Entrecote met gemengde tomatensalade

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
entrecote


aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | mediterraans |
Groot, klein, kers-formaat, dik, dun, stevig, sappig en vooral in allerlei kleuren. Kijk niet te veel naar het uiterlijk van tomaten, want de mooiste tomaten hebben niet altijd de beste smaak. Wat minder knappe exemplaren hebben vaak wat langer gerijpt, zijn zoeter en sappiger: smaakbommen dus! Heerlijk bij een goed stuk entrecote. 
kooktijd20 minuten
Oven15 minuten
totale tijd35 minuten

ingrediënten

  • 1,2 kg tomaten verschillende
  • 2 el olijfolie + besprenkelen
  • 2 el pijnboompitten
  • 400 g entrecote* op kamertemperatuur
  • 3-4 el olijfolie extra vierge
  • basilicumblaadjes handvol
  • 8 zuurdesembroodjes

instructies

  • Verwarm de oven voor op 220ºC. 
  • Halveer kleine tomaten en snijd grote in grove parten en spreid ze uit op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel royaal met olijfolie en rooster ze 10–15 min. in de voorverwarmde oven, tot ze net sappig zijn. Je wilt ze nog een beetje heel houden. Neem uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Rooster in een koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord.
  • Verhit de grillpan (of barbecue!) voor. Bestrijk de entrecote met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de entrecote in ± 2 min. per kant bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar. Laat het vlees 5 min. onder aluminiumfolie rusten en snijd in mooie plakjes.
  • Meng de tomaten met reepjes entrecote, de extra vierge olijfolie, de basilicumblaadjes en zout en peper naar smaak. Bestrooi met de pijnboompitten en serveer met de knapperige broodjes.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Entrecote is nog veel lekkerder als je het aan een dik stuk koopt, zo kun je de buitenkant op hoog vuur goed dichtschroeien en blijft toch de binnenkant mooi rosé, dunne entrecotes zijn snel te gaar.
Tip: Vervang voor een vegetarische salade de entrecote door halloumi, een stevige zoute kaas uit Cyprus van geiten- en schapenmelk die doet denken aan feta. Deze kaas smelt niet en kun je dus prachtig in de grillpan grillen. Eet de kaas warm, bij afkoelen wordt de structuur taai.
Recepten, styling, bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


entrecote