Op de online redactie keken we elkaar vragend aan: tja, wat eet je eigenlijk met Pinksteren? Luilakbollen riep iemand, en toen viel het weer stil. We besloten zelf te fantaseren: dit zijn onze favoriete Pinkster recepten.
Pinksteren, het feest van de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen, heeft eigenlijk nauwelijks culinaire tradities. Geen feeststol, eieren, latkes, of luxe gebraad. Het enige Pinkster recept dat we kunnen vinden is de luilakbol.
Luilakbollen
Luilakbollen zijn zachte witte broodjes gevuld met krenten en rozijnen die je eet met warme stroop, suiker en een klontje boter. Volgens de traditie hoor je ze te eten op de zaterdag vóór Pinksteren, tijdens Luilak.
Luilak is geen Christelijk feest, maar een ludieke viering waar de spot wordt gedreven met langslapers en telaatkomers. Het is de dag waarop in Noord- en Zuid-Holland langslapers uit hun bed worden getrommeld met potten, pannen, en andere objecten die herrie maken. Volgens de traditie moet degene die ‘gepakt’ wordt (de herriemaker) de buurt trakteren op luilakbollen. Hoewel een andere gewoonte stelt dat juist de langslaper moet trakteren.
Pinkster recepten voor ontbijt & brunch
Op een vrije dag is het heerlijk om de tijd te nemen voor het ontbijt, mits er geen rust-verstorende-luilakvierders op de loer liggen! Niet alleen kun je lang tafelen met het gezin, je viervoeter en een verse krant of misschien wel solo met de zon op je bol – ook het maken van Pinkster recepten gaat een stuk soepeler als je weet dat je nergens om 9:00 hoeft te zijn.
Voor deze Pinkster recepten hebben we gekeken naar wat er in het seizoen is (aardbeien, rabarber, radijs!) en wat extra goed smaakt vóór het middaguur.
Geen poffertjespan? Maak dan miniflensjes of gebruik een heel goed ingevette muffinvorm en zet die op de kookplaat of op een bakplaat op het gasfornuis. Deze lentepoffertjes zijn klaar in 30 minuten, zo makkelijk en ultralekker kan het!Als je zoals wij geen genoeg kunt krijgen van rabarber: 15 razendlekkere recepten met verse rabarber
naar receptSoms heb je gewoon zin in stevig bananenbrood met de boterige crunch van macadamia's.
naar receptDe combinatie van knapperig deegkruimen en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Voor de perfecte crumble zijn er twee succesfactoren. Ten eerste moet de vulling niet te vochtig zijn en nog bite hebben, en ten tweede wil je een lekker knapperig kruimeldeeg. Mascarpone over? dit kun je ermee doen
naar receptHet wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch. Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus
naar receptRavinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
naar receptVerwen niet alleen je smaakpapillen, deze frittata met geitenkaas is ook een lust voor het oog. Perfect voor doordeweeks of op een volle paastafel.
naar receptEr gaat toch niks boven dikke plakken aubergine, nog warm en sappig van de marinade, op een rustiek stokbrood? Gescheurde stukken burrata erover, een paar lepels pittige salsa, en je hebt een crowd pleaser van hier tot Puglia.
naar receptIn het Midden-Oosten worden tosti’s opgerold en getoast. Extra lekker met spinazie, zoutige, smeltende halloumi en kruidige oregano!
naar receptBorrel
Hadden we al gezegd dat het een vrije dag is? Hup, zet iets kouds, stof je borrelplank af en ga aan de slag met deze – al zeggen we het zelf – verrukkelijke Pinkster recepten voor een dolce far niente (zalig nietsdoen) namiddag.
