Pesto is een ogenschijnlijk simpele saus, het vereist geen gasfornuis, moeilijke technieken of onmogelijke ingrediënten. En toch, als je je verdiept in een pesto, wordt je geconfronteerd met een hele lijst do’s and dont’s. We geven je onze favoriete recepten met een delicious.twist plus een lesje perfecte pesto.
De lekkerste pesto’s zijn ondanks hun eenvoud krachtig van smaak. Logisch want er gaan flink wat krachtpatsers in de vijzel: basilicum (dat bevat hetzelfde stofje als kruidnagel!), rauwe knoflook, zoute Parmezaan, vette noten of pijnboompitten en een boterige olijfolie. Over pesto kun je veel zeggen, maar mild is-ie niet.
Even back to basic:
Wat is pesto?
Pesto is een Italiaanse term voor verschillende soorten gepureerde sauzen, meestal gemaakt met een vijzel en stamper. De bekendste is pesto alla genovese, uit Genua. Traditionele pesto bevat enkel basilicum, olijfolie, pijnboompitten, kaas en zout.
Er zijn ook andere pestosausen, zoals de Siciliaanse pesto alla trapanese (met tomaten) en de Franse pistou (zonder noten).
Essentiële Ingrediënten voor Pesto Hoewel pesto eenvoudig lijkt, zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de smaak:
Basilicum: Traditioneel vers geplukt uit de Ligurische heuvels, maar voor de meeste van ons is dit niet haalbaar.
Olijfolie: Mild en boterachtig, bij voorkeur uit Ligurische Taggiasca-olijven.
Kaas: Parmigiano-Reggiano en/of Pecorino Fiore Sardo, geen Pecorino Romano.
Noten: Meestal pijnboompitten, soms walnoten.
Methode: Traditioneel gebruik je een vijzel en stamper, maar een keukenmachine kan ook.
Vijzel of keukenmachine: maakt het uit?
De meeste mensen gebruiken een keukenmachine, wat het proces sneller en gemakkelijker maakt. Maar de naam “pesto” komt van het Italiaanse ‘pestare’, wat ‘stampen’ betekent. Een vijzel kan stampen, terwijl een keukenmachine hakt. En ja, je proeft daadwerkelijk een groot verschil tussen pesto uit de vijzel of keukenmachine. Pesto uit de vijzel is romiger, de basilicum infuseert beter in de olie en de pesto blijft egaler aan pasta kleven. Zit je dus niet krap qua tijd, gebruik dan zeker je eigen spierkracht voor deze saus.
Klassieke pesto met basilicum
pesto (basilicumpesto)
Met basilicum til je veel gerechten naar een hoger niveau. Niet alleen eenvoudige pasta, maar ook gegrilde garnalen, lamsvlees en kip worden veel complexer van smaak. Of geef je frisse citroenlimonade iets extra’s met basilicum. Kortom een super veelzijdig kruid dat onvervangbaar is in klassieke pesto.
tosti met basilicumpesto, zuurkool en 2 soorten kaas
Met basilicum til je veel gerechten naar een hoger niveau, zelfs een simpele tosti. Hoewel simpel… tussen twee sneetjes brood heb je alle vrijheid om het zo culinair te maken als je wil. Wij gaan voor twee soorten kaas, beenham, zuurkool en zelfgemaakte pesto. Maak ook eens deze pastasalade met gegrilde perziken
Kan jouw pasta pesto wel een upgrade gebruiken? Maak dan deze versie met kruidige gehaktballetjes. Door alle verse kruiden, de amandelen, chilipeper, kappers en citroen vergeet je bijna dat het gehakt vega is.
TAGLIATELLE & SPERZIEBONEN in pestoroom met kabeljauwfilet
Deze romige pasta met tagliatelle, sperziebonen en kabeljauw bevat weinig verschillende ingrediënten en staat in een handomdraai op tafel. De pestosaus geeft het gerecht een romige smaak en is heerlijk in combinatie met de pasta. Een gezond gerecht en perfect voor een doordeweekse avond.
Capunti pasta is niet zomaar pasta. Deze rustieke pasta komt uit Puglia (de hak van de laars) en wordt gemaakt van topkwaliteit harde tarwe. Dankzij het gebruik van bronzen mallen wordt de pasta licht ruw aan de buitenkant, zodat de saus er geweldig goed aan blijft plakken. Maak deze snelle pasta pesto met ricotta en proef het zelf!Kun je geen capunti vinden? Gebruik dan een andere korte pasta, zoals casarecce.
De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
We zijn dol op verbluffend eenvoudige recepten, al helemaal met pompoen. Halveren, roosteren, vulling erop en afbakken in de oven! En dat kan dan ook nog de dag van tevoren.*De overgebleven pompoenpitten? Die gebruik je als crunchy topping op deze spaghetti met artisjok en gorgonzola. Lekker no waste, precies zoals we het graag zien.
wortelsalade met krokante polenta en pestodressing
Deze heerlijke salade zit vol wortel. De krokante polenta, pestodressing en walnoten maken de salade af. De uitgesproken smaken, bijna nootachtig, zijn heerlijk!
