kip vlinderen: zo doe je dat + 7 heerlijke recepten

Een kip vlinderen is zo moeilijk nog niet. Je vergroot het oppervlak waar de hitte bij komt en zo is de kip sneller gaar. In de video zie je precies hoe het moet.

Onderaan dit artikel vind je nog veel meer heerlijke recepten met gevlinderde kip!

gevlinderde kip met geblakerde-citroensalsa

hoofdgerecht | 4 personen

1 bio-kip van goede komaf

marinade
sap van 2 citroenen
100 ml droge witte wijn
50 ml olijfolie extra vergine
1 bosje (± 25 g) oregano, fijngehakt
2 el korianderzaad, geplet in de vijzel
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 middelgrote ui, in dunne ringen
1 tl zeezout + royaal gemalen zwarte peper

citroensalsa
1 (bio)citroen, in schijven van 1 cm dik 1 el + 50 ml olijfolie extra vergine
1 el honing
1 bosje (± 25 g) munt, fijngehakt
1 bosje (± 25 g) oregano, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl kappertjes, fijngehakt
1 tl zeezout
ook nodig: wildschaar, 2 stalen bbq-pennen

stap 1 (1 dag van te voren) Leg de kip neer met de borst naar onder. Knip met een wildschaar of snijd met een scherp koksmes de rugwervelkolom uit de kip. Deze wordt niet gebruikt. Draai de kip nu om en druk hem plat. Een gevlinderde kip is plat en daardoor eerder gaar. De vorm lijkt een beetje op een vlinder, vandaar de naam.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hak alle ingrediënten voor de marinade grof in de kleine kom van de keukenmachine. Doe de kip met de marinade in een plastic zak, knoop dicht en wrijf de marinade goed in. Leg de zak in een kom minstens een uur in de koelkast, een dag van tevoren kan ook.

stap 2 (1 dag van tevoren) Verhit de oven voor op 180°C. Spreid voor de salsa de citroenschijven uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze met wat olijfolie erover ± 10 min in de oven. Bestrijk met de honing en bak nog 8 min. tot ze er geblakerd uitzien. Hak de citroen fijn. Houd de munt apart. Meng de citroen met de rest van de ingrediënten. Maak de salsa af met olijfolie, peper en zout en zet in de koelkast. Haal de salsa er op tijd weer uit, hij is het lekkerst op kamertemperatuur. Je kunt de citroenplakken ook tegelijk met de kip roosteren. Leg ze dan op een bakplaat onder de kip.

stap 3 (begin vlak voor het opdienen) Verhit de oven voor op 180°C. Druk de kip met marinade en al nog eens goed plat op een bakplaat. Steek de stalen bbq-pennen kruislings door het vlees in de poten door de borst. Zo blijft de kip mooi plat liggen tijdens het braden. Braad de kip in ± 40-55 min. gaar.

stap 4 (begin vlak voor het opdienen) Schep vlak voor het serveren de munt door de salsa. Geef salsa erbij.

Bereiden ± 25 min. / marineren 1 uur-1 nacht / oven 40-55 min.

RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING YOLANDA VAN DER JAGT PRODUCTIE DOSIA BREWER

Recepten met gevlinderde kip

kip met citroen & rozemarijn
Gevlinderde kip is niet alleen sneller klaar, maar ook veel malser! Door de citroenschil, rozemarijn en knoflook mee te braden in de oven ruikt je hele huis naar de Méditerranée.
Wil je geen hele kip vlinderen, maak dan deze kippenboutjes met nectarine.
naar recept
kip met citroen en rozemarijn
Kip uit de oven met bloemkool en parmezaanvinaigrette
Laten we eerlijk zijn: deze kip uit de oven kan ook prima op de bbq. Hoe je het ook wendt of keert, zorg wel dat je hem eerst even vlindert.
Waarom? Een hele kip garen kost je al snel meer dan een uur. Daarbij loop je het risico dat-ie niet overal even gaar is, of dat er stukken kip juist wat droog worden.
Knip je de kip eerst open, dan heb je dat probleem niet. Vlinderen noemen we dat. Zo zorg je ervoor dat de kip sneller gaar is op de bbq of in de oven.
Hier vind je een video met een simpele techniek om een hele kip te vlinderen.
naar recept
kip uit de oven met bloemkool en parmezaanvinaigrette
butterfly chicken
Dé truc om de verschillende delen van een kip gelijkmatig te laten garen: butterfly chicken – gevlinderde & gegrilde haan. Begin een dag van tevoren met dit gerecht.
naar recept
butterfly-chicken
knoflookkip met pastinaakpuree
Voor deze heerlijke kip is de oven je beste vriend. Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de krant door te nemen bijvoorbeeld.
naar recept
kip uit de oven knoflookkip met romige pastinaakpuree
gebraden kip met verjus, druiven, walnoten en dragon
Kip met druiven en walnoten is een feestcombi die weinig inspanning vraagt.
naar recept
Hele kip uit de oven met verjus, druiven, walnoten en dragon
kip met venkel, snijbiet en aardappels
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje.
Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
naar recept
traybake gevlinderde kip met aardappel snijbiet venkel
traybake gevlinderde kip met aardappel snijbiet venkel