nr.1 foodmagazine

Chili-kip met scherp-zure ananas van Alison Roman

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
glutenvrij
aantal 6 | hoofdgerecht | familietijd, feestelijk, weekend | | glutenvrij
Dit gerecht is fantastisch als je het in de oven bereidt, maar het is ook spectaculair op de grill. In stukken, met alleen maar vleugeltjes of geregen aan spiesjes. Het recept is afkomstig uit het boek Bijzonder Simpel van Alison Roman.
Meer recepten van Alison Roman? We deelden eerder deze gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata.
voorbereiding20 minuten
kooktijd30 minuten
oven1 uur
totale tijd1 uur 50 minuten

ingrediënten

  • 2 kilo kip met bot en vel poten, dijen, borst en/of vleugels zijn allemaal goed
  • 110 g lichte basterdsuiker
  • 120 ml neutrale rijstwijnazijn
  • 125 g sambal
  • 60 ml vissaus
  • 60 ml limoensap
  • 2 tl chilivlokken
  • 2 teentjes knoflook fijngeraspt
  • 1/2 ananas geschild en kern verwijderd, in repen of punten van 4 cm
  • ½ sjalot of 4 stengeluitjes in dunne plakjes/ringetjes
  • flinke handvol verse koriander zachte blaadjes en steeltjes, grof gehakt
  • 2 el geroosterd sesamzaad

instructies

  • Bestrooi de kip met zout en peper en stop hem in een grote goed afsluitbare zak of leg hem in een grote ovenschaal.
  • Klop in een kom de basterdsuiker met de azijn, sambal, vissaus, limoensap, de chilivlokken en de knoflook. Klop tot de suiker is opgelost. Schenk het mengsel over de kip en masseer het goed in op alle plekjes. Sluit de plastic zak af of bedek de ovenschaal en laat de kip ten minste ± 30 min. in de koelkast marineren (of doe dit 1 dag van te voren).
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de kip met de stukken ananas op een bakplaat met opstaande rand (bekleed de plaat eventueel eerst met aluminiumfolie of bakpapier, zodat het schoonmaken straks eenvoudiger gaat). Schenk de overgebleven marinade van de kip erover en schuif de kip in de oven.
  • Gril de kip 50 tot 60 min., tot hij diepbruin en gaar is en een karamellaagje heeft. Je kunt de kip en ananas af en toe met een kwastje bestrijken met de sappen en vetten.
  • De ananas is nu als het goed is ook mooi goudkleurig en lekker sappig, wat zorgt voor een heerlijk kleverige saus. Haal de kip en ananas uit de oven en leg hem op een schaal. Snijd als je wilt de kip in stukken en snijd de stukken ananas wat kleiner, zodat ze makkelijker te serveren zijn. Strooi de sjalot, de koriander en het sesamzaad erover voor het serveren.
Voedingswaarde:
calorieën: 684kcal
|
eiwit: 51g
|
vet: 43g
|
koolhydraten: 27g
auteur: Alison Roman

Over Alison Roman 

Dat simpel niet saai hoeft te zijn, bewijst de New Yorkse chef en columnist van o.a. de New York Times keer op keer met haar kookboeken. Alison Roman noemt  haar recepten ‘zeer uitvoerbaar’, wat inhoudt dat de ingrediënten makkelijk verkrijgbaar zijn, dat ze makkelijk te bereiden zijn en dat iedereen ervan geniet.
Lekker Thuis | Alison Roman | Uitgeverij Spectrum | € 27,99
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Fotografie: Michael Graydon en Nicole Herriott