Dit is niet zomaar een lijstje, we hebben ons best gedaan en de meeste recepten al voor je omgerekend zodat je erop kunt vertrouwen dat je genoeg maakt. Dit zijn stuk voor stuk volwaardige hoofdgerechten voor 10 personen.
1. Lasagne
Een grote ovenschotel leent zich heel goed als hoofdgerecht voor 10 personen. Als je oven groot genoeg is kun je het recept gewoon verdubbelen en twee schalen naast elkaar in de oven plaatsen.
Deze paddenstoelenlasagne is voor 6 personen. Ons advies: maak hem twee keer. Dat scheelt je een hoop rekenwerk en een lekker restje kun je of invriezen of de dag erna meenemen naar kantoor.
paddenstoelenlasagne
Herfstfavorieten als lasagne, pilav, curry en bolognesesaus maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfort food vol smaak.
Niet gek op kip, dan ben je waarschijnlijk de uitzondering, want tover je een grote schaal met krokante, sappige kip op tafel, dan sta je instant 5-0 voor. Als hoofdgerecht voor 10 personen zouden we er sowieso 2 roosteren, misschien zelfs 3 als het grote eters zijn en je weinig bijgerechten serveert.
Bijgerechten bedenken? Laat dat maar aan ons over. Bij kip wil je een lekkere pieper, hier delen we de 22 lekkerste aardappel bijgerechten, dan nog een zuur (boter)slaatje met een scherpe vinaigrette en eventueel nog wat extra vegetarische bijgerechten. Als je veel verschillende gerechtjes op tafel zet hoef je natuurlijk niet alles te verdubbelen, maar scheppen mensen iets minder op.
3. Perfecte beef wellington
Als we nog maar één gerecht mogen eten met kerst is het de wellington. Een met bladerdeeg ingepakte ossenhaas voelt gewoon als het cadeau wat we als eerste willen uitpakken. Om van dit recept een hoofdgerecht voor 10 personen te maken zouden we 2 pakketjes maken die allebei net iets groter zijn dan het originele recept, zodat elke beef wellingtons 5 personen voedt.
Voor 5 personen kun je ongeveer uitgaan van de volgende hoeveelheden:
750 g ossenhaas, aan 1 stuk van gelijke dikte
2 el olie
35 g boter
120 g sjalotten, fijngesneden
300 g champignons, fijngehakt
250 g cantharellen, fijngehakt
2 cm gemberwortel, geraspt
1,5 tl tijmblaadjes
8 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
125 g rauwe ham, in dunne plakken
1 a 2 eierdooiers, losgeklopt
beef wellington
Een échte kerstklassieker, die beef wellington. In delicious. kerst 2010 stond het onderstaande recept, maar de eerste keer dat het recept in de geschiedenisboeken voorkomt is al langer geleden: 1966. Waarschijnljik vernoemd naar Arthur Wellesley, Duke of Wellington. Waar de naam ook vandaan komt, beef welington is een gerecht waar je goed op moet letten tijdens het bereiden. delicious.friend Eke Mariën legt uit: 'Houd de kerntemperatuur van de beef goed in de gaten. Haal het vlees uit de oven bij 55 graden, het gaart altijd nog een beetje na.'Tip: zet de wellington in de oven terwijl je het voorgerecht serveert.Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren.
Je hebt ons vast al door: de oven is je vriend als je een hoofdgerecht voor 10 personen kookt. Ovengerechten kun je namelijk heel gemakkelijk voorbereiden en verdubbelen. Zo ook deze vispie! Wij zouden het originele recept verdubbelen en er een stevige salade naast serveren.
vispie met kruidengratin
Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.
Welke risotto je ook van onze website plukt: je kunt ze allemaal voor 10 personen maken. Om het rekenen makkelijker te maken kun je het beste uitgaan van 75 g ongekookte risottorijst per persoon. Voor 10 personen heb je dus genoeg aan 750 g. Komen er grote eters, reken dan wat ruimer en ga voor een kilo, zodat je de volgende dag arancini voor jezelf kunt bakken. Het enige heikelpunt is de pan: die mag best groot zijn (de buren hebben er vast een) om de risotto ruimte te geven. Je moet wel lekker kunnen roeren!
risotto met cavolo nero en paddenstoelen
Cavolo nero kun je zeker bij de biologische supers krijgen, maar ook bij de meeste gewone supermarkten. Kun je het niet vinden, vervang het dan door kleingesneden boerenkoolblad.
Dit is al een recept voor 6 personen, dus je kunt twee dingen doen. Óf je maakt twee ovenschotels, óf je maakt net even een iets grotere traybake zodat het een hoofdgerecht voor 10 personen wordt. Optioneel kun je er ook wat extra pastinaak-, knol-, of aardappelpuree bij geven.
saucijzen met appel
Ideaal als je een drukke dag hebt, want deze saucijzen met appel maak je makkelijk een paar dagen van te voren. Op de avond zelf hoef je hem alleen maar op te warmen in de oven. Easy!Probeer ook saucijzen met gekaramelliseerde sriracha-uien.
