Vandaag start de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel! Van 3 t/m 9 maart worden Nederlanders weer uitgedaagd om een week lang geen of minder vlees en zuivel te eten. Doe jij mee? Wij wel!
Of je nu al vaker hebt meegedaan of dit je eerste keer is, een week zonder vlees en zuivel is dé kans om nieuwe smaken te ontdekken.
Waarom meedoen? Het doel is flex!
Het initiatief is opgezet door Isabel Boerdam en met de nationale week zonder vlees en zuivel wil zij het eetpatroon in Nederland wat meer flexitarisch inrichten. Het doel is dat vega net zo normaal wordt als vlees. Gewoon wat vaker vlees en zuivel laten staan, omdat er in deze tijd meer dan genoeg heerlijke dier-vrije opties bestaan!
Door vlees, vis en zuivel af te wisselen met plantaardige gerechten ervaren deelnemers hoe eenvoudig en lekker plantaardig eten is. In 2024 deden al 2,8 miljoen Nederlanders mee!
Bovendien bespaar je in één week:
7 maanden douchewater
111 kilometer aan CO2-uitstoot
1 blije kip
Dat is nog eens een makkelijke én lekkere manier om iets goeds te doen voor het milieu!
Boordevol inspiratie voor vega(n) & flexi opties
Wij helpen je een handje met een hoop fantastische gerechten en inspiratie voor deze week. Probeer deze vega(n) opties en tips uit en ontdek welke een vaste plek in jouw weekmenu verdienen!
Hieronder delen we 10 heerlijke vegan favorieten en scroll vooral verder, want daaronder vind je 6 flexi-recepten waar zelfs de kids geen genoeg van krijgen!
vegan shoarma van oesterzwam met pickles
Vegan shoarma? Ja, dat lees je goed! Culi-redacteur Merijn Tol laat zien hoe je 100% plantaardige shoarma van oesterzwammen maakt. Geserveerd in flatbreads met zelfgemaakte pickles erbij.
Zijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt! Ook lekker: 11 x recepten met (parel)couscous
Hoisinsaus is de ultieme umamibom die het broodje de perfecte smaak geeft. Macadamianoten geven de vega-vulling van deze broodjes die lekker vettige smaak die je normaal van vlees krijgt. Wil je liever een vegan variant? Kijk onder aan het recept voor vegan-tips!
Dit traditionele Russische gerecht is met portobello's net zo lekker als met een stuk vlees! Spice it up en vervang een deel van het paprikapoeder door extra pikant paprikapoeder. Kies mooi rood, geurig paprikapoeder, dat maakt écht verschil.Op zoek naar meer veganistische recepten? Hier vind je onze vegan lasagne met miso en paddenstoelen.
Weinig tijd en toch lekker koken en eten? Laat dat maar aan ons over. Probeer deze vegan hoisin-chilitofoe met paksoi en noedels maar! De kleinere shanghai paksoi die we gebruiken is niet altijd en overal goed verkrijgbaar. Je kunt ook prima gewone paksoi nemen en die lekker grof snijden.
Herfstfavorieten als ragù maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfortfood vol smaak.35x de lekkerste recepten met kikkererwten
radicchiosalade met pompoen & geroosterde-druivendressing
Kies dit jaar een elegante kerstbrunch vol feestgerechten met een Midden-Oosters tintje. Deze radicchiosalade mag dan niet ontbreken!Houd het easy, kook samen of laat iedereen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Verdeel de recepten, dek de tafel in stijl en start met een feestdrankje.
Door havervlokken een nachtje te weken in de koelkast, worden ze heerlijk zacht en romig. En omdat zowel haver als kokos zoet is van nature hoef je geen suiker toe te voegen. Voeg een kleine snuf zout toe en eventueel specerijen zoals kardemom, kaneel, koekkruiden, vanille, of een vleugje gemalen anijszaad, om de smaken te versterken. Havermout smaakt anders al snel flauw.
Is het een flatbread, of juist een pizza? Who cares, it’s vegan! Maar om de vraag toch te beantwoorden: een beetje van beiden. Of beter gezegd: het beste van beiden. Voor dit gerecht mag je de mouwen opstropen, want er gaat gekneed worden! Bovenop het verse, knapperige deeg komen frisse groenten, en met een lekkere zwiep za’atar geef je ‘m extra karakter.
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
In maart lopen de meeste bewaargroenten op hun eind en laten de nieuwe lentegroenten nog op zich wachten. Dus het is ook een optie om nu te kiezen voor groenten uit diepvries, blik of pot. Zoals deze linzensoep!
Van deze vega(n) toppers krijgen jouw kids geen genoeg!
pizza met tomaten en pesto
De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
Stop met zoeken! Dit is het echt de lekkerste vegan chocoladecake die je gaat vinden. En nee, we overdrijven niet. Smeuïg, onmiskenbaar chocolade-achtig en toch zo licht als een wolk. Dat er geen enkel ei aan te pas komt hoeft niemand te weten, want het ontbreekt deze cake aan niets. Bak ‘m vandaag nog zodat je je vrienden ermee kunt verleiden of er lekker zelf de rest van de week van kunt snoepen. Ook lekker zoet: Rijstepap met kokos en kardemom
Voor goede frieten heb je aardappelen nodig die niet te nat en kruimig zijn. Neem bijvoorbeeld jonge Agria’s, die zijn precies goed. Ook een echte klassieker: aardappelpuree. Hier lees je al onze geheimen voor de beste puree.