Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk

Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk

Simpel, gracieus en het liefst uitgeserveerd op wit linnen met een broodmandje en gezouten boter: van klassieke Franse gerechten krijgen we zelden genoeg. Zet de tafel vol met warme brioche, mosselen, punten quiche, en een salade niçoise en nodig al je amours uit: we eten vanavond à la manière Française!

Be a better cook: het geheim voor quiche zonder slappe bodem

Vis

Aan de Franse kust eet je de lekkerste schaaldieren, slurp je mosselen uit de schelp en brengen vissers lijn gevangen vis naar de restaurants aan de kade.

De vis verdwijnt in de bisque of bouillabaisse en wordt opgefrist met een scheut anijsdrank, Pastis bijvoorbeeld. Erbij lekker veel citroen, want dat smaakt direct naar zomer, en ragfijne blaadjes kervel.

zeebaars & schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse
Chefkok Alain Caron maakt voor ons een zeebaars en schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse. Een klassiek Frans gerecht met saffraan, sinaasappel en venkel!
Je kunt de bouillabaisse 1 dag van tevoren maken.
naar recept
zeebaars & schaal- en schelpdieren-delicious
bisque met maïs
Op naar de kust – of naar de viskraam op de markt – voor strandkrab! Mister Kitchen koestert die duurzame schaaldieren en maakt er fantastische bisque mee! Volg hun recept en maak ook zo’n dieporanje, geurige soep.
naar recept
franse bistro
salade met geroosterde vis en antiboise
Zolang het mooi weer blijft, genieten we elk weekend van de bbq! We maken deze lekkere geroosterde visjes en een Franse salade. Met Zuid-Franse antiboise als zomers bijgerecht: een ‘dressing’ van olijfolie, heel kleine blokjes tomaat, kappertjes, kruiden, olijven, natuurlijk knoflook en evt. wat citroensap. 
De bbq toch aan? Maak ook een portie scheermessen
naar recept
Salade met geroosterde vis en antiboise - delicious
bourride met zalm, garnalen en kervel
Naast bouillabaisse kent de Franse keuken nog meer heerlijke vissoepen. Zoals deze bourride: delicate vissoep gebonden met citroen-aïoli voor fluwelige romigheid.
naar recept
bourride
Franse vissoep met pastis & laurierbrood
Deze vissoep van Janneke is royaal gevuld met gestoofde venkel, paprika, verschillende vissoorten en gamba’s. Serveer gulle kommen en geef er knapperig laurierbrood met zoute boter bij.
naar recept
Franse vissoep met pastis
mosselen op z’n frans met crème fraîche en muscadet
Misschien had je het niet door, maar de Mosselweek is in volle gang. Door het hele land kun je bij goede restaurants mosselgerechten eten die speciaal zijn bedacht voor deze week. Volgens het Nederlands Mosselbureau eten we slechts 2-3 keer per seizoen een pannetje mosselen. Dat vinden wij te weinig, daarom vandaag een recept voor romige mosselen. Door de crème fraîche krijgen de mosselen een zachte smaak. Door ze in kleinere hoeveelheden te bereiden krijg je een perfect gekookte mossel.
naar recept
mosselen op z'n frans | delicious
rillettes van witvis en krab met pittige zure room, peterselie, ansjovis en zeekraal
Deze heerlijke rillettes van witvis is perfect voor een hapje om te delen of als voorgerecht! Serveer de rillettes met lekkere krokante crackers.
naar recept
rillettes van witvis
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
naar recept
tijmcrêpes

Imposant vlees

Hoe groter hoe beter, althans zo lijkt de regel. Want côte de boeuf wordt het liefst per kilo bereidt. En dat kun jij ook met dit recept van onze lievelingsrotisserie in Amsterdam: restaurant Rijsel. Bearnaise moet er uiteraard bij, net als een zomerse, simpele salade.

