Op zoek naar recepten om de smaken van je vakantie terug te halen? Of om het beste uit mediterrane ingrediënten te halen? Dat hoeft echt geen uren te duren, met deze gerechten haal je de zonnige smaken uit het Zuiden zo in huis.
Zet er een karaf met koude vino naast en de vakantieheimwee is passé. Van zongerijpte tomaten, zoute kaas en kappertjes tot kruidige merguez: het mediterrane dieet is waar het om draait.
Heb je deze knapperige vijgenrolletjes al geprobeerd?
Recepten met vlees
Ook zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.
naar receptIn dit gerecht wordt gebruik gemaakt van zachte Limabonen, die door hun boterachtige structuur ook wel “boterbonen” worden genoemd. De chorizo en chipotlepepers geven een pittige smaak aan dit warme, winterse gerecht.
naar receptRicotta kun je op vele manieren toepassen in de keuken. Voeg het bijvoorbeeld toe aan dit gerecht met casarecce, chorizo en courgette.
naar receptOf je nu een vlot & vers-dag hebt of iedereen te eten vraagt, met aardappel kook je altijd iets lekkers! Aviko wil je kookweek nóg inspirerender maken met aardappelrecepten en -tips precies op maat. Wat denk je van mediterrane rösti met merguez als bijvoorbeeld de buren blijven eten?
naar receptCouscous is ontzettend veelzijdig. Het is een goede basis om allerlei lekkere gerechten mee te maken. Zoek je inspiratie? Probeer dan eens deze couscous met worstjes en een kruidige, zoete abrikozensaus. Wist je dat je couscous ook goed zoet kan eten? Bekijk hier het recept!
naar receptFreekeh is een graansoort met een heerlijke bite die jong en groen wordt geoogst en vervolgens wordt geroosterd. Wij gebruiken ‘m het liefst in een salade met koriander en merguezworstjes.
naar receptVanavond ben je snel klaar, als je deze peterselie-parelcouscous met merguez maakt. Met weinig ingrediënten maak je heel lekker hoofdgerecht voor 4 personen dat schoon op gaat. Toch een restje over? De couscous is afgekoeld ook heerlijk als lunchsalade.
naar receptVoor een feestje of als appetizer. Bij een goed glas wijn of een fris biertje. Borrelhapjes zijn altijd een goed idee. Janneke maakt een borrelhapjestrio met ricotta-mascarponecrème.
naar receptGroot, klein, kers-formaat, dik, dun, stevig, sappig en vooral in allerlei kleuren. Kijk niet te veel naar het uiterlijk van tomaten, want de mooiste tomaten hebben niet altijd de beste smaak. Wat minder knappe exemplaren hebben vaak wat langer gerijpt, zijn zoeter en sappiger: smaakbommen dus! Heerlijk bij een goed stuk entrecote.
naar receptVandaag vervangen we risotto eens door quinoa. En dat smaak net zo lekker! Is er geen snijbiet verkrijgbaar? Kijk onderaan het recept voor alternatieven! Bekijk het recept voor caribische quinoa salade eens.
naar receptMediterrane producten geven direct inspiratie om te koken. Bijvoorbeeld dit heerlijke gerecht uit Turkije en Marokko. Smaakmakers zijn munt, knoflook en citroen en favoriet bij kinderen. Bijna alle ingrediënten zijn in de supermarkt of op de (bio)markt te koop. Ga voor zo vers én gezond mogelijk en alles komt goed!
naar receptEen weekend met van dat prachtige herfstweer doet ons stiekem ook wel verlangen naar die warme bol aan de hemel afgelopen zomer. En wat is dan lekkerder om een entrecote te grillen en er een fijne tzaziki bij te maken? Gegarandeerd succes!
Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.
naar receptJe zou bijna niet geloven dat dit geen echte spaghetti is! Deze pompoenspaghetti is zoet, nootachtig van smaak en gemaakt van uitsluitend groenten. De rauwe ham en gebruinde boter maken de spaghetti helemaal af.
naar receptAntipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar receptEten we Mediterraan, dan is het feest bij ons! We maken bijvoorbeeld deze pasta risottata*. Op deze pasta kun je eindeloos variëren met je favoriete ingrediënten. In plaats van kip kun je er ook blokjes verse zalmfilet in doen.
naar receptMaak vanavond kip met feta. Groene sla erbij, eventueel rijst of wat brood en klaar ben je, binnen 30 minuten. Easy! Het recept is voor vier personen, maar je maakt het net zo makkelijk voor acht.
naar receptWij kiezen tegenwoordig graag voor 80/20: 80% groente en 20% vlees. Niet alleen omdat je er delicious. mee kan koken, maar al die groenten reinigen je lichaam, geven energie én zijn bovendien elke dag van de week lekker!
