19x een Italiaanse voorgerecht om je diner goed mee te beginnen

19x een Italiaanse voorgerecht om je diner goed mee te beginnen

Op zoek naar een goed Italiaans voorgerecht? Als ze ergens weten hoe je een goed diner organiseert is het wel in het land van lekker eten: Italië. Van antipasti tot aperitivo en natuurlijk de primi. Laat het goede begin van een avond maar over aan de Italianen.

Italiaanse voorgerechten, ook bekend als anti pasti, zijn misschien wel het belangrijkste moment van de maaltijd. Bruschetta, geroosterd brood besprenkeld met olijfolie en belegd met tomaten, knoflook en basilicum, is een klassiek voorbeeld.

Carpaccio, flinterdunne plakjes rauwe vleeswaren of vis, gemarineerd in citroensap en olijfolie mag bij ons in Nederland dan misschien bestempeld worden als saai en voorspelbaar, maar goed bereid of met een originele twist is er helemaal niks mis mee als je het ons vraagt.

Antipasti

Een andere favoriet is caprese, een lichte salade met tomaten, mozzarella en basilicum, vaak besprenkeld met balsamico. Antipasti-planken bestaan uit verschillende kazen, vleeswaren, olijven en ingelegde groenten, waardoor ze perfect zijn om te delen.

Of het nu gaat om gefrituurde risottoballetjes (arancini) of inktvisringen (calamari), Italiaanse voorgerechten draaien om simpele, verse ingrediënten die je lekker eenvoudig kunt houden. Precies wat je wil als de rest van je diner al ingewikkeld genoeg is natuurlijk.

