Onderschat nooit de magie van een ordinaire pieper. Met deze aardappelrecepten in je achterzak verander je een portie bleke aardappels in een echte party pieper! Van puree met beurre noisette tot waanzinnig krokante parmezaan-piepers; we hebben het allemaal voor je in huis.
De eerste stap om een eenvoudige aardappel een kerstupgrade te geven, is door de pieper door en door te zouten. De makkelijkste manier daarvoor is om de aardappels voordat je ze gaat roosteren of er puree van maakt, te koken in gezouten water. Je wil namelijk dat het zout doordringt tot in de kern, zodat de aardappels niet alleen zout smaken aan de buitenkant, maar ook vanbinnen.
Ook een fantastisch aardappelrecept: stap voor stap hasselback-aardappels
In het extra dikke kerstnummer van delicious. vind je nog meer overheerlijke recepten voor de feestdagen, inclusief meerdere menu’s en een compleet buffet. Haal het magazine nu in huis!
Tips om aardappels voor te bereiden
Gebakken, gekookt of gepureerd: aardappelrecepten kun je heel goed voorbereiden door de aardappels (deels) van tevoren te maken en vlak voor het serveren af te maken.
1. GEKOOKTE AARDAPPELS
Schil aardappels tot 24 uur van tevoren en bewaar in stukken afgedekt in water in de koelkast of – als het niet vriest – buiten! Kook ze voor het serveren in vers water met zout in 15-20 min. gaar. Van tevoren koken en weer opwarmen levert weinig tijdwinst op.
2. AARDAPPELS UIT DE OVEN
Bak ze tot 1 dag van tevoren in de oven, volgens het recept. Neem ze ± 10 min. voor ze helemaal klaar zijn uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Bak ze voor het serveren op dezelfde temperatuur in ± 20 min. helemaal gaar en knapperig. Dek losjes af met alumini- umfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden.
3. PUREE
Kook de aardappels tot 1 dag van tevoren gaar en pureer of stamp ze. Laat afkoelen en bewaar tot ± 15 min. voor het serveren in de koelkast. Breng dan de melk of slagroom en boter uit het recept in een pan tegen de kook aan. Roer de gepureerde aardappel erdoor. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de puree goed warm is.
Voeg eventueel wat extra boter, melk of slagroom toe en breng op smaak. In de magnetron gaat het nog sneller: maak de puree een dag van tevoren klaar. Laat helemaal afkoelen en bewaar afgedekt met magnetronfolie in de koelkast in een magnetronbestendige kom. Warm op, voeg eventueel wat extra boter, melk of slagroom toe en breng op smaak.
Aardappelrecepten vooraf
Tartare is een feest van structuur & smaak: je kunt er alles in doen! Er hoeft niet eens vlees of vis in te zetten. Neem deze heerlijke tartare van aardappel of probeer eens tartare van biet met appel en radicchio.
naar receptViskoekjes zoals ze moeten zijn: met een krokant korstje en romig en zacht vanbinnen. Met een heerlijke én supersnelle gember-sojadressing.
naar receptAardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
naar receptdelicious. aardappelchips (100 g) zijn extra dik gesneden, heel licht gezouten en gemaakt van 3 aardappelsoorten: gele agria, paarse vitelotte en rode lady rosetta. Perfect voor een borrelhapje met kaastopping & dille.
naar receptEen trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power! Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris. Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
naar receptMinta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
naar receptKastanjeliefhebbers opgelet! Het is herfst en dat betekent: het kastanjeseizoen. delicious. deelt de lekkerste kanstanjerecepten met je. Dit keer: kastanjesoep met aardappels.
naar receptHoofdgerechten met aardappel
Het moet even in de oven staan, maar dan heb je ook wat: een heerlijke, malse lamsschouder met de kruidige smaak van pastis!
naar receptMet Pasen wil je graag indruk maken op je gasten. Deze lamsracks met kruidenkorst zien er niet alleen verrukkelijk uit maar zijn ook nog eens snel klaar. Zo heb je extra veel tijd voor je gasten!
naar receptAardappel met zalm is altijd goed. Dit gezonde recept kan niet ontbreken in dat lijstje. De aardappel wordt heerlijk crunchy door het roosteren en getopt met veel kruiden. Het gerecht staat snel op tafel en is daardoor ideaal voor doordeweeks.
naar receptVrijdag visdag. Gezellig met zijn allen rond de grote tajine waaruit heerlijke geuren opstijgen.
