Je kan weer opgelucht ademhalen, want nee, we hebben geen recept met ananas op een pizza. We zouden niet durven! Wij gaan liever voor beproefde combinaties: kip met ananas, salsa, ceviche en natuurlijk heel veel zoete recepten met ananas!
Ananas, met zijn sappige textuur en ideale balans tussen zoet en zuur maken het een geliefde tropische vrucht. Die niet alleen heerlijk is om als fruitsalade te eten op een warme zomerdag; je kan er nog veel meer mee. Van zoete desserts tot hartige gerechten, de veelzijdigheid van ananas maakt het een onmisbaar ingrediënt in verschillende keukens.
Tip: door aan de onderkant van de ananas te ruiken kun je de rijpheid controleren. Daar is de vrucht namelijk het oudst en dus het meest aromatisch en zoet.
Wereldse ananas recepten
In de Caribische keuken wordt ananas gecombineerd met pittige chili’s en specerijen en andere tropische vruchten. Het is een graag geziene gast in salsa’s (voor je volgende taco-feest!), marinades en stoofgerechten, en geeft een frisse, zoetzure smaak die perfect samengaat met gegrilde vis of vlees. Staat er een bbq-sessie op de planning? Dan mag de ananas niet achterblijven.
In de Aziatische keuken wordt ananas vaak gebruikt in curry’s en roerbakgerechten, waar het een zoete en hartige smaak toevoegt aan het gerecht. Bovendien wordt ananassap veel gebruikt om vlees malser te maken. Tip!
Vliegen we naar Zuid-Amerika dan zien we de ananas in allerlei romige kokosdrankjes en desserts. Denk aan de beroemde pinã colada. Ook lekker: Vic’s rumcake met ananas! Vooral als je al iets teveel ananasdrankjes en punch hebt gedronken.
Of je nu een tropisch themafeest organiseert met cocktails en bloemenshirts of een foute pizza-party host: zonder een van deze ananas recepten kan het feest niet beginnen. Get tropical! En heb jij dat ook, dat als je aan een ananas snuffelt je ook direct zijn klassieke smaakvrienden ruikt: vanille, rum, kokos, banaan en karamel.
Hartige recepten met ananas
Surf & turf taco’s van de BBQ met geroosterde ananas
Surf en turf! Rood vlees in combinatie met zeevruchten is wat ons betreft écht een zomerklassieker. Deze variant met een salsa van geroosterde ananas is zalig en precies wat je nodig hebt tijdens een lange, warme avond. Je maakt deze surf and turf op de barbecue, uit de oven of van de grillplaat. Ga voor de beste ingrediënten, liefst van de lokale markt, neem wat (grill)tijd en het resultaat zal je verbluffen.
Dit gerecht is fantastisch als je het in de oven bereidt, maar het is ook spectaculair op de grill. In stukken, met alleen maar vleugeltjes of geregen aan spiesjes. Het recept is afkomstig uit het boek Bijzonder Simpel van Alison Roman. Meer recepten van Alison Roman? We deelden eerder deze gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata.
Geef kant-en-klare saucijzen éxtra veel smaak met deze yoghurtmarinade met Indiase specerijen. Waarom het werkt? De melkzuren in yoghurt breken de enzymen in het vlees af en maken het heerlijk mals. Zelfs een korte marinade van 30 minuten doet wonderen! Probeer ook eens deze marinade met za'atar.Dat komt omdat de yoghurtmarinade als eerste bakt zodra je de saucijzen blootstelt aan hitte (hallo, barbecue!). In traditionele marinades karamelliseert de suiker als eerste, maar in het geval van yoghurt is de zuivel de suikers voor. Zo ontstaat een heerlijk knapperig én sappig korstje! En dat maakt deze saucijzen net wat specialer.
In dit krokante kippenpasteitje zit zachtgegaarde kipfilet met frisse ananas en room. Dat klink toch als een feestje? Probeer ook eens dit zuurkoolpasteitje met spekjes en rookworst!
