bakken met weinig ingrediënten? 19 zoete recepten

Het allerliefste trekken we de voorraadkast open en treffen we daar alles aan wat we nodig hebben om iets lekkers te bakken. Zoet zonder bezoekje aan de super, dát klinkt ons als muziek in de oren, net zoals bakken met weinig ingrediënten.

Niet altijd zin in grote bakprojecten met lange ingrediëntenlijsten? Wij ook niet, daarom hebben we deze lijst voor je gemaakt met zoete lekkernijen die je grotendeels kunt maken met de inhoud van je voorraadkast. Een pak suiker, boter, wat bloem en chocolade. Waarschijnlijk heb je het gros van de ingrediënten al in huis en hoef je alleen nog een blokje om voor vers fruit en extra eieren.

Waar de grens ligt van ‘bakken met weinig ingrediënten’ is natuurlijk subjectief. Zijn het er 4 of 12? Omdat de waarheid in het midden ligt kiezen wij voor maximum 10 ingrediënten, zijn het er toch 11 dan gaan we ervan uit dat je de basis al in huis hebt.

Uit de voorraadkast

Deze recepten zijn perfect voor een doordeweekse traktatie. Je kent het wel, wanneer je om vier uur nog een kop koffie maakt en ongelofelijk veel trek hebt in iets lekkers. Op zo’n moment wil je geen waslijst aan ingrediënten kopen en voorbereiden, maar direct aan de slag. Pak deze ‘bakken met weinig ingrediënten-lijst’ erbij en kijk thuis wat je hebt:

• Havermout + chocolade + pretzels = havermoutkoekjes
• Specerijen + karnemelk = speculaas
• Pistachenoten + cranberry + fillodeeg = vegan baklava
• Eiwitten + fruit = meringue of pavlova
• Een koelkast vol zuivel + fruit + amandelmeel = ricottacake

Koekjes!

De allerlekkerste koekjes bak je thuis zelf, en variëren op de traditionele exemplaren mag, dat doen wij ook. Dus gebruik gerust hazelnoten in plaats van amandelen, net wat je in huis hebt. Extra fijn: voor koekjes heb je van nature weinig ingrediënten nodig.

In het extra dikke Italië-nummer van delicious. doen we een zoet rondje Italië, want elke streek heeft wel wat traditionele koekjes. Vaak met de mooiste namen: ricciarelli, occhi di bue, tozzetti. En baci, gevulde koekjes, vernoemd naar een zoen omdat de twee koekjeshelften als lippen op elkaar zijn geplakt. De koekjes recepten vind je allemaal hier:

19x bakken met weinig ingrediënten

amaretti met pistachenoten en venkelzaad
Deze amaretti morbidi – de bekende bitterkoekjes uit Italië – bak je snel en gemakkelijk: ideaal om een restje noten in te verwerken. In plaats van pistachenoten kun je ze ook maken met amandelen of hazelnoten.

Pistachenoten worden in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maak ook onze semifreddo met pistache.
naar recept
gezonde koekjes amaretti pistache - delicious
ricotta-tijmplaatcake met zomerfruit
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
naar recept
plaattaart met zomerfruit en ricotta | delicious
kokosmakroon
Deze heerlijke kokosmakronen maak je met slechts 4 ingrediënten. Easy does it!
Kun je daarna meteen aan de slag met deze haverkoekjes.
kokosmakroon - delicious
financiers
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog heerlijk smeuïg.
Probeer ook deze geweldige chocolade financiers van koekjeskoning Rutger van den Broek.
naar recept
Financiers - delicious
pavlova met passiefruit & karamel-honingmousse
Alleen al van de foto gaan we watertanden! Dit is zoet waarmee je altijd scoort. Hoe langer de pavlova in de oven staat, hoe knapperiger hij vanbinnen wordt. Begin daarom een dag van tevoren!
Eidooiers over? Maak een zelfgemaakt advocaatje of een advocaat-cocktail, een heerlijke borrel bij de koffie.
naar recept
pavlova met passiefruit & karamel-honingmousse
citroen-ricottacake met frambozenroom
Frambozen, citroen en ricotta gaan geweldig samen en maken deze cake tot overdadig comfortfood. Ook lekker met aardbeien of ander rood fruit. Het leven is veel te kort om jezelf niet te verwennen!
Nog zo’n onweerstaanbare taart met ricotta maken?
naar recept
ricotta recepten citroen-ricottacake - delicious
meringue met ijs en passievrucht
Eigenlijk is een polonaise een soort eetbaar bakje van meringue, dat je kunt vullen met allerlei heerlijks. Hoe krijg je die mooie cirkels voor je polonaises? Trek langs een kom of bordje cirkels op bakpapier.
Liever een vegan meringue? In deze video ontdek je hoe je dat heel easy maakt.
naar recept
polonaises-ijs-deliciousmagazine
pistache-cranberrybaklava
Vegan bakken is nu nog makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje.Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia
naar recept
vegan-pistache-cranberrybaklava-delicious
Basisrecept voor speculaas
Speculaas, je hebt deze heerlijke koekjes in allerlei soorten en maten. We vroegen onze culi redacteur Dosia om Hollands speculaas onder de loep te nemen. Zo ontstond er een heerlijk kruidig basisdeeg, waar je naar hartenlust mee kunt variëren. 
delicious. geeft je de beste tips & tricks voor het bakken van speculaas. Bekijk de video maar! Met dit deeg kun je alle variaties maken, experimenteer ermee en voeg je eigen lievelinsspecerij toe. Ook qua vormpjes kun je eindeloos variëren, er zijn zoveel leuke te koop. Als je de koekjes dunner of dikker maakt, pas dan de oventijd aan!
naar recept
speculaas
havermout-pretzelkoekjes met zilte chocolade

