kerst voorbereiden? Zo ver van tevoren kun je deze hartige gerechten maken – van aardappels tot vlees

Kerstvoorbereiding van A tot Z – we helpen je er graag bij. Het mag dan een open deur zijn, we benadrukken het toch even. Bij koken voor feesten is de voorbereiding (meer dan) het halve werk.

De tripjes langs je favoriete winkels, het vullen van je voorraadkast met de lekkerste ingrediënten… De voorpret is waar wij culi’s warm voor lopen. 

Om je niet verdwaald te laten raken tussen inspiratie en uitvoering, zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Ga je uitgebreid kerstkoken voor een klein gezelschap, een grote groep of iets daartussenin? Check deze handige tips!

Heb je onze nieuwste dosis onweerstaanbare kerstinspiratie al doorgebladerd? Bestel ‘m nu, zodat je niets mist!

Aardappels voor kerst voorbereiden

Maak gekookte aardappels het liefst vlak voor het eten klaar. Aardappelpuree kun je wel al 1 dag eerder maken. Verwarm in de magnetron of met een beetje extra melk op laag vuur. Ook aardappels die je in de oven bakt, kun je de dag ervoor alvast 10 min. koken en afgieten. Zo breng je de baktijd terug tot ± 30 min. Zet op het laatst de oven kort hoger voor een bruin tintje. 

Lees ook: 14x gratin – romig, kazig en zó delicious!

Bladerdeeg

Gerechten in bladerdeeg zoals pithivier en saucijzenbroodjes kun je een dag eerder al helemaal voorbereiden en in de koelkast bewaren. Bak volgens het recept af. Bladerdeegstengels kun je 1-2 dagen eerder bakken en goed afgesloten bewaren. 

Lees ook: 29x feestelijke recepten met bladerdeeg

Brood

Zelfgebakken brood droogt sneller uit. Bak het dus liever zo kort van te voren als mogelijk. Je kunt brood tot ± 3 maanden in de vriezer bewaren, maar het is nooit zo lekker als vers. Brood in de koelkast wordt juist sneller oud en droog. Kerstbrood of -stol kun je 1-2 dagen eerder maken en verpakken in plasticfolie. Door de krenten en rozijnen blijft het brood langer vers. 

Chutney & compote

Chutney kun je in een goed afgesloten pot ± 3 maanden bewaren buiten de koelkast. Compote kun je 3-4 dagen eerder maken en in de koelkast bewaren. 

Dressing & mayonaise

Dressings zonder zuivel kun je 2-3 dagen eerder maken en buiten de koelkast koel bewaren. Klop ze voor gebruik goed door. Dressings met zuivel kun je 1-2 dagen eerder maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Voeg pas op het laatst verse kruiden toe. Mayonaise en koude saus op basis van mayonaise kun je 1-2 dagen eerder maken. Ook hier voeg je verse kruiden pas op het laatst toe. 

Groenten

Stevige groenten als bimi, boontjes, pastinaak, bietjes, asperge en knolselderij kun je een dag eerder bijna gaar bakken of koken. Warm ze de volgende dag al omscheppend met wat boter of olie op in een pan of laat ze (eventueel afgedekt met folie) in de oven op 180°C in een enkele laag in ± 15 min. opwarmen. Groentepuree kun je 1 dag eerder bereiden en op laag vuur al roerend opwarmen. 

Pickles

Snelle pickles voor bij feestgerechten kun je in de ochtend maken. Liever niet eerder, dan worden ze te zuur of verliezen ze hun crunch en smaak. Wil je toch eerder pickles maken? Bewaar ze dan in een goed afsluitbare, glazen pot op een hele koele plek (buiten of in de koelkast).

Salsa

Salsa van fruit en groenten kun je een dag eerder klaarmaken. Voeg pas vlak voor het serveren zachte kruiden als koriander, peterselie, dille en bieslook toe. 

Soep & bouillon

Ook de meeste soep en bouillon kun je goed eerder maken. Bewaar ze ± 2 dagen in de koelkast of nog langer in de vriezer. Ook hier geldt: Voeg zuivel en verse kruiden pas vlak voor het serveren toe. 

Spek, bacon & chorizo

Je kunt spek, bacon, pancetta en chorizo al 1 dag eerder uitbakken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm voor serveren eventueel in een niet te hete oven of in de pan. 

Stoofgerechten

De meeste stoof kun je goed van tevoren maken. Daar wordt het juist lekkerder van! Je kunt stoofgerechten ± 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer langer. Verse kruiden of zuivel als crème fraîche of (zure) room voeg je pas vlak voor het serveren toe. 

Lees ook: 14x heerlijke stoofgerechten

Vlees, vis & gevogelte

Rollade of ander gevuld vlees, vis en gevogelte – ook kleine stukken – kun je 1 dag eerder al helemaal vullen en opbinden. Braad grote stukken vlees of gevogelte alvast aan en koel dan weer terug. Breng het vlees de volgende dag op kamertemperatuur en bereid volgens het recept. Zet grotere stukken vlees gerust de avond van tevoren al in de marinade of zout ze vast. Kleinere stukken vlees en gevogelte maak je het liefst zo laat mogelijk, maar wel op kamertemperatuur, klaar. Houd vis tot bereiden altijd in de koelkast en marineer grote stukken maximaal 1 uur. 

Lees ook: 28x vis voor kerst: de lekkerste voorgerechten en hoofdgerechten en 50 kerstrecepten met vlees: klassiekers van Boeuf bourguignon tot Zwezerik

Warme, luchtige sauzen

Luchtige sauzen als bearnaise en hollandaise kun je van tevoren maken en 2-3 uur warm houden in een goede thermoskan. 

Kijk voor meer feestelijke recepten ook op onze kerstpagina bomvol recepten en tips

BEELD: CHANTAL ARNTS, ERNIE ENKELAAR & ERIC VAN LOKVEN.

rococo chantal arnts kerst planning