Moeilijk is het niet om een bevredigend Italiaans menu samen te stellen. Je begint met wat bruschetta, olijven, misschien een bordje met gefrituurde visjes: ofwel antipasti, dan serveer je een steengoede pasta, gnocchi of risotto, en dan komt de secondo op tafel: een Italiaans hoofdgerecht.
Geef de Italianen eens ongelijk: dineren moet je langzaam en aandachtig doen. Het liefst zoveel mogelijk uitgesmeerd over de avond. De groenten of salade eet je als eerste of ernaast, de pasta apart om je maag te vullen, en dan het hoofdgerecht in al zijn eenvoud: een goed stuk vlees, verse vis uit de oven of op koudere dagen een stoofpot.
Bestel dus niet standaard pasta als hoofdgerecht, maar kies iets onder het kopje ‘secondo’ op het menu, het Italiaanse hoofdgerecht. Secondo is de tweede hoofdgang, meestal een proteïnerijk gerecht als vlees of vis. Dit is het meest substantiële deel van de maaltijd. Ben je in het binnenland van Italië, dan tref je meer vleesgerechten op de kaart en aan de kust vanzelfsprekend meet visgerechten.
Om je te inspireren hebben we onze favoriete Italiaanse hoofdgerechten, secondi dus (want enkelvoud is secondo, en meervoud secondi), op een rij gezet. Wil je nog een extra vleugje Italië toevoegen aan je keuken, bestel dan ons gloednieuwe Italië-nummer, een special met extra veel recepten (wel 51 stuks).
Vis hoofdgerechten
farro-bloemkoolsalade met gekonfijte kabeljauw
Lekker puur vakantie-eten, maar dan gewoon in het comfort van eigen eetkamer of tuin. Janneke maakt het mogelijk en bracht dit heerlijke gerecht mee uit het zonnige Toscane. Deze vis konfijt je makkelijk op de BBQ en als je de salade een tijdje van tevoren maakt, krijgen alle smaken de kans om goed tot leven te komen.
Wordt dit ook jouw nieuwe lievelingsgerecht?
Italiaans kán heel snel zijn, maar soms neemt het iets meer tijd in beslag. Iets meer werk dus, maar mamma mia wat smaakt deze vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel goed!
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto
Dit zalige risotto-gerecht van Janneke Philippi valt onder de categorie: easy en zó vol van smaak. Janneke: ‘Extra feestelijk: deze risotto maak ik ook graag met gegrilde coquilles of grote garnalen in plaats van roodbaars.’
Een heerlijke mix van verse mosselen, witvisfilet, calamari en garnalen.. Alle ingrediënten zitten in één pan en tóch is deze fregola met zeefruit en tomaten alles behalve saai.
Of het nu kip, pasta, vis, vega of zoet is: van een scheut citroensap, wat versgeraspte citroenschil of een paar schijfjes citroen wordt elk gerecht lekkerder. Kijk bijvoorbeeld naar dit recept voor forel met salmorigliosaus.
Als de mussen van ’t dak vallen maak jij deze Siciliaanse couscous met vis en ‘pesto alla trapanese.’ Trapanese is pesto op basis van tomaat en amandel. De naam komt van de Siciliaanse stad Trapani. Deze couscous wil je maken!
Vongole in visbouillon, wijn en boter, extra lekker in deze cacio e pepe-versie! Serveer met lekker Italiaans brood zodat je alle sappen uit de schelpjes kunt opvegen.
Het is een kalkoenschnitzel, maar als je hem door een beslagje met parmezaan haalt en dan bakt, heet het piccata. Klinkt lekkerder, toch? Doe ook nog wat fijngesneden basilicum door het beslag, dan wordt het helemaal super. Geef er spaghetti bij met snijbonen en kappertjes en je Italiaanse maaltje is compleet.
Heerlijk met deze rijke tiramisutaart na!
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus.
TIP Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren. Nog zo'n lekker recept om mee te vertagen: gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio.
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
‘Porchetta is een Italiaans gerecht en idioot lekker’, aldus Yvette van Boven. ‘Heel gemakkelijk te maken, want eenmaal in de oven kan er nog weinig mis gaan. De Italianen eten het op straat tussen een broodje, dat kun jij ook doen natuurlijk. Je hebt met dit stuk vlees genoeg voor zeker een man of 10-12, je kunt ook een groter stuk vlees klaarmaken voor een feestje, je maakt er namelijk vrienden mee, echt.’
Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
Yvette van Boven: ‘Ik blijf het zeggen: koop goed lamsvlees van Hollandse bodem. Kwaliteitsvlees smaakt meteen al beter. Daar hoeft eigenlijk weinig meer bij en áls je het toch wilt, dan is zo’n boterige gremolata met venkelzaad en peterselie echt een toevoeging.’Ook zo lekker: gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
Kip diavola (duivelse kip) is een heerlijke afwisseling op ‘gewone kip’. Dit typisch Italiaanse gerecht zit vol met smaak en de chilivlokken geven de kip pit. Ook fijn: het bereiden ervan kost 5 minuten, de oven doet de rest!
Maak de knolselderijsalade en appels tot 2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Start 2 dagen eerder met de porchetta in plaats van 1 dag. Dek af en verwijder pas 1 nacht van tevoren het plasticfolie zodat het zwoerd kan uitdrogen.
Italianen zijn meesters in het verzinnen van eenvoudige gerechten die geweldig smaken. Cacio e pepe bijvoorbeeld – oorspronkelijk een Romeinse klassieker van spaghetti met louter zwarte peper en pecorino – is nu weer een trend.
Geef – net als veel Italianen – brood dat je over hebt een tweede leven in je keuken. Want oud brood inclusief korst kun je makkelijk in de keukenmachine vermalen tot broodkruim. Gebruik direct als paneermeel in dit recept, want zo maak je fantastische kalfskoteletten met een krokant korstje.
Onze nieuwe receptschrijver Julie laat zich graag inspireren door de Italiaanse keuken maar geeft er ook een eigen twist aan. Boerenkool in de bonenstoof? Prego!Vegan tip: Liever geen vlees? Vervang de worst door een vegan variant of gedroogd eekhoorntjesbrood.
Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’. Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
Niets zo lekker als romige, volle burrata, helemaal in een gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat. De savooiekool met citroenboter maakt het gerecht helemaal af. Maken dus!Fan van burrata? Dit zijn onze favoriete gerechten met burrata.
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
andijvie met kikkererwten jonge knoflook en gedroogde olijven
delicious.friend Yolanda van der Jagt geeft andijvie een stoere bereiding: gestoofd in de oven, samen met kikkererwten, jonge knoflook en gedroogde zwarte olijven. Yolanda: ‘Een goed kwaliteit grote kikkererwten haal ik bij Turkse of Marokkaanse winkels. Daar haal ik ook zwarte gedroogde olijven. Die hebben een andere smaak dan olijven uit het water en een stevigere structuur. Aangewezen op de supermarkt? Neem dan Griekse kalamata-olijven, die zijn ook vol van smaak.’
italiaanse bonenschotel met oesterzwammen en gremolata
De Italianen zetten vanaf oktober veel bonen op het menu en ze hebben ook een overvloed aan pompoen en aubergine. En laten wij dat alles nou helemaal niet vervelend vinden om tijdens deze gure herfstdagen op tafel te zetten.