Superverse tonijn op geitenkaas met pit van chilipeper, kappers plus het frisse groen van raapsteeltjes: verrukkelijk!
naar receptFavabonen, oftewel tuinbonen zijn in de eerste zomermaanden te verkrijgen. Als je ze dubbeldopt krijg je een heerlijk romige boon die zich goed laat opdraaien tot een smeuïge dip.Is het nog te vroeg voor verse bonen? Ga dan voor tuinbonen uit het vriesvak: deze zijn vaak zelfs rijker aan vitaminen dan bonen in het koelverse schap. Niets mis mee dus! Gril het brood knapperig en bestrijk de crostini rijkelijk met een laag van deze onweerstaanbare tuinbonenspread en wat schotsen parmezaan. Lekker voor erbij: wortels met harissa-citroenyoghurtdip
naar receptAls je verlangt naar een creatiever borrelhapje dan toastjes en dips, is dit recept voor jou. Bestrooi de gemarineerde paddenstoelen voor het serveren met wat verse kruiden zoals dragon en peterselie – heerlijk bij je aperitivo!
naar receptMet een gebakken ei maak je hier een ontbijt, brunch of lunch van, maar je kunt er ook rucola aan toevoegen om er een warme salade van te maken.
naar receptLekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.Bekijk hier het hele bbq-menu van Janneke.
naar receptTja, bijna alles wat je paneert en frituurt is lekker, en witte asperges zijn geen uitzondering. Dit is een heerlijke snack voor bij de borrel, een verrukkelijk voorgerecht met een frisse kruidensla, of trakteer jezelf op een uitgebreide lentelunch. Glas witte wijn erbij, en niks meer aan doen.
naar receptHmm Italiaans flatbread met gesmoorde courgette! De courgettes laat je in 45 minuten zacht worden in de pan waarna je er een dip van maakt met citroen, munt, oregano en crème fraîche. Aromatisch, fris en lekker chunky.
naar receptSnijd de vis in stukjes voor extra veel crunchy buitenkant en dip maar in de remoulade met fris-knapperige zeekraal!
naar receptHartige churros zijn samen met een frisse salade een heerlijke familiefavoriet. Bereid het churrosbeslag voor en leg de zak met beslag in de koelkast. Heb je churro's over? Ze zijn ook lekker als toetje of tussendoortje. Bestrooi ze met suiker en een beetje kardemom of kaneel, en serveer ze met een bol roomijs als dessert.15x makkelijk toetje in een glas – want je hebt niet altijd zin in een bakproject
naar receptPinkster recepten voor het diner
Allemaal zalig en zonnig, deze gerechten vieren de lente, want is dat niet stiekem waar Pinksteren vooral om draait?
Mostarda wordt vaak gegeten bij vlees, maar hier husselen we het zoetzure condiment door de venkelsalade en sperziebonen. Een heerlijke zoete zomerdressing met de pit van mosterd en mierikswortel. Serveer deze abrikozen-amandeltaart als toetje.
naar receptEens wat anders dan andijviestamppot! Het gevaar: nadat je deze Italiaanse upgrade met paddenstoelen en polenta hebt geproefd wil je nooit meer terug naar de Hollandse pot. Tip: Liever vlees erbij? Rol een plakjeprosciutto om de rolletjes voordat je ze in de oven schuift. En wil je de polenta nog meer smaak geven, doe er dan wat fijngesneden verse Italiaans kruiden door.
naar receptRooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
naar receptHandig: de lamsrack mét korst kun je helemaal voorbereiden en in de koelkast bewaren. Reken op 5 extra ovenminuten omdat het vlees uit de koelkast komt. Evt. kun je de krieltjes en aspergebroccoli ook een paar minuten blancheren of stomen. Je bakt ze dan de volgende dag in de helft van de tijd beetgaar.
naar receptEen terugkerende salade want dit is comfortfood dat alles heeft: véél smaak, structuur én vitaminen. Bordje op schoot en koppie in de lentezon!
naar receptMediterrane invloeden in dit recept met karbonades, grote witte bonen en salie. Dat heb je gewoon nodig als het buiten stormt en regent! Of ben je zo’n type dat de bbq nog heeft staan? Gril de karbonades dan buiten op de barbecue en maak van de bonen, pancetta, fijngesneden salie, citroen en olijfolie een salade erbij. Een heel grote zak salie in huis voor dit recept? Maak morgen dan gratin met salie!
naar receptWanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.
naar receptBij dit visgerecht serveer je frisse yoghurtsaus met pittige peper en spicy komijn. Het openen van zo’n kabeljauwpakketje zorgt voor een extra feestelijk effect op elk diner.
naar receptTwee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
naar receptOud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven! Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming. Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
naar recept


























