voeg de boter toe en roer tot het glad is gemengd. Laat de karamel afkoelen en roer dan de zout- vlokken erdoor.
  • Klop voor de topping voor serveren de slagroom stijf. Schil de mango’s, snijd het vruchtvlees van de pit en snijd de helft ervan in stukjes. Pureer de andere helft tot een dikke saus en breng op smaak met citroensap.
  • Schep de slagroom op de pavlova, verdeel de mangostukjes en saus erover en bedruppel met wat karamelsaus.
Voedingswaarde:
calorieën: 364kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 18g
|
koolhydraten: 45g
auteur: delicious.
Maak de meringue 2 dagen van tevoren en bewaar goed afgesloten en droog. Maak de karamel- saus 2 dagen van tevoren en bewaar afgesloten. Snijd en pureer de mango de ochtend van tevoren en zet afgedekt koel weg.
Tip: is de karamelsaus te dik? Verwarm ’m evt. au bain-marie.
Recept: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Ajda Mehmet. M.M.V. Duikelman, Dille&Kamille en Marjoke de Heer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


saffraanpavlova met mango & karamelsaus - delicious