Ons advies? Probeer chocoladeverleidingen vooral niet te weerstaan. Dat lukt toch niet. Dus geef gewoon eens toe aan deze koekjes bomvol pure chocolade.
Neem de allerlekkerste chocolade die je kunt krijgen – een hoog cacaogehalte garandeert een diepe chocoladesmaak. Geef de brosse koekjes ten slotte een extra zilte hint met zout én verkruimelde pretzels.
Dit vind je vast ook lekker: klassieke chocolate chip cookies.
naar recept
havermout-pretzelkoekjes
chocoladefudge-pecanpie
Do like the Americans met pecan pie! Met de combi van pure chocolade, volle room en knapperige pecannoten maak je iedereen gelukkig.
Gek op fudge? Maak dan ook zeker abrikoos-amandel-chocoladefudge
naar recept
pecan pie chocoladefudge-pecanpie
millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis
Zoek je een dessert om mee te imponeren, maar wil je niet te lang in de keuken staan? Dan is deze millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis iets voor jou. Extra leuk voor een feestelijk diner!
Ook lekker: millefeuille pruimentaart.
naar recept
Millefeuille - delicious
chocoladesoufflé
Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.
Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.
naar recept
Chocoladesoufflé - delicious
gemarmerde chocoladetulband
Verrassend lekker! Door de toevoeging van frisse frambozen proef je de chocolade in deze tulband nog beter.
Volg deze tips, dan zal je tulband mooi en héél uit de vorm komen.
naar recept
gemarmerde chocoladetulband - delicious
chocoladetaart met salted pinda-ijs en rozemarijnkaramel
Je kunt ook pistache of hazelnoten nemen, die smaken ook goed in dit feesttoetje.
Wil je dit recept voorbereiden? Bak 1 dag eerder de taarten schep de pinda’s door het ijs. Ook de karamel kun je eerder maken.
naar recept
Chocolade-pindatriangel met salted pinda-ijs en rozemarijnpraline_preview
pruimenkruimelvlaaitjes met vanille-gemberroom
Geluk zit in de kleine dingen, daar zijn deze subtiele vlaaitjes het bewijs van! Een Limburgse eenpersoonsvlaai heeft een flink formaat: 14 cm Ø. Maar je kunt net zo makkelijk 6 vlaaitjes van ± 10 cm Ø maken met dezelfde ingrediënten.
Gebruik voor deze traditionele Limburgse vlaaitjes de rijpste, sappigste pruimen die je kunt vinden. Wedden dat dat smullen wordt?
naar recept
pruimenkruimelvlaaitjes
cobbler met winterfruit & amaretto-vanillesaus
Janneke: 'Als er weinig vers fruit is, ga ik voor diepvriesfruit dat in de zomer op z'n best is geplukt. Blauwe bessen voor zo'n fruittoetje met snelle vanille-saus, die ik maak van een bol vanilleroomijs – van topkwaliteit uiteraard!'
We hebben nog meer zoete lekkernijen met bessen voor je in petto: amandelbessentaartjes.
naar recept
cobbler met winterfruit en amaretto-vanillesaus
kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn lijken wel wat op pannenkoeken, maar het is toch iets heel anders. Dat komt door het opgeklopte eiwit dat door het beslag wordt gevouwen. Dat maakt kaiserschmarrn zo superluchtig. Na een dag op de piste gaat er maar weinig boven een royaal bord van deze Oostenrijkse lekkernij!
naar recept
Kaiserschmarnn rutger bakt
baked citroencheesecake van Jamie Oliver
Of een eenpansgerecht ook zoet kan zijn? Tuurlijk! Jamie Oliver laat in zijn nieuwste boek 'EEN' zien (en proeven) hoe lekker dat is. Deze gebakken cheesecake is zijn nieuwe favoriet, en ook die van ons. Het voelt een beetje als smokkelen, maar je bakt hem toch echt in één pan.
Denk aan een boterige speculoosbodem, zachte roomkaas en frisse frambozen. Genoeg voor 12, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal uit te nodigen. Enjoy!
naar recept
citroencheesecake jamie oliver een makkelijke taartrecepten

Bekijk ook: cake! Onze 23 allerbeste cake recepten voor ieder moment

pruimenkruimelvlaaitjes