Een voorraadkast zonder vis uit blik, is als een keuken zonder knoflook. Het is de 1-2-3 snack voor tijdens het koken, de magische truc in pasta, en het niet-zo-geheime-umami-wapen. En als je nog niet overtuigd was van vis uit blik, word je dat vanzelf door deze recept-ideeën.
In welke delicatessenwinkels je de lekkerste blikjes vis kunt kopen, lees je in het april-nummer van delicious. Bestel ‘m hier:
Tonijn in blik recept = tonnato
Vis uit blik classic tonijn blend je in een handomdraai tot een zijdezachte tonijnmayonnaise, oftewel een tonnato. Yvette van Boven maakt haar versie met extra ansjovis (dubbel blik, we like it!), cashewnoten en wat venkel, chili en knoflook. Hier vind je het recept.
Ixta Belfrage voegt op haar beurt hartige parmezaan toe, room in plaats van mayonnaise en een scherp lepeltje mosterd. Hoe je de tonnato serveert? Bijvoorbeeld over geroosterde little gem, bij mals kalfsvlees op een broodje of als dressing voor een imponerende salade.
broodje vitello tonnato
Tonijn staat nog altijd in de top-drie van meest gegeten vis. Wie heeft er niet een blikje tonijn in de kast staan voor een snelle lunch? Maar of we in de toekomt nog zo makkelijk een blikje opentrekken… Varieer eens met andere vis. Bijvoorbeeld home made gerookte makreel.
Als je ooit Samin Nosrats kookboek ‘Zout, vet, zuur, hitte’ hebt gelezen, weet je dat zout niet zomaar zout is. Door verschillende zoutbronnen te gebruiken creëer je een diepe, gelaagde smaak. Denk aan miso, parmezaan, olijven, kappertjes, én ansjovis. Laat een filetje smelten in een plons olie met wat ui of knoflook en je hebt de basis van een verrukkelijke pasta, die gek genoeg, niet eens vissig smaakt maar een lekkere hartige smaak heeft.
Heb je een hekel aan geopende vis uit blik, waardoor je koelkast de geur overneemt, maak dan de ‘shallot pasta‘ van Alison Roman. Daar gaat namelijk een héél blik ansjovis in om de zoet gekaramelliseerde sjalotten (zes stuks) het nodige tegenwicht te geven. Er gaat overigens ook een hele tube tomatenpasta in, en ja, dat werkt verrassend goed.
Nog meer zilte pasta’s met (ansjo)vis uit blik:
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
Voor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet. Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en gescheurde basilicum.'
Janneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
Raapstelen met hun peperige smaak geven dit pastagerecht body. En door de ansjovis helemaal te laten smelten in olijfolie, krijgt het een nog intensere smaak. De krokante, geroosterde zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten maken er een bijzonder en eigentijds gerecht van. Maak ook deze aardappelsalade met raapstelen, eitjes en soldaatjes!
Open verschillende blikjes en zet je tafel vol met tapas! Bak een blikje pulpo in olie met gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera). Serveer sardientjes of ansjovis op een crostini met boter, marineer ansjovis of tonijn in citrusrasp en chilivlokken. En als de tafel nog niet gevuld genoeg is, maak dan zeker mossels escabeche.
Niet Spaans, wel erg lekker voor bij de tapas:
anchoïade
Ingelegde ansjovis is op zich al een fantastische smaakmaker, maar verwerkt tot anchoïade is het bijna verslavend in bijv. mayonaise of elke warme saus die om wat extra pit vraagt. Met fijngehakte olijven maak je er supersnel een verrukkelijke tapenade van. Maar zo uit de hand met verse radijsjes ook heerlijk.
Vettige vis, zoals makreel uit blik, laat zich fantastisch combineren met bombastische smaakmakers als gember, knoflook, sojasaus, maar ook kaneel en steranijs. Heerlijk als topping van een kom udonnoedels of bij nasi lemak.