geroosterde bavette en salade met blauwe-kaasdressing
Deze geroosterde bavette kan zowel op de barbecue als op de grillpan worden bereid. Samen met de pastasalade met blauwe-kaasdressing, is dit hét gerecht voor een heerlijke zomeravond.
Probeer ook eens deze bavette met hollandaise en chipotle!
naar recept
bavette-delicious
côte de boeuf met bearnaise
Restaurant Rijsel heeft zelfs een speciale nacht aan dit stuk vlees gewijd: de côte de boeuf-nacht. Chef Iwan Driessen: 'Van 19:00 uur tot 03:00 uur ’s nachts kun je dan naar hartenlust côte de boeuf eten. Mijn slager Frans is een paar weken bezig om de beste stukken vlees te selecteren; de mooist dooraderde stukken hangen te wachten op onze gasten – meestal hebben we voor zo’n avond wel een kilo of honderd in huis.
Bearnaise is het stoere broertje of zusje van de hollandaise. Ik maak hem altijd wat zuurder omdat het bij vet vlees zo lekker is. Bearnaise wordt bijna altijd bij rundvlees geserveerd, maar smaakt ook prima bij een dikke moot gebraden tarbot.'
Maak ook de beroemde huzarensalade van Rijsel.
naar recept
Rijsel - Cote de boeuf © Rene Mesman
coq-au-vin-blanc met dragon
In de jaren zeventig keken we de kunst graag af bij de Fransen, want dáár werd pas lekker gegeten. Coq-au-vin, een bourgondische stoofpot was toen een hit. Wij maken er met witte wijn en dragon een heerlijke, zomerse versie van. Als dit gerecht in de römertopf wordt gemaakt, krijgt de bouillon nog meer smaak.
naar recept
coq au vin - delicious
franse lamsschotel
Een volledig hoofdgerecht met maar zeven of acht ingrediënten, kan dat? Het kan! Zet deze heerlijke Franse lamsschotel met aardappelschijfjes in de oven.
naar recept
franse lamsschotel | delicious
tournedos met beurre café de Paris
De eenvoud van de Parijse bistro thuis? Maak eens tournedos met verrukkelijke beurre café de Paris. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas….je waant je direct in Parijs!
naar recept
tournedos met beurre cafe de paris | delicious

Typisch Frans eten: Quiche

Zouden wij meer quiche eten dan de Fransen? We zijn er in ieder geval net zo gek op. Vooral op de Lorraine, das pas een klassiek Frans recept!

quiche Lorraine
De klassieke quiche Lorraine is een hartige taart uit Lotharingen. De vulling van geraspte kaas en gerookte spek is verrassend lekker. 
Zin in meer quiche? Maak ook deze met selderij en roquefort.
naar recept
quiche lorraine-delicious
quiche lorraine en mesclun met dragonvinaigrette
Janneke: 'Quiche lorraine is geliefd over de hele wereld. In de VS is 20 mei zelfs nationale quiche-lorrainedag. Officieel hoort er geen kaas in de vulling, maar ik voeg regelmatig een handje geraspte kaas toe voor een extra romig karakter. Pas dan wel op met extra zout toevoegen.'
Extra inspiratie nodig? 5x quicherecepten die je moet proberen
naar recept
quiche lorraine van janneke
snijbietquiche met jonge bietjes en geitenkaas
Warm of koud: zo’n goed gevulde quiche smaakt altijd lekker. En wij vullen ‘m met snijbiet, die vanaf mei/juni te verkrijgen is. Helaas is snijbiet niet zo goed te bewaren en daarom niet makkelijk verkrijgbaar in de winkel. Maar, áls je het ziet liggen: neem het mee! 
naar recept
quiche van snijbiet

Salade

Met een goede vinaigrette ben je al driekwart op weg, want een Franse salade moet eigenlijk zo simpel mogelijk zijn. Een manier om door de vettigheid van de andere componenten op tafel te snijden. Een opfrisser en fantastische manier om te pronken met de parels van het seizoen.

