Ook wij zijn in de ban van prei, het liefst zo bereid dat de prei zelf de ster van de show is. Kook preitjes en geef er een fluweelzachte hazelnotensaus bij, bak een soufflé-omelet met spicy boter of ga voor een van de andere 43 prei recepten.
Eindelijk viert prei zijn hoogtijdagen; terecht vinden wij. Prei is zo’n statige groente, en dan toch voor een spotprijs verkrijgbaar!
Prei basics
Het witte deel van de prei groeit onder de grond, zonder zonlicht, en dus zonder verkleuring. Net als bij witlof en asperges waar ook geen fotosynthese plaatsvindt. Het strepenpatroon dat van het wit overvloeit in een diepgroen verraadt dat prei familie is van de ui en knoflook, maar dan verfijnder.
Van maart tot juli wordt prei gezaaid. Hoe zit dat met herfst- en winterprei? Die hebben wat meer ruimte nodig tussen de preien en tussen de rijen. Geduld is een schone zaak, want het duurt 6 tot 8 maanden voor je kunt oogsten. Bizar als je bedenkt dat de groente zo goedkoop is. Door de lange groeitijd heb je overigens bijna het hele jaar door verse prei!
Waar let je op als je prei koopt?
Let op een glanzende, stevige schacht (ja, dat woord), die mooi rechtop staat. Niet slap of buigzaam! Minstens een derde moet wit zijn, en de groene bladeren? Lekker fris en levendig.
En alsjeblieft, koop geen voorgesneden prei. Zodra die ringen gesneden zijn, verdwijnt de stevige smaak waar het allemaal om te doen is. Een hele prei blijft dagenlang goed, zelfs als je ‘m maar deels gebruikt.
Prei bewaren?
Koel en donker. Inpakken hoeft niet, maar als je het doet, gebruik een doek, geen plastic
Het groene deel
Het groene ‘uiteinde’ is óók prei! Het is wat steviger en sterker van smaak dan het witte. De buitenste dikke bladeren kun je prima gebruiken voor bouillon, en de rest snijd je gewoon fijn. Niet weggooien dus, maar gewoon gebruiken in je prei recepten!
Het groene deel is iets bitterder, robuuster – maar dat maakt ‘m juist leuk in combinatie met het zachte wit. Tip: als je beide samen gebruikt, als je het bijvoorbeeld bakt in de pan, geef het groen dan een voorsprong van 2 minuten. Vergelijk het met de stelen en bladeren van snijbiet: die hebben ook een andere garingstijd.
Schoonmaken van prei
Snij de prei in de lengte door en spoel ‘m goed uit. Je wil geen zand of modder in je eten! Hele ringen? Laat die even in koud water weken, zodat het zand naar de bodem zakt, en schep ze er dan uit.
Blakeren
Wist je dat een pikzwart geblakerde prei verrukkelijk zoet is? In de Spaanse stad Tarragona doen ze het al eeuwen met bosuien, maar René Redzepi pakte het grootser aan en maakte een wel heel speciaal prei recept. Wat hij doet? Blakeren, en ja, dat is net zo simpel als het klinkt.
Geen olie, geen poespas. Je legt een paar mooie slanke preien direct op de grill of op een (niet te hete) barbecue en laat ze rondom zwart worden. Daarna snij je ze met een scherp mes in de lengte open, in, en dan komt het leukste: het zachte, gare binnenste lepel je er gewoon uit. Leuk om thuis te proberen. Op eenzelfde manier serveren ze bij de Gebroeders Hartering prei-as.
45 prei recepten
geroosterde aardappels met aubergine en prei
Proef de eenvoud van kruimige aardappels en groenten naast frisse munt, citroen, veel peterselie en yoghurt.
zomerse preistamppot met katenspek-kappertjeskruimels
Stamppot met knapperige ringetjes malse prei! Liever vegetarisch? Vervang het katenspek door vega spek.Zomerprei is mals en zacht van smaak, ideaal om rauw te verwerken in pasta, salade of stamppot. Is de prei iets stugger, bak de ringetjes dan in 2-3 min. beetgaar.
Een dampende kom maaltijdsoep met garnalen, parelcouscous en prei. Het is even schillen, hakken en snijden, maar daarna doen specerijen, kruiden en de tijd het werk. Dan alleen nog bestrooien met een lekkere topping!