Aziatische zalm met noedels & sesamspinazie
Zalm en Aziatische smaakmakers zijn altijd een gouden combinatie. Gember, soja en sesam geven deze makkelijke maaltijd een heerlijke twist en de spinazie levert fijne voedingsstoffen. Ook nog eens lekker snel klaar met kokend water uit de Quooker-kraan! Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.Zin in meer zalm? Maak één van deze 13 recepten voor in de oven.
Nasi lemak is een Indonesisch gerecht van in kokosmelk gekookte rijst met pandanblad, citroengras en gember. Er wordt zoetzuur en op smaak gemaakte sambal bij gegeven. Je kunt de sambal behalve met gember ook met wat vissaus hoger op smaak brengen.
Kijk eens verder dan ansjovis en sardientjes, en ga voor krab, mosselen, pulpo en schelvis- of kabeljauwlever. Ideaal als borrelhap, maar ook een fijn ingrediënt door pasta, salade en ovenschotel of mee op picknick.
krab-tosti’s thermidor
Tosti’s tijdens de heetste maand van het jaar? Ja, kom maar door! Met deze super luxe tosti’s – gevuld met het beste krabvlees – voelt iedere hap als vakantie. Ze smaken extra lekker van de BBQ, maar een oven of tosti-ijzer geeft ook een heerlijk resultaat. Ga voor de allerbeste ingrediënten, liefst van de lokale markt!
Mister Kitchen koestert duurzame delicatessen uit eigen water. Helemaal als ze wat minder populair of bekend zijn in onze keuken. Vandaar dit super eenvoudige recept voor een heerlijke krabsandwich. Bekijk hier hoe je krab het beste kunt koken en schoonmaken.
Tartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.
Er zijn twee soorten vissalades: degene die je aanmaakt met mayonnaise, mosterd, wellicht zelfs een kneepje ketchup, flink veel peper en verse kruiden, en je hebt vissalades met groene slablaadjes. Allebei heerlijk. De vraag is vooral: waar heb je zin in?
raviolisalade à la niçoise
Waarom zou je voor doodgewone pasta in een pastasalade kiezen, als je ook voor zalige, gevulde pastakussentjes kunt gaan? We zijn Janneke Philippi eindeloos dankbaar voor deze slimme twist, want met ravioli blaas je zo'n beetje iedere salade heerlijk nieuw leven in. Deze kruising tussen een niçoise en een pastasalade staat deze zomer dus bij ons op repeat. Bij jou ook?
Er is erg veel ingeblikte vis te koop. Altijd handig om in voorraad te hebben en snel een zomerse groentesalade met sardientjes mee te maken. Alleen al de sardientjes kun je in allerlei variëteiten kopen, zoals sardienen in tomatensaus, sardienen met citroen of sardientjes in olijfolie.
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om snel of zelfs last minute een kip, salade, mosselen of frittata lekker pittig mee te maken. In dit Spaans geïnspireerde gerecht combineren we warme makreel met frisse appel en het hartige van chorizo. Alles over chorizo: dit is waarom je het altijd in huis wil hebben.
We eten vis volgens de seizoenen, met spartelverse recepten van de Zeeuwse gastchef Dick Pieter Arkenhout. In familietijd geniet het hele gezin van vislasagne, visburgers en een Oosterse soep met garnalen. Mister Kitchen gaat voor duurzaam én lekker in Zuid-Afrika, vist er op heek en snoek en maakt met de verse vangst fish & chips. Allemaal proeven? Heel begrijpelijk en doen, vinden wij! Want mócht je wat over hebben, dan maak je met de left-overs deze viskoekjes. Voor je lazy weekendborrel, met een glaasje wit.
viskoekjes van zoete aardappel met japanse koolsla
Viskoekjes zoals ze moeten zijn: met een krokant korstje en romig en zacht vanbinnen. Met een heerlijke én supersnelle gember-sojadressing.Liever een vega variant? Maak dan wortelkoekjes met yoghurt en harissa.