Op zoek naar recepten om de smaken van je vakantie terug te halen? Of om het beste uit mediterrane ingrediënten te halen? Dat hoeft echt geen uren te duren, met deze gerechten haal je de zonnige smaken uit het Zuiden zo in huis.
Zet er een karaf met koude vino naast en de vakantieheimwee is passé. Van zongerijpte tomaten, zoute kaas en kappertjes tot kruidige merguez: het mediterrane dieet is waar het om draait.
Heb je deze knapperige vijgenrolletjes al geprobeerd?
Recepten met vlees
tortilla met chorizo
Ook zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.
naar recept
limabonen met chorizo en chipotle
In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van zachte Limabonen, die door hun boterachtige structuur ook wel “boterbonen” worden genoemd. De chorizo en chipotlepepers geven een pittige smaak aan dit warme, winterse gerecht.
naar recept
casarecce met chorizo, ricotta en courgette
Ricotta kun je op vele manieren toepassen in de keuken. Voeg het bijvoorbeeld toe aan dit gerecht met casarecce, chorizo en courgette.
naar recept
mediterrane rösti met merguez
Of je nu een vlot & vers-dag hebt of iedereen te eten vraagt, met aardappel kook je altijd iets lekkers! Aviko wil je kookweek nóg inspirerender maken met aardappelrecepten en -tips precies op maat. Wat denk je van mediterrane rösti met merguez als bijvoorbeeld de buren blijven eten?
naar recept
couscous met worstjes in kruidige abrikozensaus
Couscous is ontzettend veelzijdig. Het is een goede basis om allerlei lekkere gerechten mee te maken. Zoek je inspiratie? Probeer dan eens deze couscous met worstjes en een kruidige, zoete abrikozensaus. Wist je dat je couscous ook goed zoet kan eten? Bekijk hier het recept!
naar recept
salade met freekeh, koriander en merguez
Freekeh is een graansoort met een heerlijke bite die jong en groen wordt geoogst en vervolgens wordt geroosterd. Wij gebruiken ‘m het liefst in een salade met koriander en merguezworstjes.
naar recept
merguez met peterselie-parelcouscous & courgette
Vanavond ben je snel klaar, als je deze peterselie-parelcouscous met merguez maakt. Met weinig ingrediënten maak je heel lekker hoofdgerecht voor 4 personen dat schoon op gaat. Toch een restje over? De couscous is afgekoeld ook heerlijk als lunchsalade.
naar recept
trio van borrelhapjes
Voor een feestje of als appetizer. Bij een goed glas wijn of een fris biertje. Borrelhapjes zijn altijd een goed idee. Janneke maakt een borrelhapjestrio met ricotta-mascarponecrème.
naar recept
entrecote met gemengde tomatensalade
Groot, klein, kers-formaat, dik, dun, stevig, sappig en vooral in allerlei kleuren. Kijk niet te veel naar het uiterlijk van tomaten, want de mooiste tomaten hebben niet altijd de beste smaak. Wat minder knappe exemplaren hebben vaak wat langer gerijpt, zijn zoeter en sappiger: smaakbommen dus! Heerlijk bij een goed stuk entrecote.
naar recept
quinoarisotto met kip en champignons
Vandaag vervangen we risotto eens door quinoa. En dat smaak net zo lekker! Is er geen snijbiet verkrijgbaar? Kijk onderaan het recept voor alternatieven! Bekijk het recept voor caribische quinoa salade eens.
naar recept
gehaktspiezen met couscoussalade & yoghurtsaus
Mediterrane producten geven direct inspiratie om te koken. Bijvoorbeeld dit heerlijke gerecht uit Turkije en Marokko. Smaakmakers zijn munt, knoflook en citroen en favoriet bij kinderen. Bijna alle ingrediënten zijn in de supermarkt of op de (bio)markt te koop. Ga voor zo vers én gezond mogelijk en alles komt goed!
