Of je nu kiest voor sappige kipdijen, een hele kip voor dat authentieke gebraden gevoel, of een gevlinderde kip (lekker snel!), elke ovenschotel met kip heeft zijn eigen charme.
Ook om je vingers bij af te likken: pasta met burrata
Zo kruid je een ovenschotel met kip als een pro
Om je ovenschotel met kip een ik-krijg-er-geen-genoeg-van smaak te geven, is het belangrijk om de juiste kruiden en specerijen te kiezen. Met een klassieke combinatie van knoflook, rozemarijn, tijm en paprikapoeder zit het altijd wel snor, maar je kunt ook uitpakken met warme specerijenblends zoals baharat of ras el hanout.
Voeg wat olijfolie en citroensap – eventueel de schil van een ingemaakte citroen – toe voor een frisse toets. Ben je wel te porren voor iets pittigs, ga dan voor een paar theelepels Kashmiri chili (roder dan cayennepeper en niet al te pittig) of voor een rokerig paprikapoeder. Maar je kan het zo gek niet verzinnen: met een lepeltje chili crisp, harissa of een goede salsa is het ook feest.
Bakken op de juiste temperatuur
Voor een perfecte ovenschotel met kip is een optimale oventemperatuur cruciaal. Meestal wordt een temperatuur van 180-200°C aanbevolen, afhankelijk van de grootte en dikte van de kip. Hierdoor wordt de kip sappig van binnen en krijgt hij een knapperige buitenkant. Een vleesthermometer is een handig hulpmiddel zodat je kunt meten of de kip perfect gaar van binnen is.
Kun je een ovenschotel met kip invriezen?
Wil je de ovenschotel van tevoren klaarmaken? Goed nieuws! Je kunt je ovenschotel met kip gemakkelijk invriezen. Zorg ervoor dat het gerecht volledig is afgekoeld voordat je het in luchtdichte containers of diepvrieszakken verpakt. Het kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard.
Wanneer je zin hebt in iets lekkers maar geen zin hebt om te koken, hoef je het alleen maar te ontdooien en opnieuw op te warmen. Een heerlijke, stressvrije maaltijd in 3-2-1… klaar!
17x ovenschotel met kip recepten
Liever een sneller pastarecept met kip? Maak fettuccine met gepocheerde kip.
Bekijk ook: ovenschotel met gehakt, broccoli en een aardappeldakje