Handige hack: door de aardappel voor te garen is deze tortilla én een stuk lichter – want normaal gaar je de aardappel enkel in olie – én je bakt hem in de oven. Een waterdicht recept!
Kant-en-klaar deeg geef je in dit recept snel een smaakje door wat kruiden tussen de deegplakjes te strooien.Leg voor extra hartigheid wat ansjovisfilets (uitgelekt uit een blikje of potje) op de laatste laag prei.
Gebruik evt. 2 koekenpannen als je meer dan 4 eieren wilt klaarmaken of doe het geheel in een ovenschaal en zet ze 12-15 min. in de oven op 170°C. Nog leuker is het om hiervoor eenpersoonspannetjes te nemen!
Brique de chèvre is rauwmelkse geitenkaas met een rode korst. Deze kaas is zacht en smeuïg en heeft een volle, pittige smaak. De naam dankt de kaas aan z’n vorm: brique is het Franse woord voor steen. Het is een broertje van de koe-variant: brique du Forez.
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Begin de avond van tevoren en zet de gedroogde bonen in de week, of gebruik een snelkookpan als fijne shortcut!Ook het wachten waard: onze feestelijke knol-au-vin.
Stevige soep van aardappel en prei die je pit geeft met chilivlokken, knoflook en Parmezaanse kaas. Want juist in het najaar krijg je vanzelf meer zin in steviger eten. Lekker voor erbij: breekbrood met bier, kaas en spek
Je herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten. Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in! Minder fan van ansjovis, maar wel van spek? Dan is deze risotto met radicchio en gorgonzola iets voor jou.
Stoof van prei, snijbiet en cavolo nero maak je helemaal af met gerijpte feta. Als je met wat meer aandacht kiest voor authentieke kaas-soorten, proef je dat zeker terug in je gerechten.
Altijd lekker zo’n bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat denk je van deze vega versie met zacht, gesmoorde prei, gruyere en en pittige mierikswortel?
Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.
Minta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk! Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
Lasagne à la Jamie Oliver: met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Als je ‘m met liefde en aandacht opbouwt, zet je hiermee een volmaakte klassieker op tafel. Maak ook eens deze heerlijk krokante cobb salad van Jamie Oliver.
Vis en stamppot is een combinatie waar je misschien niet snel aan denkt, maar wanneer je deze stamppot met cannellinibonen, zalm en grove mosterd probeert, wil je niet meer anders.
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
Ook Julie is in de ban van de verse oogst en presenteert haar menu met een soufflé-omelet – alleen dan met Turkse twist, want ze geeft er yoghurt bij met warme aleppo-boter (hmm!), een beetje zoals çilbir.Tip: Schep wat van de aleppoboter over de yoghurtsaus voor een gemarmerd effect.
De Bosch ErgoMixx Fresh tover je in no time om tot een vacuümapparaat. Super handig: Zo blijven steaks sappig, wordt vis nóg malser en verse groenten blijven knapperig en mooi van kleur! Dé manier om het beste uit je eten te halen.Naast vacumeren kun je de ErgoMixx Fresh staafmixer ook gebruiken om eten te marineren en nog veel meer.
Geniet van heerlijk verwarmend en geurig comfort food, heel makkelijk en snel te maken. Ook voor niet-vegetariërs is deze lasagne met prei, ricotta en walnoten uit Familietijd een must!
Gooi overrijpe of gekneusde tomaten niet in de groene bak: zachtjes geroosterd in de oven geven ze een intense smaak. Perfect als vulling voor deze stoere groentegalette.
Deze pastinaak-preisoep met knoflook en tijmolie is niet alleen verrukkelijk: hij levert ook nog veel vitamine C, vezels en mineralen. Lepel voor lepel lekker én gezond: wat wil je nog meer? Nou, marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip misschien. Dat past er namelijk heel goed bij!
Prei is van zichzelf best pittig maar doordat je hem smoort wordt hij lekker zacht van smaak en structuur. Samen met de bloemkool en pittige Zwitserse kaas gruyère geef je het gerecht een goede samenhang en een flinke kick.Voor de prei liefhebber:prei-ricottalasagne met walnoten.
Deze superlekkere soep maak je met maar weinig ingrediënten. En hij is ook nog eens in een halfuur klaar, wat wil je nog meer? Voor kinderen en anderen die niet van pittige blauwaderkaas houden, kun je ook blokjes jonge boerenkaas door de soep doen.
