Onderschat nooit de magie van een ordinaire pieper. Met deze aardappelrecepten in je achterzak verander je een portie bleke aardappels in een echte party pieper! Van puree met beurre noisette tot waanzinnig krokante parmezaan-piepers; we hebben het allemaal voor je in huis.
De eerste stap om een eenvoudige aardappel een kerstupgrade te geven, is door de pieper door en door te zouten. De makkelijkste manier daarvoor is om de aardappels voordat je ze gaat roosteren of er puree van maakt, te koken in gezouten water. Je wil namelijk dat het zout doordringt tot in de kern, zodat de aardappels niet alleen zout smaken aan de buitenkant, maar ook vanbinnen.
Ook een fantastisch aardappelrecept: stap voor stap hasselback-aardappels
In het extra dikke kerstnummer van delicious. vind je nog meer overheerlijke recepten voor de feestdagen, inclusief meerdere menu’s en een compleet buffet. Haal het magazine nu in huis!
Tips om aardappels voor te bereiden
Gebakken, gekookt of gepureerd: aardappelrecepten kun je heel goed voorbereiden door de aardappels (deels) van tevoren te maken en vlak voor het serveren af te maken.
1. GEKOOKTE AARDAPPELS
Schil aardappels tot 24 uur van tevoren en bewaar in stukken afgedekt in water in de koelkast of – als het niet vriest – buiten! Kook ze voor het serveren in vers water met zout in 15-20 min. gaar. Van tevoren koken en weer opwarmen levert weinig tijdwinst op.
2. AARDAPPELS UIT DE OVEN
Bak ze tot 1 dag van tevoren in de oven, volgens het recept. Neem ze ± 10 min. voor ze helemaal klaar zijn uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Bak ze voor het serveren op dezelfde temperatuur in ± 20 min. helemaal gaar en knapperig. Dek losjes af met alumini- umfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden.
3. PUREE
Kook de aardappels tot 1 dag van tevoren gaar en pureer of stamp ze. Laat afkoelen en bewaar tot ± 15 min. voor het serveren in de koelkast. Breng dan de melk of slagroom en boter uit het recept in een pan tegen de kook aan. Roer de gepureerde aardappel erdoor. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de puree goed warm is.
Voeg eventueel wat extra boter, melk of slagroom toe en breng op smaak. In de magnetron gaat het nog sneller: maak de puree een dag van tevoren klaar. Laat helemaal afkoelen en bewaar afgedekt met magnetronfolie in de koelkast in een magnetronbestendige kom. Warm op, voeg eventueel wat extra boter, melk of slagroom toe en breng op smaak.