Noedelsalade met verse ananas

thaise kookworkshop


aantal 4 | lunchgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | thais |
Vind jij de oorsprong van je eten net zo belangrijk als de smaak? Fair Trade Original laat je kennismaken met de lokale producenten achter hun Thaise producten. Nice to meet ananasboerin Khun Nipalin! Er groeit nog net geen kroontje uit haar hoofd, zó verbonden voelt Nipalin zich met ananas.
kooktijd1 hour

ingrediënten

  • 1 el gedroogde garnalen*
  • 2 chilipepers
  • 1 teen knoflook
  • 1 korianderwortel**
  • 250 g sperzieboontjes
  • 3 el zonnebloemolie
  • 250 g kip filet of dij
  • 270 ml biologische kokosmelk ½ blikje Fair Trade Original
  • 1 el rietsuiker Fair Trade Original
  • 4 eieren
  • ½ ananas verse of Fair Trade Original ananas in blik
  • 1 limoen
  • 3 nestjes witte rijstnoedels Fair Trade Original
  • 2 handjes pinda’s

instructies

  • Rooster de gedroogde garnalen in een droge koekenpan.
  • Hak de chilipepertjes fijn. Wil je het minder pittig, pas dan de hoeveelheid naar eigen smaak aan. Stamp samen met de knoflook, de korianderwortel en de gedroogde garnalen fijn in de vijzel.
  • Blancheer de sperzieboontjes een paar minuten in kokend water. Snijd de kip in heel kleine stukjes. Verhit de zonnebloemolie en roerbak de kruiden met de kip en de sperzieboontjes. Voeg de helft van het blikje kokosmelk toe, een snuf zout en 1 el rietsuiker. Haal de wok van het vuur als de kip gaar is.
  • Kook de eieren 6 minuten tot ze hard zijn. Laat schrikken en pel ze. Schil de ananas en snijd de helft in kleine stukjes. Als je geen verse ananas hebt, kun je ook ananas uit blik gebruiken. Halveer de limoen en snijd 1 helft in partjes.
  • Breng water aan de kook, voeg de rijstnoedels toe en laat van het vuur af 3 minuten staan. Giet de noedels daarna af en spoel ze onder de kraan. Mix met de kip, de eieren en de ananas en knijp de helft van de limoen er boven uit. Rooster de pinda’s en maal ze daarna fijn in de vijzel. Voeg nog een beetje kokosmelk toe aan de noedels en bestrooi ze met de gemalen pinda’s. Serveer met de overige limoenpartjes.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Te koop bij de toko. Je kunt gedroogde garnalen evt. vervangen voor 2 el gekookte Hollandse garnalen.
** Te koop bij de toko. Je kunt de wortel evt. vervangen voor een handje fijngesneden koriandertakjes.
Background story:
Als 13-jarige oogstte zij haar eerste ananas. De ouders van Nipalin moesten destijds kiezen wie van beide dochters zou gaan studeren, dat werd Nipalins zus. Zelf is ze daar niet rouwig om. Nipalin is trots op wat ze bereikt in de duurzame landbouw, waar ze – inmiddels 34 jaar – in het bestuur zit van de Fairtrade Pineapple Growers Group. Deze organisatie van plaatselijke ananasboeren maakt zich sterk voor duurzame landbouw en is een belangrijke schakel in de eerlijke handelsketen. Samen vullen ze de blikjes ananas van Fair Trade Original met hun goudgele sappige vruchten. En voor haar gezin werpt de ananas ook vruchten af, haar beide zonen kunnen een opleiding volgen. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


thaise kookworkshop