naar recept
gegrilde entrecotes met kruidige courgette en tzaziki
Een weekend met van dat prachtige herfstweer doet ons stiekem ook wel verlangen naar die warme bol aan de hemel afgelopen zomer. En wat is dan lekkerder om een entrecote te grillen en er een fijne tzaziki bij te maken? Gegarandeerd succes!
naar recept
gegrilde kip met courgettesalade
Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.
naar recept
butternutspaghetti met rauwe ham en gebruinde boter
Je zou bijna niet geloven dat dit geen echte spaghetti is! Deze pompoenspaghetti is zoet, nootachtig van smaak en gemaakt van uitsluitend groenten. De rauwe ham en gebruinde boter maken de spaghetti helemaal af.
naar recept
buffelmozzarella met coppa
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella?
Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar recept
pasta risottata
Eten we Mediterraan, dan is het feest bij ons! We maken bijvoorbeeld deze pasta risottata*. Op deze pasta kun je eindeloos variëren met je favoriete ingrediënten. In plaats van kip kun je er ook blokjes verse zalmfilet in doen.
naar recept
kip met feta
Maak vanavond kip met feta. Groene sla erbij, eventueel rijst of wat brood en klaar ben je, binnen 30 minuten. Easy! Het recept is voor vier personen, maar je maakt het net zo makkelijk voor acht.
naar recept
linzen met wortel, rucola en kalkoenfilet
Wij kiezen tegenwoordig graag voor 80/20: 80% groente en 20% vlees. Niet alleen omdat je er delicious. mee kan koken, maar al die groenten reinigen je lichaam, geven energie én zijn bovendien elke dag van de week lekker!
naar recept
Mediterraanse visgerechten
dorade met kruiden van de bakplaat
Bij de meeste visboeren en viskramen kun je dorade bestellen. Hebben ze het niet op voorraad? Neem dan rode poon of zeebaars. Serveer met aardappeltjes of friet en groene salade.
naar recept
15 minuten linguine met knoflook en garnalen
Dit heerlijke pastagerecht met garnaal, knoflook en chilivlokken staat in een kwartier op tafel!Probeer ook deze supersnelle pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar recept
gebakken zeebaars met garnalen-rijstsalade
Mister kitchen vist op Hollandse zeebaars, en gelukkig hebben ze beet. Maarten: 'Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er vooral niet te veel mee moet doen in de keuken! Nog meer koken met zeebaars? Probeer ook eens dit recept met quinoa en olijven!
naar recept
fregola met zeefruit en tomaten
Een heerlijke mix van verse mosselen, witvisfilet, calamari en garnalen.. Alle ingrediënten zitten in één pan en tóch is deze fregola met zeefruit en tomaten alles behalve saai.
naar recept
viskoekjes met peterselie en gezouten kappertjes
Dit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!
naar recept
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
Voor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet. Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
naar recept
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
gekruide, gefrituurde garnalen en vis met aioli
Door zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven. Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!
naar recept
sardines van de grill met kruidige broodsalsa
Dit heerlijke voorgerecht maak je in een handomdraai met verse sardines. Serveer ze met een Italiaanse salsa gemaakt van oud brood, kruiden en rode peper.
naar recept
zomerstamppotje met gegrilde tonijnsteak
Gebruik voor deze tonijnsteak duurzame albacore of witte en kleinere skipjack tonijn. Beiden zijn bij sommige supermarkten en bij de visboer te koop. Ook grote, gegrilde garnalen zijn lekker bij dit stamppotje.
naar recept
penne met garnalen – penne con gamberi
Dit gemakkelijke zomerse recept voor penne met garnalen en pesto komt uit delicious. hét visboek. In dit kookboek vind je de beste recepten voor vis, schaal- en schelpdieren!
naar recept
pittige vis met sinaasappelsalade en olijven
Vanavond eten we vis en niet zómaar vis. Maak een simpel stukje witvis bijzonder door ‘m te marineren in speciale rub voor vis. De sinaasappelsalade met radijs en crunchy pistachenoten maakt dit gerecht helemaal af.