franse biefsalade met courgette en roquefort
Lekker koken op warme dagen? Deze Franse biefsalade met courgette en roquefort staat binnen ± 25 min. op tafel. Genoeg tijd om te genieten van dit weer én toch een delicious. maaltijd.
naar recept
franse biefsalade met courgette en roquefort | delicious
salade niçoise met op zout gepofte aardappels
Eén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!
Nóg zo'n Franse saladeklassieker?
naar recept
salade nicoise -delicious

Hapjes

Hoe je een Franse zomeravond begint? Nou, zo bijvoorbeeld met gekoelde rode wijn en een kazige crostini.

steak tartare tonnato met kruidenboter
Een combinatie van twee klassiekers: steak tartare en vitello tonnato. Een super snel recept waarmee je indruk maakt op gasten! Maak voor kinderen de kalfstartaar  aan met een beetje losgeklopt ei en wat paneermeel. Bak de tartaartjes in olijfolie mooi bruin en vanbinnen rosé of nét gaar.
Toch liever een van de twee? Maak dan deze Aziatische steak tartare
naar recept
Steak tartare tonnato_delicious
gepofte bietjes, rode ui en walnoten
Bietjes en rode uien worden heerlijk zoet als je ze zacht poft in de oven. Het aardse gaat samen met kappertjes, crème fraîche en waterkers… en een glaasje rode wijn!
Nog zeven verrassende gerechten met bietjes.
naar recept
crostini met Franse kaas & geroosterde druiven
Knapperige crostini met délice de bourgogne, zoete geroosterde druiven en amandelen. En een lekkere wijntip voor erbij: jonge frisse riesling uit de Elzas of Duitsland, chardonnay uit Macon.
Nog twee van die heerlijke crostini's: met salamiboter en spinazie of tuinboonpuree en pecorino.
naar recept
crostini toastjes - delicious
limabonen met dragonolie en citroen
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel.
En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
naar recept
limabonen met dragonolie en citroen - delicious
oeufs mayonnaise
Alain: ‘De keuken van het zuidwesten is de meest eenvoudige keuken van Frankrijk. De zee, de bergen, het uit- gestrekte Rhône-dal: dit gedeelte van Frankrijk heeft alles in zich om de lekkerste producten te laten groeien en bloeien. De eenvoud van de gerechten is dan ook terug te brengen op de pure ingrediënten: die hebben eigenlijk maar heel weinig bereiding nodig om tot hun recht te komen.’
naar recept
franse salade met geitenkaas en walnoten
Een salade met geitenkaas en walnoten doet het altijd goed. Helemaal deze frisse franse salade waarbij we de geitenkaas licht grillen. Mmm!
naar recept
salade geitenkaas-delicious
gerookte camembert met salade en brood
Vandaag een heel bijzonder gerecht: gerookte camembert. Met salade en brood erbij een makkelijk hoofdgerecht. Simpel en snel en altijd een succes! Extra fijn: zo'n kaasje hoef je maar 10 min. te roken, dus sla maken, brood snijden en binnen een half uur aan tafel!
Geitenkaas kun je ook prima roken! Lekker met toast en ratatouille.
naar recept
camembert-deliciousmagazine

