Het gaat niet om de kip, maar om wat je doet mét de kip! Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want een goede kip – van het vrije-uitloopsoort of nog beter, een biologische kip – heeft écht meer smaak. Een goede keuze loont. Heb je eenmaal de juiste kip gekocht, dan valt er nog één belangrijke keuze te maken: met welke van deze zomerse kipgerechten begin je?
Kipgerechten die je niet zat wordt
Wanneer kip je neus uitkomt – alwéér kipfilet met ketjap – grijp dan naar een van deze recepten. Dankzij de vrij neutrale smaak is dit gevogelte een soort kleurboek waar je alle kanten mee op kunt.
Niet alleen kies je als kok hoe je de kip kleur wil geven met verschillende specerijen, kruiden en sauzen, je kiest ook met welke delen van de kip je kookt en hoe: van de bbq, uit de oven, de grillpan of low & slow in een zomers stoofpotje.
Ga je voor een neutrale kippenborst, een portie ondeugende vleugels met een krokant huidje of toch die sappige dijen? We hebben onze favoriete kipgerechten voor je gebundeld, zodat je deze hele zomer steeds opnieuw verliefd kunt worden op je favoriete stukje vlees.
Summer of love… for chicken
De geur van zonnebrand en smeulende kolen, erboven een gevlinderde kip die langzaam van kleur verandert. Het is alsof de zon een extra ingrediënt is in de Ceasarsalade die we deze zomer op picknicks husselen (met onze handen, want we zijn het slabestek vergeten), de kippendijfilet die we aan stengels citroengras rijgen en het gebraden yuzu-kipgerecht dat net uit de oven komt.
Geef toe: de lekkerste kipgerechten gaan gewoon hand in hand met de zomer!
Kippetje op het vuur
kip met feta
Maak vanavond kip met feta. Groene sla erbij, eventueel rijst of wat brood en klaar ben je, binnen 30 minuten. Easy! Het recept is voor vier personen, maar je maakt het net zo makkelijk voor acht.
Weinig tijd en toch lekker koken en eten… dat kun je aan delicious. wel overlaten. Proef deze pikante kip met knapperige peultjes maar! Superlekker en staat in no time (20 minuten!) op tafel. Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!
hollandse wokgroente met kippendijfilet en pinda’s
Met al die rijke wereldse keukens zou je bijna vergeten dat de Hollandse ook heel erg lekker is! En die bestaat uit veel meer dan alleen aardappels met jus en andijvie. Vandaag eten we Hollandse wokgroente met zachte kippendijfilet en crunchy pinda’s.
Een typisch Frans gerecht met kip en salie. De kip wordt afgetopt met gebakken balsamicodruiven wat zorgt voor een zoete touch. Je eet de kip samen met aardappelpuree en savooiekool. Een lekker en gezond gerecht dat je zeker een keer moet proberen.
soul bowl met pittige kip
Deze soul bowl met pittige kip zit tjokvol lekkere én gezonde ingrediënten en staat in een halfuur op tafel. Perfect voor een drukke dag. Vork in de aanslag!Probeer ook pittige kip met mangosalade.
Zin in frisse kip? Dan zit je met deze kipdijfilet met citroengras gebakken. Door de toevoeging van gember geef je de kip extra pit. Een heerlijk Aziatisch gerecht om te combineren met paksoi en rijst.Voeg één van deze spannende Aziatische watercocktails toe om het af te maken.
Gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai.
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook! Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
Chermoula, een fantastische Arabische smaakmaker van verse kruiden, specerijen, knoflook, citroensap en olijfolie is perfect als marinade én heerlijk over gegrild vlees of vis!
Het weekend is het ideale moment om kinderen te laten helpen in de keuken. En dan maak je natuurlijk alleen gerechten die ze écht lekker vinden, zoals deze mihoensalade. De zachte smaak van de mihoen, de zoete ananas en kip, de staafjes komkommer: welk kind vindt dit niet lekker?