Janneke Philippi kookt het liefst zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Zo ook met mosselen. Als die op dit moment niet in het seizoen zijn, ga je lekker voor Hollandse garnalen!
Deze supersnelle preitaartjes zijn in 30 minuten klaar. Ze zijn afgekoeld ook heerlijk uit het vuistje, dus ook handig om mee te nemen naar een picknick.Gek op hartige taart? Maak dan ook eens deze tarte flambée van Janneke!
Vis garen lastig? Gelukkig zijn er een paar foolproof-technieken waarop je blind kunt vertrouwen. Eén daarvan is konfijten in olie. De olie voorkomt dat de vis droog wordt, geeft smaak en zorgt voor een mals, zijdezacht resultaat. Probeer dan dit recept en konfijt scholfilet in olie…
Maak deze speltpasteitjes van tevoren en bewaar ze 2-3 maanden in de diepvries. Pasteitjes over? De volgende dag zijn ze koud heel lekker bij de lunch.
Weleens flammkuchen gegegeten? Als je ’t één keer hebt geproefd, ben je verkocht. Flammkuchen of tarte flambé is heerlijk luchtig en hartig. Een soort pizza, maar dan met een romige laag in plaats van tomatensaus. Supersnel gemaakt met kant-en-klaar deeg voor flammkuchen, dus no fuss.
Rösti is niet alleen voorbehouden aan piepers. Wij maken een variant met veel prei, groene kruiden die nog in de koelkast liggen en Hollandse garnalen. En als je een vega-versie wil vervang je de garnalen door Taggiasche olijven.
kroket met prei, schwarzwalder schinken en gruyère
Een winterse kroket voor bij de borrel, tussendoor of bij de friet. De mannen van Mister Kitchen maakten het recept voor deze verleidelijke, krokante hapjes.
Kok, kookboek- en tv-maker én delicious.friend Yvette van Boven maakt zelf yoghurt. En met die yoghurt maakt ze ultralekkere gerechten. Witte gazpacho met gerookte amandelen, luchtige cake met hazelnoten, pittige krabhapjes, gemarineerde kip en geroosterde worteltjes met een frisse dip.
Warm jezelf eens op met een lekker winterse pastei. Onder het krokante dakje van deze pastei zit roze zalmfilet en romige prei verborgen. Na wat voorbereiding en een halfuurtje in de oven staat ie al op tafel, dus het is ook nog eens een snel recept. Fijn!
kabeljauw met karnemelkpuree, gefrituurde prei en garnaaltjes
Verwacht je veel mensen (zoals wij vanavond tijdens ons delicious.feestdiner)? Schakel dan restaurant Hotel de Goudfazant in. Koken voor veel hoeft niet lastig te zijn…goede voorbereiding is daarbij belangrijk! Zo kook je zonder stress en hoef je deze verrukkelijke gerechten alleen maar op het laatste moment af te maken.
speltcrêpes met geitenkaas, prei en wilde spinazie
Je kunt de spelt-crêpes twee dagen van te voren al bakken. Bewaar ze dan afgedekt in de koelkast met bakpapier tussen de flensjes. Of bereid één dag van te voren het hele gerecht voor, dan hoef je het op de dag zelf alleen nog in de oven te schuiven.
Een pittig begin van de week, deze pompoen-preisoep. En op een dag als vandaag – Halloween – smaakt ‘ie helemaal goed. Maar waarom eten we op deze dag pompoen en hollen we ‘m uit?Op Halloween-avond komen er volgens de verhalen goede en kwade geesten naar onze wereld. Om de huizen te beschermen tegen kwade geesten, sneden de Ieren (uit Ierland komt Halloween oorspronkelijk) lantaarns met enge gezichten uit koolrabi’s. In Amerika werd deze knol vervangen door de mooiere pompoen. En laten we dat nou helemaal niet erg vinden, want tijdens de lunch genieten we extra van onderstaande pompoen-preisoep:
Eén pan en maar vijf ingrediënten heb je voor dit gerecht nodig. Nog een voordeel: de preisoep staat in no time op tafel. Nog meer smaak? Maak dan je eigen vis- of kippenbouillon om het water te vervangen.
Kippen zijn bijzonder. En trouwens niet alleen bijzonder, ook nog eens heel makkelijk te bereiden. Kijk maar eens naar dit recept: 10 minuten werk + 30 minuten stoven en je hebt een heerlijk gerecht vanavond. Wat maak jij het liefst met kip?