Dat je tijdens je zwangerschap beter de kurk op de fles kunt laten en toetjes met een tic kunt overslaan, is algemeen bekend. Maar met kerst voor de deur vraag je je misschien af: welke recepten voor zwangeren zijn dan wél geschikt?
Voordat we je overspoelen met onze lievelingsrecepten eerst nog even een geheugensteuntje. Wat kun je beter laten staan als je in verwachting bent? Het voedingscentrum deelt een handig overzicht. We delen de belangrijkste ingrediënten die je beter links kunt laten liggen.
Shop de delicious.kerstnummers bomvol grandioze recepten – gegarandeerd dat jij de show steelt deze kerst!
En onthoud: maak je vooral niet te druk over je voeding er gebeurt al genoeg tijdens je zwangerschap. Vaak vertelt je lichaam je waar je wel of geen behoefte aan hebt. Probeer gewoon op te letten met rauwe melk, vis en vlees en blijf gevarieerd eten.
Recepten voor zwangeren: zit er iets uit onderstaande lijst in, laat het dan staan
Neem vanwege gevaar op besmetting met bacteriën (waaronder listeria) en de parasiet Toxoplasma gondi de volgende producten alleen als je ze goed verhit:
• Rauw vlees of vleeswaren • Rauwe en gerookte vis • Rauw ei – omdat ze de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn en voor uitdroging zorgen. Als je extra voorzichtig wil zijn kun je dus beter geen producten eten waar rauwe eieren in verwerkt zitten (zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse, roomijs). In een thuissituatie kan je niet weten of de eieren die je gebruikt vrij zijn van micro-organismen. Daarom wordt er geadviseerd om rauwe eieren te vermijden wanneer je zelf gerechten klaarmaakt. Eieren worden in Nederland streng gecontroleerd en moeten aan bepaalde eisen voldoen voor dat ze gebruikt mogen worden. Verpakte voeding die rauwe eieren bevatten, zijn dus wel veilig. • Rauwe kiemgroente • Zachte kaas gemaakt van rauwe melk • Rauwe melk rechtstreeks van de boer
Deze ingrediënten zijn minder schadelijk, maar er bestaat nog steeds een risico
Borstvoedingsthee met venkel, anijs, of cassia kaneel, venkelthee, anijsthee of kaneelthee. Let op: Ceylon-kaneel kun je zonder problemen eten. Hier leggen we uit waarom.
Recepten voor zwangeren
Met kerst hoef je je als zwangere echt niet in te houden; er zijn genoeg gerechten die volledig veilig én feestelijk zijn! Recepten voor zwangeren hoeven helemaal niet saai te zijn. Sterker nog, je kunt met een beetje creativiteit gewoon losgaan.
Als je geen zin hebt om bij elk gerecht te bedenken of het geschikt is, kies dan voor een vegetarisch menu. Dit is meestal een veilige keuze, zeker als je zorgt dat er geen rauwmelkse kazen in voorkomen. Controleer ook even of er geen alcohol in het dessert zit, zoals in tiramisu of een sabayon.
Voorgerechten voor zwangeren
hert met druiven-walnootdressing en bietensalade
De volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
Bietjes en rode uien worden heerlijk zoet als je ze zacht poft in de oven. Het aardse gaat samen met kappertjes, crème fraîche en waterkers… en een glaasje rode wijn!Nog zeven verrassende gerechten met bietjes.
Een goede soep wordt een fantastische soep door de juiste smaakmakers en toppings toe te voegen. Bij dit recept voor pastinaaksoep kiezen we voor peer en amandelstengels. Tast toe! Tips voor toppings vind je hier! Gebruik bijvoorbeeld kaas, kokos of kikkererwten!
Hoe hoger hoe beter. Dat is de kunst als we het hebben over souffles. Deze wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan hebben het allemaal. Zoet, zout, kruidig en natuurlijk lekker luchtig. Perfect voor een kerst voorgerecht. Zin in zoet? Bekijk dan deze chocolade-koffiesoufflé.
Wil je dit gerecht voorbereiden? Bak de tartelettes tot 1 dag eerder en bewaar goed afgesloten op kamertemperatuur. Maak de ragout 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Warm even kort op vóór het serveren.
hartige hangop met sesam-amandelschotsen & ingelegde komkommer
Deze hartige hangop met sesam-amandelschotsen & ingelegde komkommer is een hartige variant van de populaire soft serve: yoghurt of labneh met veel contrast in smaak, zoet, zout, romig & zuur.
Maak romige bietensoep met citroen tot 2 dagen eerder en bewaar in de koelkast. Warm op laag vuur op. Rooster de druiven tot 1 dag eerder en bewaar koel. Warm voor het serveren op in de oven. Maak de groene zure room tot 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Maak de crumble 2 dagen eerder en bewaar afgesloten op kamertemperatuur.
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd
Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.
Wauw, is het geen plaatje? Deze gebakken zalm steelt de show tijdens het kerstdiner. En de peterselie-macadamiaboter maakt het geheel compleet. Ook lekker bij stokbrood! Nog zo'n lekker snel zalmrecept: sesamzalm met honing-paksoi.
ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maanzaadboter
Gevulde pasta is een ideaal feestgerecht voor veel gasten. En deze vega variant van Janneke Phillipi is ook nog superlekker. De ravioli kun je prima een aantal weken van tevoren maken en (los) invriezen.
Hollandse mul met dragonspekjes en rode tijm-aardappeltjes
Superlekker, feestelijk en simpel. De oven doet het meeste werk. In plaats van mulfilets zijn verse makreelfilets ook heerlijk. Je herkent ze aan de zebrastrepen op de huid.En toe: tarte tatin met kersen en kokos.
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
aardpeerpuree met mascarpone, eendenborst met specerijen, cantharellen en cress
'Strooigoed' geeft gelaagdheid aan dit heerlijke gerecht en een extra wow-gevoel. Zoals shiso-blaadjes de specerijen van de eend versterken en de romige puree een frisse bite geven!En toe: paris-brest met chocolade-hazelnotenroom.
kwartel gevuld met quinoa, granaatappel en amandel
Kwartel op je menu geeft kerst een chic tintje. Vul ze met quinoa, amandelschaafsel en mooie rode granaatappelpitjes en zet ze 20 min. in de oven. Easy does it!
Eduardo: ‘Dit is een heerlijk kerstgerecht, zo vol smaak, echt comfortfood. Ik heb het op de Franse manier bereid. Ga voor jonge parelhoen, die smaakt veel malser.'Je kunt dit gerecht ook voorbereiden. Pekelen en konfijten kun je 1-2 dagen van tevoren doen. Maak ook de jus vantevoren, tot het moment van reduceren.
In deze recepten gaat wijn, maar omdat je de pastei en risotto zo lang gaart verdampt vrijwel alle alcohol. Voelt het toch niet helemaal fijn, vervang de wijn dan met een 0.0% alternatief of laat helemaal weg.
kreeft met anijsboter
Kreeft is een bijzonder, onalledaags ingrediënt dat zich perfect leent voor het kerstdiner. Dit recept voor kreeft met anijsboter is een van de top 15 delicious. kerstrecepten aller tijden. Een echte delicious. favoriet dus! Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Op zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak. Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
Verwacht Oooooh’s en Aaaah’s wanneer je deze gelaagde ijstaart met chocolade en chili aansnijdt. Deze zelfgemaakte viennetta is een echte showstopper! Deze prachtige laagjesijstaart kun je ook heel goed dagen van tevoren maken.
Je kunt de trifle 1 dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Klop dan samen met de kardemom nog 1 zakje slagroomversteviger mee. De pistache-cranberrynoga koop je online.
basisrecept: Ottolenghi’s meringuerol met bruine basterdsuiker en gebrande-honingappels
Als alle smaken van de herfst ineengerold zouden kunnen worden, zou deze meringuerol het resultaat zijn: verwarmende kaneel, gebrande honing, zoete appels en pittige sinaasappel komen bijeen. Zo krijg je een dessert dat heel geschikt is voor de feestdagen van het najaar en de winter! Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig koud zijn voor u ze samenvoegt – het is niet de bedoeling dat er veel vocht in de rol ontstaat. Begin een dag van tevoren met de appels en de room en houd ze tot gebruik in de koelkast.
Of een eenpansgerecht ook zoet kan zijn? Tuurlijk! Jamie Oliver laat in zijn nieuwste boek 'EEN' zien (en proeven) hoe lekker dat is. Deze gebakken cheesecake is zijn nieuwe favoriet, en ook die van ons. Het voelt een beetje als smokkelen, maar je bakt hem toch echt in één pan. Denk aan een boterige speculoosbodem, zachte roomkaas en frisse frambozen. Genoeg voor 12, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal uit te nodigen. Enjoy!
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker. Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
Deze pavlova met kastanje-speculaasroom is om je vingers bij af te likken. De nootachtige smaak van de kastanje met de zoete smaak van speculaas maken dat het perfect bij de herfst past. Op en top najaar dankzij dit heerlijke dessert.
Stop, drop and roll! Natuurlijk kun je een Italiaans maal afsluiten met een espresso. Maar als je ook voor zo’n waanzinnig lekker espressotoetje kunt kiezen, hoef je vast niet lang na te denken. Het leven is te kort voor brave kopjes koffie, tijd om te bakken!
Dit ricotta-ijs met pijnbooompit-amandelhoning komt uit Lazio. Lazio heeft een keuken waar de recepten van familie op familie worden doorgegeven. Het is een streek waar ze van simpele ingrediënten iets verrukkelijks maken. Deze ricotta gelata is daar een goedvoorbeeld van. En ook de vele beroemde pasta’s die uit Lazio komen als all’amatriciana etc.Psst… Dit toetje wordt fenomenaal als je de allerlekkerste verse ricotta scoort bij een Italiaanse delicatessenwinkel. Buonissima!
De basis van deze feestelijke tiramisù-charlotte is mascarponecrème met bosvruchtenpuree. De vruchtenpuree maak je zelf, wanneer het fruit op z’n best is. Ook heerlijk: citroen-ricottacake met frambozenroom