aperitivo met arancini! 3 recepten

Geen Italiaanse aperitivo zonder arancini recepten. Klinkt dat niet bekend? Geen probleem, want na je eerste hap vergeet je ze sowieso nooit meer. Arancini zijn gevulde, gefrituurde risottoballetjes.

We geven je vast alle basisinformatie + een recept om te variëren: zo maak je zelf thuis Siciliaanse arancini

Alles over arancini

Arancini komen dus uit Italië en om precies te zijn van Sicilië. De naam “arancini” is afgeleid van het Italiaanse woord “arancia,” wat sinaasappel betekent. Dat is overigens niet een ingrediënt dat je in de ingrediëntenlijst vindt, maar het verwijst in dit geval naar de kenmerkende oranje kleur en de grootte van deze rijstbal.

De rijstballetjes werden voor het eerst bereid in de 10e eeuw tijdens de Arabische overheersing van Sicilië. De Arabieren introduceerden rijst, saffraan en specerijen in de regio. Dit alles komt samen in deze Italiaanse snack.

Traditioneel wordt het borrelhapje gemaakt van gekookte risotto met ragu. Het mengsel wordt vervolgens gevormd tot kleine balletjes en daarna gepaneerd en gefrituurd tot de ballen een knapperige gouden korst hebben.

Variëren mag! Graag zelfs!

Hoewel er dus klassieke vullingen zijn, is deze snack ook perfect om restjes te verwerken. Je kunt namelijk iedere soort risotto gebruiken als vulling en zo dus ook lekker variëren.

Je kunt kiezen voor een ragu-achtige saus, maar je kan het ook lekker fris maken of bijvoorbeeld heel eenvoudig met alleen wat kaas (en ham).

Onze arancini recepten

arancini basisrecept
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!
Hier vind je het basisrecept voor risotto.
naar recept
arancini - delicious
arancini met saucijs en venkelzaad
Kun je geen varkenssaucijzen met venkel vinden? Koop dan gewone varkenssaucijzen en voeg 1 el venkelzaad extra toe. Tip: wil je niet alle arancini in één keer frituren? Je kunt de balletjes makkelijk invriezen. Haal ze later dan 2 uur voor frituren uit de vriezer om ze wat te laten ontdooien en frituur dan zoals hierboven.
naar recept
arancini met saucijs en venkelzaad

Geen zin in rijst? Dit mogen dan officieel geen arancini zijn, maar deze balletjes gaan er bij ons ook altijd wel in.

krokante polentaballetjes met gorgonzola
Onweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!
Of probeer deze Siciliaanse arancini.
naar recept
gefrituurde polentaballetjes - delicious

Zin in een complete Italiaanse borrel? 27x Italiaanse hapjes voor elk moment

arancini met saucijs en venkelzaad