Welk stoofgerecht je ook kiest: ze zijn allemaal perfect voor een dinertje met vrienden of familie. Doe onderstaand gerust x3, op de kruidnagels (of andere specerijen) na, ga voor 9 a 10 stuks, anders wordt de smaak veel te overheersend.
konijnhachee met cranberry en rozemarijn
Heb je zin in een klassieker? Maak dan deze traditioneel Hollandse stoof. In plaats van rundvlees gebruik je konijn en je hebt er bijna geen omkijken naar! Weinig ingrediënten die samen super veel smaak geven: een heerlijk gerecht om je aan op te warmen tijdens de koude winterdagen. Probeer ook eens deze hachee met vijfkruidenpoeder.
Maak deze kip alvast op zondag voor een doordeweekse dag, zodat je op de dag zelf er alleen nog een laatste hand op hoeft te leggen. Combineer met de nootachtige smaak van deze stevige, groene, Franse linzen. Du Puy-linzen heten zo omdat ze komen uit Le Puy-en-Velay in Frankrijk.Zin in meer kip? Maak dan deze met tamari en ahornsiroop.2 dagen van tevorenBereid de kip tot en met de een na laatste stap. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet in een afgesloten plastic bak in de koelkast.op de avond zelfDoe de kip over in een braadpan. Voeg 1 el water toe. Laat ± 15 min. doorwarmen op matig tot laag vuur, waarbij je de kipkarbonades halverwege keert. Volg de laatste stap, bestrooi met peterselie en serveer met de sperziebonen.wijntipKies een soepele, niet te zware wijn. Er gaat riesling bij de kip, dus een Elzasser riesling is prima. Maar een sappige rode Toscaan met lichte houtrijping en levendige zuren past nóg beter bij de zachte en aardse smaak van de linzen en de kruiden.Rood uit Italië: IGT Toscane Frescobaldi Rémole, Gall&Gall
Nog een tip zodat het onmogelijk mis kan gaan: tel hoeveel garnalen iedereen per persoon krijgt. In dit recept voor 4 personen zijn dat 4 garnalen, als hoofdgerecht voor 10 personen wil je dus 40 garnalen gebruiken. De rest van de ingrediënten zouden we verdubbelen en dan net ietsjes meer gebruiken.
tajine van garnalen en rozenharissa
Rozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes. Maak deze tajine met garnalen, kikkererwten en rozenharissa. De rozenharissa geeft je tajine net dat beetje extra.
Verwen gasten met hun eigen individuele pakketjes. Tel in het recept de pakketjes, en je weet precies hoe je het recept kunt aanpassen.
vega-pakketjes met snijbiet, burrata & tomatenolie
Romige burrata met kleurrijke groentepakketjes vól smaak en homemade tomatenolie met saffraan. En dat allemaal binnen 30 minuten op tafel.Bekijk ook onze favoriete recepten met burrata.
Het fetapakketje wordt lekker zacht en romig op de grill. Door de combinatie van verse én gedroogde tomaten geef je de couscous een intense tomatensmaak.Tip: heb je geen bbq of plek in de tuin of op je balkon, maak dit gerecht dan gewoon in een grillpan. Verhit de pan altijd op hoog vuur goed voor en zet de afzuigkap op max. 11x recepten met (parel)couscous
Leg de vis rauw op de pasta en stoom in een pakketje sappig gaar. Deze pakketjes zijn ook ideaal voor doordeweeks. Maak ze evt. van tevoren klaar, bewaar ze in de koelkast en bak ze ± 5 min. extra.
kip-koolpakketje met chili-sojasaus & zoetzure rodekool met gember
Vind je het lastig wat je – na een lekkere knapperige rodekoolsalade – moet doen met die andere helft? Probeer dan deze heerlijke kip-koolpakketjes geïnspireerd op Turkse sharma. Ze zien er niet alleen fantastisch uit, maar staan ook nog eens zo op tafel.
Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo fancy. Online redacteur Sophie Fleur organiseert met kerst graag een burgerfeest met vrienden. Haar vriend bakt de lekkerste briochebroodjes volgens het recept van Niemeijer, zij maakt Indiase aardappelburgertjes (aloo tikki), en vrienden nemen chutneys mee zodat ze helemaal los kunnen gaan met toppings. Elk jaar is het weer een hit!
bietenburgertjes met truffelsaus
Met deze feestelijke bietenburgers zal niemand aan tafel die hamburger missen! Maak je burger vegan door kokosyoghurt, vegan mayo en een écht vegan broodje te gebruiken.
Steek de houtskool aan voor deze geweldige vega bbq burgers. Zelfs de grootste vleeseter gaat om voor onze 'burgers'. Buiten koken is heel fijn, maar je kan eventueel ook binnen de grillpan tevoorschijn toveren.
Oef, deze halloumiburgers op briochebrood zijn een traktatie van de bovenste plank. Hartig van smaak en ook fris door de verse tomaat en krokante sla. Romigheid komt van de zelfgemaakte hamburgersaus. En de liefde? Die voeg je zelf toe tijdens het bakken. Wat is halloumi?De oorsprong van halloumi ligt op Cyprus. Halloumi wordt gemaakt van zowel schapen- als geitenkaas. Van nature is halloumi nogal zoute kaas die in smaak erg lijkt op feta, maar qua structuur meer overeenkomt met mozzarella. Je kunt halloumi goed verwarmen, het best onder de grill, dan geef je de kaas een lekker krokant laagje. Zodra de halloumi is verwamd serveer je hem anders wordt de kaas taai.