naar receptEters op bezoek? Dan is deze zeebaars perfect om te maken. Deze mediterrane vis oogt chique, maar staat al binnen 45 minuten op tafel. Zo gedaan dus!Ben je een grotere fan van zalm? Bekijk dan deze tarte flambée met zalm.
naar receptSuperlekker, feestelijk en simpel. De oven doet het meeste werk. In plaats van mulfilets zijn verse makreelfilets ook heerlijk. Je herkent ze aan de zebrastrepen op de huid.En toe: tarte tatin met kersen en kokos.
naar receptAardappelrecepten voor erbij
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
naar receptTuurlijk kun je aardappels koken. Of poffen. Of als schijfjes bakken in een pan. Maar daar wil je niets meer van weten zodra je dit hebt geproefd. Krokanter dan dit wordt het niet en dit recept zal je niet snel vervelen. Het geheim? Eendenvet en baking soda. Die zorgen er samen voor dat de aardappels niet alleen een heerlijk diepe smaak krijgen, maar ook perfect crispy worden aan de buitenkant, en fluweelzacht vanbinnen. Deze krokante aardappels uit ALL FIRED UP kun je heel goed een dag van tevoren maken, stop in dat geval voor de één na laatste stap. Bak de aardappels op het moment suprême af in een flink hete oven.
naar receptDe formule voor een verfijnde puree is zo klaar als een klontje. Hoe eenvoudiger, hoe beter!
naar receptDeze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
naar receptDeze aardappel-pastinaakpuree met zure room is een heerlijk bijgerecht. Lekker vol van smaak en tegelijkertijd een tikje fris door de zure room. Zalig bij stoofgerechten, een mooi stuk vlees of zacht gegaarde vis.
naar receptSchorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.
naar receptIn het gezin van de Deense chef-kok Mikkel Karstad neemt eten een bijzondere plaats in. Hij en zijn vrouw Camilla laten hun vier kinderen zoveel mogelijk ingrediënten proeven én trekken er vaak op uit om allerlei eetbaars zelf te zoeken en daarmee te koken. Resultaat? Het fantastische kookboek Nordic Family Kitchen.Een van de gerechten in het kookboek is dit recept voor gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan. Een fantastisch bijgerecht met frisse, hartige smaken.
naar receptEr gaat niets boven een goed bijgerecht waarmee je een diner naar een hoger level tilt. Met deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter ben je daar van verzekerd.Leer hier de geheimen voor de beste aardappelpuree!
naar receptHet is herfst! Dus willen we comfortfood uit de oven. Het liefst met een laag kaas erop. Dus bestrooien we deze aardappelgratins met bleekselderij rijkelijk met laguiole-kaas. Mmm! Maak voor een grotere variant deze gratin met pastinaak, koolraap en salie.
naar receptEén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!Nóg zo'n Franse saladeklassieker?
naar receptIdeaal als bijgerecht naast de barbecue: aardappels uit de oven. delicious.friend Yolanda: ‘Aardappels in zoutkorst maken, is echt iets voor het weekend. Door de schil blijft de aardappelsmaak goed bewaard. Eet ze met een fris-zure kruidenroom of crème fraîche met mosterd, gril er lekkere worstjes bij en maak een radijssalade.’
naar receptErgens in het bos van de Côtes de Nuits, op een geheim plekje, wist Bernard Rion, wijnboer in Vosné-Romanée, truffels op te sporen. Met twee echte speurhonden en zijn labradorpup ging hij op zoek. Binnen de kortste keren had hij een mand vol. Terug op het Domaine stond er een boerenlunch klaar; truffels met aardappels. Een gerecht dat perfect bij deze beginnende winterdagen past. Drink er een oude Bourgogne bij. De complexiteit van de ontwikkelde wijn kan de sterke truffelaroma’s makkelijk aan. Alternatieven zijn gerijpte (lees: oude) rode wijnen uit Piëmonte van de nebbiolo-druif, Rioja’s en eerste-klas-Merlots. Als ze maar op leeftijd zijn!
naar receptWil je van dit gerecht een hoofdgerecht maken? Geef dan bij de stamppot blokjes boerenbrie en/of gedroogde Spaanse worst. Ook lekker met een frisse salade erbij!
naar receptExtra supertip: als je aardappels kookt in water met baksoda en/of bakpoeder krijgen ze een ruwere buitenkant, waardoor ze extra goudbruin en krokant worden, maar wel lekker fluffy van binnen. Of ga voor deze geroosterde aardappels – zonder kaas, mét bacon en verse kruiden: waanzinnig krokante aardappels.
naar recept



