Deze pittige kokoskip zit vol vezels (zilvervliesrijst) en eiwitten (magere kipfilet). Volkoren graanproducten als zilvervliesrijst zitten tjokvol voedingsstoffen. Daar haal je veel energie uit. Dus deze kokoskip met rijst is niet alleen superlekker, maar nog gezond ook!
Met zilvervliesrijst kun je ook een lekkere salade met veel groenten maken.
Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.
Gekookte bieten, krokante kip, knapperige pistachenoten en zoetzure granaatappelpitjes, gecombineerd met de zachte smaak van couscous. Dit is echt zo’n fijn recept voor doordeweeks: zo gemaakt maar tóch bijzonder.
Eenvoud kan zo heerlijk zijn. Met een paar simpele ingrediënten maak je dit mooie kipgerecht. De superlekkere saus smaakt ook heel goed met pasta. Op zoek naar meer kipinspiratie? Probeer deze soul bowl met pittige kip!
gegrilde kip met hoemoes-couscous en geroosterde tomaatjes
Gemarineerde kip, couscous op smaak gebracht met kruidige hoemoes en daarbij geroosterde tomaatjes… allemaal ingrediënten voor een razendsnel doordeweeks gerecht. Ook lekker met quinoa!
Taco's zijn een van de bekendste Mexicaanse gerechten. Deze taco klassieker met kip en gegrilde ananassalsa moét je eens geproefd hebben.Ook méér dan de moeite waard: deze mini pita pizza met spruitjes en een kwarteleitje.Taco's zijn perfect voor doordeweeks: deze variant met kipdijfilet en zoetzure ananassalsa is klaar in 20 minuten. Wij maakten ze met de Solis Deli Grill, een handige, veelzijdige tafelgrill. Van het roerbakken van de ui en ananas, tot het grillen van de kip: het kan allemaal met hetzelfde apparaat. Handig!
Grote, gepofte aardappels met romige kip en garnalen. Bimi met crème fraîche erop en smullen maar! Vervang voor een volledige vismaaltijd de kipfilet door kabeljauw- of zalmfilet.
Niks mis mee: combineer kip, verse lentespinazie, muntblaadjes en frisse yoghurt met kant-en-klare producten uit je voorraadkast. Easy Indiaas, vanavond.
speltfettuccine met gepocheerde kip en boerenkoolpesto
Fettuccine is brede lintpasta, gemaakt van eieren, boter en bloem. Het verhaal gaat dat fettuccine bedacht is door Alfredo di Lelio. Hij maakte het gerecht voor zijn gasten om te zien of het in de smaak viel, dat deed het. Het restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome bestaat nog steeds. Zin in meer spelt? Maak dan ook eens dit speltbrood met pompoen.
Voor lasagne moet je even de tijd nemen, maar het is leuk om te doen en het resultaat is die moeite dubbel en dwars waard. Deze lasagne maak je met kipgehakt en groente, dus lekker licht!
Caesarsalade met citroenkip is een topgerecht. Een simpele toevoeging van citroen en sesamzaadjes geeft de gebakken kip een heerlijke oppepper. Tip: serveer de salade met lekker veel dressing en versgeraspte parmezaan – en een glas gekoelde witte wijn. Je kunt ook caesarsalade maken met geroosterde boerenkool!
Zelf pompoenhummus maken lijkt misschien veel werk, maar je kunt het een dag van te voren voorbereiden. Dan hoef je het de avond zelf alleen nog maar af te maken. Gek op hummus? Probeer één van onze vierfavoriete recepten met hummus.
caesarsalade met kipreepjes met zonnebloempittenkruim
Deze caesarsalade met kipreepjes en zonnebloempittenkruim is binnen een halfuurtje klaar. De kipreepjes zijn ook heerlijk op in een wrap of op een broodje.
aardappelsalade met little gem, boerenkip en za’atardressing
Vier de zomer met deze geweldige midden-oosterse aardappelsalade met little gem, boerenkip & za’atardressing. Ook ideaal om mee te nemen naar park, strand of simpelweg je balkon of tuin!