Vind jij de oorsprong van je eten net zo belangrijk als de smaak? Fair Trade Original laat je kennismaken met de lokale producenten achter hun Thaise producten. Nice to meet ananasboerin Khun Nipalin! Er groeit nog net geen kroontje uit haar hoofd, zó verbonden voelt Nipalin zich met ananas.
Lamskoteletjes met een fruitige salade, mooi brood en glas wijn vormen wat ons betreft de ingrediënten voor een heerlijke vrijdagse maaltijd om het weekend in te luiden.Dol op lamsvlees? Probeer dan deze tagliatelle met lamsbolognese.
Chimichurri is de dansende naam van de klassieke Argentijnse chilidressing die – met de fijngehakte koriander erdoor gemengd – over een stevige gegrilde steak gaat. Óf over forel! Maak een weckpot vol. Want de heerlijke pitmaker gaat ook goed in salades (met bijv. avocado) in tomatensoep en op sandwiches met kaas of kip en gegrilde groenten.
Taco's zijn een van de bekendste Mexicaanse gerechten. Deze taco klassieker met kip en gegrilde ananassalsa moét je eens geproefd hebben.Ook méér dan de moeite waard: deze mini pita pizza met spruitjes en een kwarteleitje.Taco's zijn perfect voor doordeweeks: deze variant met kipdijfilet en zoetzure ananassalsa is klaar in 20 minuten. Wij maakten ze met de Solis Deli Grill, een handige, veelzijdige tafelgrill. Van het roerbakken van de ui en ananas, tot het grillen van de kip: het kan allemaal met hetzelfde apparaat. Handig!
Matt Preston: culinair journalist, restaurantcriticus én kookboekauteur! In het septembernummer van delicious. geven we je een preview van zijn eerste kookboek: Matt Preston’s 100 beste recepten. Het recept voor gesmoord lam met walnoten en ananas móesten we echt proeven van Matt. Het recept komt van zijn schoonmoeder en is verrassen lekker én makkelijk te maken. Let’s try…
Ceviche is hét nationale gerecht van Peru. Je gaart de vis daarbij in zuur. Kies vis die niet vettig, zacht of graterig is. Deze ceviche wordt – naast het limoensap – gegaard met ananas en sinaasappelsap. Lekker met de crispy tortillachips!Lees ook: van ceviche naar tiradito.
Overal staan sappige spareribs op het menu. Die wil je thuis ook maken! Maar hoe? Probeer deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur, zó lekker! Om je vingers bij af te likken (letterlijk!).
Wauw: deze absolute showstopper staat niet alleen prachtig op jouw kersttafel, maar smaakt ook nog eens fantastisch.Nog meer witte wondertaarten zoals een saffraanpavlova, witte chocotiramisù of vanillenoga-ijstaart vind je in dit lijstje.
Surprise! Niets leuker dan iemand verrassen met homemade zoet. Deze showstopper zal niet snel vergeten worden. Zowel vanwege de looks als de smaak; de mascarpone maakt deze cheesecake verschrikkelijk decadent. Hmm niks mis mee!Weinig tijd? Maak deze citroencheesecake van Jamie Oliver, klaar in 1 uur!
Fan van frisse desserts? Dan is dit iets voor jou! De combinatie van kokos, ananas geven de panacotta de verfrissende factor waar je naar op zoek bent. Neem wel de tijd voor dit recept, want het opstijven en drogen duurt bij elkaar 12 uur. Maar het wachten wordt beloond!Bak ook eens deze prachtige kokos-limoentaart met ananasvulling.
Deze goddelijke ananas-meringuetaart komt uit het vegan bakboek van onze eigen culi redacteur Dosia Brewer. Dosia: “Een variant op citroen-meringue met ananas! Het schuim is royaal dus je kunt er ook een klassieke meringuetaart met mooie pieken van maken.” Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
Natuurlijk: een diner koken is leuk, maar een ontbijt kan net zo spetterend zijn. Maak meerdere gerechten (die je alvast kunt voorbereiden, zodat je niet te vroeg op hoeft) en rek het ontbijt zo lang je wilt!