Vega, but make it French

franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas
Kleine inspanning, groots resultaat met deze Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas. Dit is comfort food op z’n best (en je zit meteen goed qua groenten). Het ideale hoofdgerecht voor als je stiekem weinig zin hebt om te koken, maar tóch iets lekkers wil eten.
naar recept
franse toast met gerookte geitenkaas | delicious
croque monsieur met witlof en komijnekaas
Lunch-inspiratie nodig? Die hebben we voor je! Deze croque monsieur met witlof en komijnekaas is weer eens wat anders dan de standaard bruine boterham. Wist je trouwens dat witlof koel en in het donker wordt geteeld, de hele winter door? De ideale wintergroente dus.
naar recept
croque monsieur-delicious
vegetarische cassoulet
Yvette van Boven is groot fan van een Franse cassoulet. Nu heeft ze haar eigen, vega variant gemaakt en deelt haar recept met ons. Het vlees mis je helemaal niet door de heerlijke smaken van de gedroogde bonen, geroosterde knoflook en gekonfijte knoflook. Kortom, een groot en smakelijk feestje!
Tip: Begin de avond van tevoren met dit recept als je gedroogde bonen gebruikt of volg Yvette's snelle methode*
naar recept
populairste vega recepten cassoulet 2.0 Yvette
crêpe met spinazie, tomaat en ’n eitje
Vandaag doen we een vega-dag met deze heerlijke spinazie- tomaatcrêpe met een eitje erop. Een gerecht met Franse roots! Altijd fijn, met zo weinig ingrediënten zoiets lekkers maken. Binnen het halfuur klaar, dus ideaal voor een doordeweekse dag. En ook nog met een royale portie spinazie, dus met de groenten zit je goed. Bestrooi de flensjes als ze uit de oven komen met extra nootmuskaat. En maak voor toe zo’n Franse appeltaart met rozemarijnsiroop.  
naar recept
vegetarische paasrecepten Spinazie-tomaatcrèpe - delicious
crêpes met spinazie en roquefort
Dit recept voor hartige crêpes kun je inzetten als avondmaaltijd, maar is in stukjes ook perfect als feestelijk hapje of tussendoortje.
De roquefort geeft een pittig accent aan de zachte smaak van spinazie, champignons en bladsla. Of ga voor hartige wafels met bacon en tomaatjes, ook een aanrader.
naar recept
spinaziewraps crepes

Franse desserts

Van een bombastische, doch luchtige soufflé tot een schaaltje met madeleines om in de room te dopen. Zo sluit je de avond af, op z’n Frans. Maak ook zeker de île flottante, een waanzinnig dessert.

chocoladesoufflé
Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.
Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.
naar recept
Chocoladesoufflé - delicious
pruimenclafoutis
Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond!
Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!
naar recept
pruimenclafoutis
Franse open appeltaart
Deze klassieke Franse appeltaart met een snelle frangipane mag niet ontbreken in jouw kookrepertoire. Hier doe je iedereen een plezier mee! Zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart.
naar recept
hidde de brabander recepten Franse open appeltaart - delicious
vijgengalettes met tête de moine
Janneke Philippi kookt de kerststerren van de hemel en serveert met trots easy gerechten, zodat jij zelf je feestdiner kunt samenstellen. Haar verfijnde vijgengalettes laten, ondanks hun bescheiden formaat, een geweldige indruk achter.
Voorbereiden: bak ’s ochtends de taartjes en maak het amandel-honingkruim. En strooi overgebleven honing-amandelkruim eens op ijs, in yoghurt of over een salade met serranoham en verse vijgen!
Ook lekker op de kaasplank: citroen-appelchutney
naar recept
Vijgengalette met tête de moine
île flottante
“Neem even plaats aan de bar met een glaasje rood, alstublieft. Er komt zo een tafel voor u vrij…" Dit wil je! Zo’n avondje bistro met klassiekers als gevulde eieren, terrine van wild of perfecte kaassoufflés met een goed glas wijn erbij. Als afsluiter de klassieke île flottante. De onmiskenbare smaak van de bistro, gewoon uit eigen keuken. Koud kunstje!
naar recept
ile flottante
madeleines
De Madeleine werd hoogstwaarschijnlijk voor het eerst gebakken door Madeleine Paulmier. Op Chateau Commercy in Lorraine in de 18e eeuw voor een diner van de vroegere Poolse koning Stanislas Leczinsky. Het cakeje was bedoeld als nieuw recept om de gasten te behagen: de koning was direct weg van het verfijnde cakeje met bergamotaroma. Nog steeds zijn Madeleines erg populair. Een kopje delicious earl grey thee erbij en het is overduidelijk waarom.
naar recept
madeleines

Toch iets anders dan Frans eten? Lees ook: Siciliaanse recepten om nog lang na te genieten van je vakantie