Bewaar de dressing apart in een (jam)potje, dan kun je elke salade ’s avonds voorbereiden en de volgende dag meenemen als lunch. Schenk de dressing pas vlak voor je gaat lunchen erover de sla met avocado en verrijk je salade met wat extra grassige olijfolie.
Een maaltijdsalade met vrolijke kleuren. Zachte kip, krokant brood, zilte spekjes en frisse peterselie. Deze wortelsalade heeft het allemaal! Ook perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner.
De yuzu in de marinade geeft niet alleen een heerlijke flavour boost, maar maakt het vlees ook lekker zacht. Nog zo'n lekker kipgerecht: noedels met sojakip.
Een deeg met kwark geeft een andere structuur en een lekkere frisse smaak. Het wordt bovendien lichter verteerbaar. Tip: Bestrooi de deegbodem van tevoren met paneermeer. Kip verliest tijdens het bakken veel vocht en daardoor kan de bodem nat worden. Het paneermeel houdt dit vocht vast.
Ontdek de charme van nieuwe smaken met deze pittige sojakip met maïs-zwartebonensalsa. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor. De cajunkruiden geven het gerecht een sterke, pittige en licht gerookte smaak.
Kruidenkip met een spannende mangosalade, uitermate geschikt voor naar het park. Doordat er geen slablaadjes inzitten blijft ie gekoeld lang goed. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor.
gekonfijte citroenkip met ras el hanout & dadel-abrikoosvermicelli
Klassiek eet je met het suikerfeest de kippastei b’stilla en andere kipgerechten. Deze gekonfijte citroenkip is klassiek en modern tegelijk, hartig en zoet en simpel & feestelijk. Perfect om het Suikerfeest mee te vieren. Dat je overigens gewoon mee mag vieren ook al heb je niet aan de ramadan gedaan. De gestoomde vermicelli (let op: gebruik echt de Marokkaanse voor optimaal resultaat) is een openbaring zo lekker. B’saha – op je gezondheid.
kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
Deze Portugese kipwraps met regenboogsalade vallen in de categorie: looks good, tastes even better. Zachte maïstortilla’s rijkgevuld met malse kip, gegrilde maïs, wat groenten en een heerlijke saus. Ook handig: je kunt de wraps makkelijk oprollen en lekker buiten eten. De ideale afsluiting van een zomerdag.
Deze kip wil je. Dus maak een uitstapje naar de Turkse supermarkt en sla flink Midden-Oosterse smaakmakers en verse kruiden in. Za’atar geeft een heerlijk comfort food-gevoel en citroen zorgt voor een frisse kick. Vergeet ook de dip niet!
Een kip vlinderen is zo moeilijk nog niet. Je vergroot het oppervlak waar de hitte bij komt en zo is de kip sneller gaar. In de video zie je precies hoe het moet.
Geef de scharrelkip uit de oven een pittige twist met de chorizoblokjes en serveer met de frisse tuinbonensalade. Het is even een klusje, maar de oven doet gelukkig het meeste werk. Maak ook eens deze fried chicken van Mister Kitchen.
Bier is een ingrediënt waar steeds vaker mee gekookt wordt en wij snappen wel waarom. Het geeft namelijk een smaakvolle twist aan je gerecht. Deze beer can chicken kan op de bbq of in de oven klaargemaakt worden.
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus.
Deze heerlijke gebraden laksakip kan binnen een kwartier de oven in. De frisse Aziatische salade met sperziebonen, taugé en limoen past perfect bij de pittige kip. Liever gebraden kip zonder Aziatische twist? Probeer dan onze gebraden kip met knoflookmayonaise.
Kip diavola (duivelse kip) is een heerlijke afwisseling op ‘gewone kip’. Dit typisch Italiaanse gerecht zit vol met smaak en de chilivlokken geven de kip pit. Ook fijn: het bereiden ervan kost 5 minuten, de oven doet de rest!
kip uit de oven met tamari & ahornsiroop en gemberquinoa
Tamari is een van de basissauzen in Japan en wordt gemaakt van sojabonen. Doordat er geen tarwe in verwerkt is, smaakt de saus minder zoet dan andere sauzen. Zo ook in combinatie met deze kip uit de oven.
Bij deze Marokkaanse kip met spinazie zit lekker veel groente! Door ras el hanout wordt je spinazie nog lekkerder en eet je zomaar je aanbevolen portie groente weg in één maaltijd.Ook een fantastich recept: Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
Thuis eten is bij delicious.friend Janneke Philippi vrijwel elke dag iets fijns, dat laat ze je elke maand zien. Met vandaag al veel voorpret voor ons feestnummer, vol zomerse feestgerechten. Zoals deze kipkebabs met gepofte aubergine en harissaolie.
Homemade burgers zijn natuurlijk het allerlekkerst! Dit keer maken wij 'm met kipgehakt, avocado, bacon en cheddar. Werkelijk verrukkelijk. Lekker voor erbij: spicy friet met garam masala.
kipquesadillas met saus van gerookte peper en mangosalsa
Deze heerlijke kipquesadillas zijn gevuld met heel veel smeltende kaas. De saus van gerookte peper en mangosalsa maken het nog lekkerder en geven nét dat beetje extra pit. Op de barbecue gaat het snel, maar uit de grillpan is het nét zo lekker.
Klein maar fijn, veel smaak én snel klaar. Met deze geroosterde hoisin-kipspiesjes zit je niet meteen vol en óh wat zijn ze lekker. Ook lekker: snelle dumplings met zoetzure venkel.
Wist je dat… het geheim van een aromatische currypasta ’m zit in de limoenschilletjes? Maar pas op, als je te veel toevoegt, wordt je pasta bitter… volgens Orapin. Ze is een van de Thaise chiliboerinnen achter de currypasta’s van Fair Trade Original. Én topkok van het dorp. Haar rode aromatische curry is de smaakmaker voor deze citroengras-kipspiesjes. Voor een ontmoeting met de Thaise fairtrade boerinnen en meer oorspronkelijke recepten, zie ontmoetonzeboeren.nl.Meer Thaise kookinspiratie opdoen? Maak deze noedelsalade met verse ananas!
Mister Kitchen heeft Zuid-Korea al heel lang bovenaan de to-go-lijst staan en nu is het zover: een week lang eten zij zich door de unieke eetcultuur van dit culinaire schiereiland. Ze proeven onder andere deze saté van gemarineerde en geroosterde kip. Wij nemen je mee.
Pak de (saté)prikkers maar uit de keukenla want we gaan spiesen! Deze heerlijk pittig-zoete kipspiesen zijn een ware verwennerij voor je gasten! Leg de kip ruim van tevoren in de marinade voor nóg meer smaak.
Deze knoflookkip is een heerlijke afwisseling op gewone kip. Met een knapperige korst en een zachte binnenkant. Bij ons loopt het water al in de mond! Geen barbecue? Uit de oven is de knoflookkip nét zo lekker.
Jord Althuizen heeft ons helemaal ingepakt met zijn flinke barbecueboek Smokey Goodness. We willen alle gerechten eruit maken. Deze kipkebabs hebben we al in onze testkeuken gemaakt. Smokey, spicy en zoet. Je kunt ze direct boven de kolen grillen (dus niet indirect), waardoor ze geschikt zijn om te maken op elke barbecue. Dit recept komt uit Smokey Goodness van Jord Althuizen. Hét barbecueboek van deze zomer.
Dé truc om de verschillende delen van een kip gelijkmatig te laten garen: butterfly chicken – gevlinderde & gegrilde haan. Begin een dag van tevoren met dit gerecht.