naar recept
kabeljauwhaas met olijven en venkelzaad
Deze kabeljauwhaas met olijven en venkelzaad is één van onze favoriete visgerechten. Puur bereid met olijfolie, goede olijven, venkelzaad en verse dragon & dille. Allemaal smaakmakers die perfect met vis combineren.
naar recept
gefrituurde citroenspiering met saffraanmayonaise
Spiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak. Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
naar recept
pikante visburger met venkel
Eens een andere burger proberen? Deze pikante visburger is gemaakt met schelvis uit de Noordzee. Muhammara zorgt voor extra pit en is gemaakt van paprika, granaatappel en walnoten.
naar recept
Vegetarische recepten
kikkererwtenpasta met spinazie & chili-knoflookkruim
Ooit geweten dat voedzaam en easy zo lekker kon zijn? Deze pasta barst van de nuttige voedingsstoffen, precies waar je nu naar snakt. Eiwitrijke kikkererwten en verfrissende spinazie voeden je lichaam, de chili-knoflookkruim neemt je (culinaire) ziel voor zijn rekening. Meer makkelijke pastagerechten vind je in deze lijst met razendsnelle Italiaanse recepten.
naar recept
ricottakoekjes met spinazie en munt
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Deze ricottakoekjes zijn heerlijk als lunch, maar ook als bijgerecht ’s avonds.
naar recept
vegan broccoliniballetjes
Leve de vegan recepten. Er wordt volop geëxperimenteerd met vleesvervangers, maar: je maakt ze ook eenvoudig zelf. Probeer deze vegan broccoliniballetjes eens. Wij zijn al fan!
naar recept
kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
naar recept
kruidige aubergine met couscous en yoghurt
In de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
naar recept
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
salade van speltcouscous, kikkererwten, feta & kruiden
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag!
naar recept
broccolicouscous met rode peper, ansjovis en feta
Frisse groene brocollicouscous die snel op tafel staat. Daar hebben we zin in! Janneke: ‘Voor een vegamaal vervang ik de ansjovis door gerookte amandelen. Hak ze lekker grof en strooi ze met de feta over de couscous.’
naar recept
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing
Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
naar recept
crushed komkommer, avocado en perziksalade
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
naar recept
peulvruchtensalade met manchego
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas.
naar recept
geroosterde groenten
Geroosterde groenten zijn eigenlijk altijd lekker. Of je ze nu dipt, op een homemade sandwich eet of als bijgerecht bij vis of vlees serveert. Vanaf nu maak je ook nog eens de allerlekkerste geroosterde groenten, met hulp van delicious. en Eke Mariën.
naar recept
hartige pannenkoeken
Zeg pannenkoek en iedereen op de redactie gaat stralen. Van zoete varianten, maar ook van een hartige variant met gegrilde broccoli of gewokte snijbiet.
naar recept
stokbrood met gebrande-knoflookboter
Bowl, huzarensalade, gevulde eieren, garnalencocktail en crêpe-suzettetaart… voor de een ’n feest van herkenning, voor de ander brandnew. Het eten van de jaren zeventig én de kleurige styling hebben we vertaald naar nu. Maak dit stokbrood met gebrande-knoflookboter. Heel easy om te maken en door de bereiding ziet het er fantastisch uit.
naar recept
mediterrane hoemoes met zongedroogde tomaat
Deze heerlijke mediterrane hoemoes zet je op tafel om lekker samen te delen. Gebruik als dip voor flatbread of groenten.
naar recept
Spicy falafelspiesjes met harissayoghurt
Een goede vegetarische optie voor de barbecue zijn deze spicy falafelspiesjes. De yoghurt, peterselie en citroenschijfjes zorgen voor een fris contrast tegenover de pittige harissa.
naar recept