Of je nu kiest voor sappige kipdijen, een hele kip voor dat authentieke gebraden gevoel, of een gevlinderde kip (lekker snel!), elke ovenschotel met kip heeft zijn eigen charme.
Om je ovenschotel met kip een ik-krijg-er-geen-genoeg-van smaak te geven, is het belangrijk om de juiste kruiden en specerijen te kiezen. Met een klassieke combinatie van knoflook, rozemarijn, tijm en paprikapoeder zit het altijd wel snor, maar je kunt ook uitpakken met warme specerijenblends zoals baharat of ras el hanout.
Voeg wat olijfolie en citroensap – eventueel de schil van een ingemaakte citroen – toe voor een frisse toets. Ben je wel te porren voor iets pittigs, ga dan voor een paar theelepels Kashmiri chili (roder dan cayennepeper en niet al te pittig) of voor een rokerig paprikapoeder. Maar je kan het zo gek niet verzinnen: met een lepeltje chili crisp, harissa of een goede salsa is het ook feest.
Bakken op de juiste temperatuur
Voor een perfecte ovenschotel met kip is een optimale oventemperatuur cruciaal. Meestal wordt een temperatuur van 180-200°C aanbevolen, afhankelijk van de grootte en dikte van de kip. Hierdoor wordt de kip sappig van binnen en krijgt hij een knapperige buitenkant. Een vleesthermometer is een handig hulpmiddel zodat je kunt meten of de kip perfect gaar van binnen is.
Kun je een ovenschotel met kip invriezen?
Wil je de ovenschotel van tevoren klaarmaken? Goed nieuws! Je kunt je ovenschotel met kip gemakkelijk invriezen. Zorg ervoor dat het gerecht volledig is afgekoeld voordat je het in luchtdichte containers of diepvrieszakken verpakt. Het kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard.
Wanneer je zin hebt in iets lekkers maar geen zin hebt om te koken, hoef je het alleen maar te ontdooien en opnieuw op te warmen. Een heerlijke, stressvrije maaltijd in 3-2-1… klaar!
17x ovenschotel met kip recepten
kipovenschotel met gekaramelliseerde vijgen
Vijgen kun je zowel met zoete- als hartige gerechten combineren. Omdat ze zo fijn zijn delen we deze week flink veel recepten ermee. Deze ovenschotel met kip breng je op smaak met pancetta, ui, tijm, bouillon, witte wijn en gekaramelliseerde vijgen.
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
Stuk voor stuk hebben ze een heerlijk goudbruin knapperig korstje, waar je gelijk je tanden in wilt zetten. En het hele huis ruikt verrukkelijk… ovengerechten. Meestal kost het bereiden ervan nog geen half uur. Daarna gaan ze de oven in. Dus alle tijd voor een spelletje met de kinderen of om de krant te lezen… Kies bijvoorbeeld voor een hele kip met zoete aardappel en citroen. En dat is niks om voor terug te schrikken…deze maak je zó.
Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – glans geeft. Kip die je vult met verse kruiden, zout spek, frisse citroen en zure kersen brengt direct een feestgevoel op tafel.
Gevlinderde kip is niet alleen sneller klaar, maar ook veel malser! Door de citroenschil, rozemarijn en knoflook mee te braden in de oven ruikt je hele huis naar de Méditerranée.Wil je geen hele kip vlinderen, maak dan deze kippenboutjes met nectarine.
Een deeg met kwark geeft een andere structuur en een lekkere frisse smaak. Het wordt bovendien lichter verteerbaar. Tip: Bestrooi de deegbodem van tevoren met paneermeer. Kip verliest tijdens het bakken veel vocht en daardoor kan de bodem nat worden. Het paneermeel houdt dit vocht vast.
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus.
Deze kip wil je. Dus maak een uitstapje naar de Turkse supermarkt en sla flink Midden-Oosterse smaakmakers en verse kruiden in. Za’atar geeft een heerlijk comfort food-gevoel en citroen zorgt voor een frisse kick. Vergeet ook de dip niet!
Met de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
Ontdek de charme van nieuwe smaken met deze pittige sojakip met maïs-zwartebonensalsa. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor. De cajunkruiden geven het gerecht een sterke, pittige en licht gerookte smaak.
Chermoula is een kruidige Noord-Afrikaanse marinade die je ook meteen als saus kunt gebruiken. Superlekker bij vlees van de barbecue, dat door een stukje vlammen-magie sowieso al extra goed smaakt. Het vleugje rook en die nét geschroeide grillstreepjes geven het vlees een ultiem zomerse boost. Dus steek je BBQ aan en ga voor die smokey perfectie! De rest van de zomer buiten koken? Met deze 42 recepten heb je inspiratie genoeg!
Voor lasagne moet je even de tijd nemen, maar het is leuk om te doen en het resultaat is die moeite dubbel en dwars waard. Deze lasagne maak je met kipgehakt en groente, dus lekker licht!
Voor alle comfortfood liefhebbers: een grote ovenschaal mac 'n cheese met knapperige mais en kip. Strooi er bieslook over voor een lekker knoflookaccentje.Nog meer lekkers uit de oven: 12x gezonde ovenschotel