Lees ook: 44x ideeën voor een heerlijk Italiaans buffet

19x Italiaans voorgerecht

arancini basisrecept
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!
Hier vind je het basisrecept voor risotto.
naar recept
arancini - delicious
vijgencarpaccio met dragon en olijfolie
Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.
Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
naar recept
Carapelli_VijgenCarpaccio_delicious
artisjok met inktvis
Een echt mediterraan gerechtje: artisjok met een vulling van kappertjes, tomaat, olijven en inktvis. Trek telkens een blaadje artisjok los en doe er wat inktvisvulling op. Schraap met je tanden het vruchtvlees uit het blaadje en hap tegelijk de vulling eraf. De artisjokbodem, die je eet als ‘finale’, krijgt een friszure smaakboost door de gekruide inktvisvulling.
naar recept
artisjok inktvis-delicious
krokante polentaballetjes met gorgonzola
Onweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!
Of probeer deze Siciliaanse arancini.
naar recept
gefrituurde polentaballetjes - delicious
geroosterde pijlinktvis met chili-limoenolie
De perfecte opening voor een feestelijk diner is dit gerecht met geroosterde pijlinktvis. Serveer het met frisse chili-limoenolie.
naar recept
pijlinktvis met chili-limoenolie | delicious
Sformatino van maïs met gorgonzolasaus & balsamico-popcorn
Sformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!
In de Noord-Italiaansebergen – of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is – zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.
naar recept
Italiaanse hartige flan sformatino
gegrilde calamari met gegrilde-paprikasalsa
Als de zomer toch eens net zo oneindig was als een calamari-ring, dan konden we elke dag achter ons gloeihete fornuis duiken met een koud glas wijn en zo min mogelijk om ons lichaam; enkel honger en dorst. Dit recept komt aardig in de buurt bij dat gevoel.
Wanneer je inktvis snel bakt, behoudt het zijn zilte molligheid en blijft hij sappig en mals. Lang sudderen en stoven kan ook; dan ontspant het vlees en zuigt het alle smaken van de saus op. Alles daartussenin wil je vermijden, want dat maakt van je calamaris een taai elastiekje met vissmaak. Zonde om op te eten!
Eet eens octopus: onze 3 lievelingsrecepten met pulpo
naar recept
gegrilde calamari met gegrilde-paprikasalsa
artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella
Dit is een voorgerecht voor 4-6 personen of een appetizer voor 6-8. De artisjok is een prachtige groente met een uitzonderlijke smaak. Het is dan ook jammer dat veel mensen zich geïntimideerd voelen bij het idee om artisjokken te bereiden. Ik kan je echter verzekeren dat dat uitdagend lijkt, maar eenvoudiger is dan je denkt. Ik serveer deze artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella. Zo heb je een soort appetizer plate voor jezelf en je gasten om van te genieten. De rijke smaken van de ham vullen de aardse smaak van de artisjok prachtig aan en de kaas zorgt voor een romige toevoeging.
naar recept
Artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella © Pien laat haar eten zien
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.
En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
naar recept
bressaolarolletjes met gerookte-knoflookcreme en pistache - delicious
crostini alla Toscana met boter, kappertjes-peterseliesalsa & ansjovis
In Toscane vind je net zoveel gerechten met brood als cipressen in het landschap. Van panzanella tot pappa al pomodoro en acquacotta, ‘gekookt water’ verrijkt met brood en olijfolie en meer ingrediënten.
3x borrelhapjes voor bij de wijn, lekker bij de aperitivo!
naar recept
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino
Een blad vol heerlijke crostini is super als voorgerecht of bij een glas wijn. Rooster brood, wrijf het in met knoflook en schep er verschillende toppings op. Geef er eventueel ook nog buffelmozzarella met kerstomaatjes en Taggiassche olijven bij.
naar recept
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino
buffelmozzarella met coppa
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar recept
italiaans voorgerecht buffelmozzarella met coppa
dungesneden zeebaars met gekonfijte tomaat en pancettavinaigrette
Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er zeker niet te veel mee moet doen in de keuken. De vinaigrette vult de smaak van de rauwe zeebaars perfect aan. Maak dit heerlijke recept en proef het zelf!
naar recept
Zeebaars-delicious
meloencarpaccio met gorgonzola en rucola
Een bijzondere combinatie die geweldig uitpakt.De aromatische meloen is heerlijk met rucola en mild pittige blauwe kaas. En supersnel klaar. Een elegant en té lekker voorgerecht!
12x paksoi recept voor wie ook van knapperig houdt
naar recept
meloencarpaccio
bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten
Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn.
Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'
Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
naar recept
Bruschetta met burrata | delicious
minestra maritata
In de traditionele minestra maritata -ook wel huwelijkssoep- gaat kippenbouillon, gehaktballetjes, groentes en pasta. Het heet huwelijkssoep omdat de ingrediënten elkaar versterken.
naar recept
minestra maritata
pizzette met vijg, gorgonzola & venkelbloemen
Letitia Clark: ‘Italiaans eten is als een nieuwe liefde. Het verleidt je, zorgt voor langzame bevrediging en blijft hangen als een weerbarstig flintertje salami tussen je tanden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gerechten zelf, van een goudkleurige, borrelende lasagne tot een bord glanzende pasta of een perfecte perzik. Al is Italiaans eten zo veel meer dan dat.’
naar recept
gegrilde snijbonen met tonnato & crostinicrunch
Geen kalfsvlees met tonijnsaus (vitello tonnato) maar knapperig gegrilde snijbonen. Echt fantastisch lekker!
Tip: Vervang de snijbonen ook eens door gegrilde babyromaine.
naar recept
carpaccio met truffeldressing
Authentiek, eenvoudig en vol passie. Dat typeert de Italiaanse keuken, plus natuurlijk het gebruik van de beste en meest verse ingrediënten die er bestaan. Zo zetten Italianen het liefst hun gerechten op tafel, ervaar en proef het zelf in deze té lekkere carpaccio met truffelmayonaise!
naar recept
carpaccio met truffeldressing
carne cruda met ansjovis, hazelnoten en citroen
De Italiaanse versie van steak tartare met de stevige smaak van ansjovis, crunch van hazelnoten en friszure citroen.
naar recept
Italiaanse steak tartare carne cruda
vitello tonnato
Mager vlees en een romige saus op basis van tonijn is een topcombinatie. Deze klassieke surf & turf staat niet voor niets op de kaart van de meeste Italiaanse restaurants maar je maakt ’m ook heel easy zelf.
naar recept
Vitello tonnato
fritto misto di mare (gefrituurde inktvis, ansjovis en garnalen)
Een nonna strooit geen kerriezout over haar fritto misto en geen chef zal in zijn traditionele trattoria daikon meekoken in de bollito misto. Tóch is ook dit op en top Italiaans. Een twist moet kunnen. Het kerriezout frist de gefrituurde vis lekker op: dat noemen we nou een geslaagde toevoeging aan een klassiek gerecht.
naar recept
crudité met gemarineerde burrata
Mediterraan etentje op de planning? Ga van start met rauwkost en een lekkere dip. Het romige hart van burrata is ideaal om in te dippen: olijfolie, kappertjes, citroen en kruiden.
Tip: Ook cherrytomaatjes, reepjes venkel en roosjes bloemkool zijn lekker als rauwkost erbij. En heb je geen burrata? Vervang deze dan door buffelmozzarella. Schep op de opengesneden buffelmozzarella een lepel crème fraîche.
naar recept
Crudité met gemarineerde burrata
schelpen met knoflook-briochekruim
Etentje? Serveer deze grote schelpen als voorgerecht. Zodra je gasten aan tafel zitten hoef je de schelpen alleen nog even onder de grill te plaatsen voor een crunchy topping.
Kan je geen grote schelpen vinden? Deze spaghetti vongole is ook verschrikkelijk lekker.
naar recept
schelpen met knoflook-briochekruim
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar recept
pompoensoep paddenstoelen

Bestel het laatste kerstnummer van delicious.!