Wil je kleur en vooral véél smaak op je bord? Buit het zomeraanbod van verse groenten helemaal uit. En maak het lekker kruidig met royaal peterselie en basilicum. Ofwel: maak deze pizzettes van pita!
oogstpizza’s met little gem, mesclunpesto en kaasflinters
Janneke Philippi kookt maar wat graag met verse groenten. Die gaan perfect op een verse pizzabodem, samen met zachte buffelmozzarella, pijnboompitjes en nog meer kaas.
lamskoteletjes met linzensalade en munt-waterkerspesto
Dit lichte hoofdgerecht is lekker voor elk moment. Het grillen van de lamskoteletjes en courgette kan buiten op de barbecue, maar ook net zo goed in de grillpan.
traybake met gnocchi, waterkerspesto, bimi en tomaat
De pesto in dit recept is de bom en ook heerlijk door pasta pesto of als dip op de borrelplank!Tip: Vervang de waterkers ook eens door rucola of gemengde groene kruiden.
tarbot uit de oven met geroosterde groenten en dragonpesto
Een fantastische platvis met een fantastische smaak. Dit gerecht is geïnspireerd op Jamie Oliver's kookspel: je proeft de vis en groente in hun puurste vorm. Belangrijk is dat je de groente niet te dik snijdt, zodat alles ongeveer tegelijkertijd gaar is met de vis. De dragonpesto past er perfect bij.
pinsa met buffelmozzarella, pistachepesto en coppa
Pinsa combineert het beste van pizza én focaccia. De luchtige bodem beleg je net als pizza en bak je in de oven. Lunchgerecht of antipasti ( 2-4 personen).
Rutger van den Broek is dol op pistachenoten; het liefst verwerkt hij ze in zoveel mogelijk recepten. Ze zijn niet alleen lekker in zoet gebak, maar ook in hartige gerechten werkt pistache heel goed. Deze babka met pistachepesto is daar een voorbeeld van.
Orzo of riso is een pasta die op rijstkorreltjes lijkt. Orzo betekent in het Italiaans gerst, riso is rijst. Deze pasta soort leent zich ideaal voor risotto! Wij serveren hem met romanesco en huisgemaakte pesto van radijs.
gegratineerde pasta in tomaten-chipotlesaus met walnootpesto
De pastasaus en walnootpesto zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar die paar minuutjes onder de grill maakt deze pasta écht verrukkelijk. Ook heel lekker: pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen
Maak deze speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen als lunch of op een zomerse avond als bijgerecht. Rijk aan vitamine B3! Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingstoffen. Spelt is hard op weg om heel populair te worden. Je kunt speltspaghetti kant-en-klaar kopen, maar als je spelt zelf kookt, kun je er ook een salade van maken. Dus nog zo’n lekker recept op z’n Italiaans, met tomaatjes, mozzarella en basilicum. Gewoon een keer proberen!
gnudi met geitenkaas en champignon-boerenkoolpesto
Gnudi zijn eigenlijk niets anders dan 'naakte' ravioli, zonder hun deegjasje. Dankzij het rijstmeel is dit recept ook nog eens glutenvrij.Varieer eens met deze 27x perfecte pastasauzen met een twist
pastasalade met doperwtenpesto & warmgerookte zalm
Zin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner. Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
pappardelle met cherrytomaatjes, geitenkaas & saliepesto
De lange, brede linten van de pappardelle brengen je direct in Italiaanse sferen. De cherrytomaatjes, geitenkaas en saliepesto zorgen voor een smaak sensatie op je bord. En dit alles in slechts 20 minuten. Wat wil je nog meer? Tip: Bestrooi voor wat extra pit de pasta met een snuf chilivlokken.
Als de mussen van ’t dak vallen maak jij deze Siciliaanse couscous met vis en ‘pesto alla trapanese.’ Trapanese is pesto op basis van tomaat en amandel. De naam komt van de Siciliaanse stad Trapani. Deze couscous wil je maken!
Dit pastarecept van linguine met broccolipesto & geitenkaas willen we je niet onthouden. De geitenkaas geeft het een mooie diepe smaak en de broccolipesto maakt het net even wat anders.Zin in meer geitenkaas? Bekijk dan deze salade met peer en geitenkaas.
Easy, snel en bomvol smaak, dat zijn deze hasselback -zoete-aardappels met zadenpesto. Niet alleen zalig, dit gerecht zit ook vol heerlijke voedingsstoffen. Keukenmachine en ingrediënten in de aanslag en mixen maar! Maak je dit gerecht in de zomer? Aarzel dan niet om je barbecue te gebruiken: de subtiele smaak van houtskool geeft alles extra karakter!