naar receptMediterraanse visgerechten
Bij de meeste visboeren en viskramen kun je dorade bestellen. Hebben ze het niet op voorraad? Neem dan rode poon of zeebaars. Serveer met aardappeltjes of friet en groene salade.
naar receptDit heerlijke pastagerecht met garnaal, knoflook en chilivlokken staat in een kwartier op tafel!Probeer ook deze supersnelle pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar receptMister kitchen vist op Hollandse zeebaars, en gelukkig hebben ze beet. Maarten: 'Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er vooral niet te veel mee moet doen in de keuken! Nog meer koken met zeebaars? Probeer ook eens dit recept met quinoa en olijven!
naar receptEen heerlijke mix van verse mosselen, witvisfilet, calamari en garnalen.. Alle ingrediënten zitten in één pan en tóch is deze fregola met zeefruit en tomaten alles behalve saai.
naar receptDit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!
naar receptVoor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet. Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
Door zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven. Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!
naar receptDit heerlijke voorgerecht maak je in een handomdraai met verse sardines. Serveer ze met een Italiaanse salsa gemaakt van oud brood, kruiden en rode peper.
naar receptGebruik voor deze tonijnsteak duurzame albacore of witte en kleinere skipjack tonijn. Beiden zijn bij sommige supermarkten en bij de visboer te koop. Ook grote, gegrilde garnalen zijn lekker bij dit stamppotje.
naar receptDit gemakkelijke zomerse recept voor penne met garnalen en pesto komt uit delicious. hét visboek. In dit kookboek vind je de beste recepten voor vis, schaal- en schelpdieren!
naar receptVanavond eten we vis en niet zómaar vis. Maak een simpel stukje witvis bijzonder door ‘m te marineren in speciale rub voor vis. De sinaasappelsalade met radijs en crunchy pistachenoten maakt dit gerecht helemaal af.
naar receptDeze kabeljauwhaas met olijven en venkelzaad is één van onze favoriete visgerechten. Puur bereid met olijfolie, goede olijven, venkelzaad en verse dragon & dille. Allemaal smaakmakers die perfect met vis combineren.
naar receptSpiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak. Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
naar receptEens een andere burger proberen? Deze pikante visburger is gemaakt met schelvis uit de Noordzee. Muhammara zorgt voor extra pit en is gemaakt van paprika, granaatappel en walnoten.
naar receptVegetarische recepten
Ooit geweten dat voedzaam en easy zo lekker kon zijn? Deze pasta barst van de nuttige voedingsstoffen, precies waar je nu naar snakt. Eiwitrijke kikkererwten en verfrissende spinazie voeden je lichaam, de chili-knoflookkruim neemt je (culinaire) ziel voor zijn rekening. Meer makkelijke pastagerechten vind je in deze lijst met razendsnelle Italiaanse recepten.
naar receptOld school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Deze ricottakoekjes zijn heerlijk als lunch, maar ook als bijgerecht ’s avonds.
naar receptLeve de vegan recepten. Er wordt volop geëxperimenteerd met vleesvervangers, maar: je maakt ze ook eenvoudig zelf. Probeer deze vegan broccoliniballetjes eens. Wij zijn al fan!
naar receptKritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
naar receptIn de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag!
naar receptFrisse groene brocollicouscous die snel op tafel staat. Daar hebben we zin in! Janneke: ‘Voor een vegamaal vervang ik de ansjovis door gerookte amandelen. Hak ze lekker grof en strooi ze met de feta over de couscous.’
naar receptDit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
naar receptMet onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
naar receptEen frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas.
naar receptGeroosterde groenten zijn eigenlijk altijd lekker. Of je ze nu dipt, op een homemade sandwich eet of als bijgerecht bij vis of vlees serveert. Vanaf nu maak je ook nog eens de allerlekkerste geroosterde groenten, met hulp van delicious. en Eke Mariën.
naar receptZeg pannenkoek en iedereen op de redactie gaat stralen. Van zoete varianten, maar ook van een hartige variant met gegrilde broccoli of gewokte snijbiet.
naar receptBowl, huzarensalade, gevulde eieren, garnalencocktail en crêpe-suzettetaart… voor de een ’n feest van herkenning, voor de ander brandnew. Het eten van de jaren zeventig én de kleurige styling hebben we vertaald naar nu. Maak dit stokbrood met gebrande-knoflookboter. Heel easy om te maken en door de bereiding ziet het er fantastisch uit.
naar receptDeze heerlijke mediterrane hoemoes zet je op tafel om lekker samen te delen. Gebruik als dip voor flatbread of groenten.
naar receptEen goede vegetarische optie voor de barbecue zijn deze spicy falafelspiesjes. De yoghurt, peterselie en citroenschijfjes zorgen voor een fris contrast tegenover de pittige harissa.
naar recept














































