Kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish

gebraden kip met banaan in kruidige kokoscurry & verse bananenrelish

[membership level=”-3″]

glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | aziatisch, internationaal | glutenvrij, lactosevrij
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!
Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
kooktijd30 minutes
oven35 minutes
totale tijd1 hour 5 minutes

ingrediënten

kokoscurry met kip en banaan

  • 2 flinke uien gepeld, in parten
  • 4 tenen knoflook gepeld, grof gehakt
  • 1 duimlengte gember grof gehakt
  • 800 ml kokosmelk (2 blikjes)
  • 2 limoenen sap en rasp
  • 750 g kippendijen met bot
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 75 g boter
  • 2 el sesamolie
  • 4 kardemompeulen even gekneusd
  • 2-3 stengels citroengras gekneusd
  • 2-3 kaneelstokjes
  • 3 niet al te rijpe bananen schuin in grote stukken
  • 1 handvol verse korianderblaadjes houd wat apart voor de garnering

verse bananensambal

  • 1 rode ui heel fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 chilipepertje fijngehakt, zonder zaden als je van niet al te pittig houdt
  • 1/4 komkommer geschild, zonder zaadlijsten, in heel fijne blokjes
  • 1 kleine bijna rijpe banaan in heel fijne blokjes
  • 1 limoen fijne rasp en sap

instructies

  • Maal de ui, knoflook en gember fijn in de hakmolen. Giet de helft van een blikje kokosmelk en het limoensap erbij zodat het een papje wordt. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kruid de kippendijen met zout, peper, koriander- en kurkumapoeder. Verhit de boter en sesamolie in een zware braadpan die in de oven kan en braad de kipstukken rondom aan tot ze rondom goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en houd ze even warm onder een deksel.
  • Bak het uienmengsel ± 5 min al roerend in het braadvet. Schraap al bakkend de aanbaksels los van de bodem en giet dan de rest van alle kokosmelk (spoel de kokosblikjes uit met een plensje water en giet dat er ook bij). Roer de kardemompeulen, citroengras, kaneelstokjes en limoenrasp erdoor.
  • Doe de kip met de sappen die er misschien uitgelopen zijn terug de pan in. Schuif de pan in de oven en bedruip de kipstukken elke 15 min. met de kokossaus. Braad de kip ± 35 min. tot-ie gaar en goudbruin is. Voeg na 20 minuten de stukken banaan aan de saus toe. Vis voor het serveren de citroengras en kaneelstokjes uit de saus.
  • Maak intussen de sambal door alle ingrediënten te mengen. Breng op smaak met een snuf zout. Schep de verse sambal op de kip. Bestrooi met vers gehakte koriander.
  • Geef er rijst bij en groene groenten als gestoomde broccoli, bimi of veel spinazie.
Voedingswaarde: | | |
auteur: Yvette van Boven
Recept en tekst: Yvette van Boven. Fotografie recept: Eric van Lokven. Portret fotografie: Oof Verschuren. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Bart stuart

Meer recepten? 

Dit recept en nog veel meer vind je in delicious. magazine nr. 3 'Spice it up'.
Cover delicious nr. 3-2021
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

[/membership]
[membership level=”3″]

glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | aziatisch, internationaal | glutenvrij, lactosevrij
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!
Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
kooktijd30 minutes
oven35 minutes
totale tijd1 hour 5 minutes

ingrediënten

kokoscurry met kip en banaan

  • 2 flinke uien gepeld, in parten
  • 4 tenen knoflook gepeld, grof gehakt
  • 1 duimlengte gember grof gehakt
  • 800 ml kokosmelk (2 blikjes)
  • 2 limoenen sap en rasp
  • 750 g kippendijen met bot
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 75 g boter
  • 2 el sesamolie
  • 4 kardemompeulen even gekneusd
  • 2-3 stengels citroengras gekneusd
  • 2-3 kaneelstokjes
  • 3 niet al te rijpe bananen schuin in grote stukken
  • 1 handvol verse korianderblaadjes houd wat apart voor de garnering

verse bananensambal

  • 1 rode ui heel fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 chilipepertje fijngehakt, zonder zaden als je van niet al te pittig houdt
  • 1/4 komkommer geschild, zonder zaadlijsten, in heel fijne blokjes
  • 1 kleine bijna rijpe banaan in heel fijne blokjes
  • 1 limoen fijne rasp en sap

instructies

  • Maal de ui, knoflook en gember fijn in de hakmolen. Giet de helft van een blikje kokosmelk en het limoensap erbij zodat het een papje wordt. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kruid de kippendijen met zout, peper, koriander- en kurkumapoeder. Verhit de boter en sesamolie in een zware braadpan die in de oven kan en braad de kipstukken rondom aan tot ze rondom goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en houd ze even warm onder een deksel.
  • Bak het uienmengsel ± 5 min al roerend in het braadvet. Schraap al bakkend de aanbaksels los van de bodem en giet dan de rest van alle kokosmelk (spoel de kokosblikjes uit met een plensje water en giet dat er ook bij). Roer de kardemompeulen, citroengras, kaneelstokjes en limoenrasp erdoor.
  • Doe de kip met de sappen die er misschien uitgelopen zijn terug de pan in. Schuif de pan in de oven en bedruip de kipstukken elke 15 min. met de kokossaus. Braad de kip ± 35 min. tot-ie gaar en goudbruin is. Voeg na 20 minuten de stukken banaan aan de saus toe. Vis voor het serveren de citroengras en kaneelstokjes uit de saus.
  • Maak intussen de sambal door alle ingrediënten te mengen. Breng op smaak met een snuf zout. Schep de verse sambal op de kip. Bestrooi met vers gehakte koriander.
  • Geef er rijst bij en groene groenten als gestoomde broccoli, bimi of veel spinazie.
Voedingswaarde: | | |
auteur: Yvette van Boven
Recept en tekst: Yvette van Boven. Fotografie recept: Eric van Lokven. Portret fotografie: Oof Verschuren. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Bart stuart

Meer recepten? 

Dit recept en nog veel meer vind je in delicious. magazine nr. 3 'Spice it up'.
Cover delicious nr. 3-2021
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

[/membership]

gebraden kip met banaan in kruidige kokoscurry & verse bananenrelish
FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN