23x eenpansgerechten in 30 minuten

Hoewel een fornuis met bespottelijk veel pitten bovenaan ons culinaire wensenlijstje staat, weten we dondersgoed: onvergetelijke gerechten bereiden kan ook prima met één pan!

Ideaal wanneer je niet zo’n grote keuken hebt, zo min mogelijk afwas wil of het liefst zo snel mogelijk aan tafel schuift. Maak het jezelf makkelijk en kies uit onze favoriete recepten voor eenpansgerechten in 30 minuten. 

Of duik in deze collectie: vega! 37x vegetarische recepten in 30 minuten.

Minder pannen, meer plezier

In het weekend lekker ontspannen en uitgebreid; doordeweeks vooral efficiënt, bomvol smaak én voedingsstoffen. Dat is hoe de delicious. redactie doorgaans kookt, en jij waarschijnlijk ook! Met eenpansgerechten bereid je makkelijke, snelle gerechten waarbij je weinig tijd kwijt bent aan het voorbereiden en schoonmaken. 

Maar dat is niet het enige: door alle ingrediënten in één pan te koken, kunnen de smaken goed mengen. Ook kunnen smaken elkaar beïnvloeden en gaan samenwerken, wat kan leiden tot een diepere smaak. Denk maar aan tomaten en walnoten. Beide zijn rijk aan stofjes die voor een umami-smaak zorgen, maar doordat ze samenwerken wordt die hartige smaak nog sterker

Je mag je met deze lijst dan beperken tot één pan. Dat betekent niet dat je altijd hetzelfde gerecht op tafel zal zetten. Er zijn talloze mogelijkheden voor eenpansgerechten. Denk maar aan risotto, curry’s, shakshuka, pasta’s en stoofschotels: iedere windstreek kent meerdere variaties van eenpansgerechten. Zo kun je er lekker op los experimenteren! 

Met het oog op de lente en zomer – de seizoenen waarin we weer vaker buiten koken – komen eenpansgerechten in 30 minuten ook goed van pas. Zo eet je on the road of in de tuin alsnog ontzettend lekker, zonder dat je daar al teveel moeite voor hoeft te doen. Geen gek idee dus, om deze lijst vast op te slaan. Voor je volgende tripje met de camper, caravan of tent!

En met meer zon in het verschiet komt dit vast ook van pas. 36 zomerse traybake recepten en eenpansgerechten: ideaal als je geen zin hebt in de afwas.

Het laatste – en zeker niet onbelangrijke – voordeel is dat het maken van eenpansgerechten simpelweg kostenbesparend werkt. Je gebruikt maar één stuk gereedschap (je pan of ovenplaat), maar één warmtebron en je hoeft minder af te wassen! Tel daar een zalig, voedzaam bord bij op en niemand kan je meer wat maken. 

Onze favoriete eenpansgerechten in 30 minuten

kapucijners in tomatensaus met pancetta
Lekker klassiek: kapucijners in tomatensaus, maar dan met pancetta! Tip: als je dit een dag eerder maakt, trekken de smaken nog beter in.
Nog zo'n tijdloze topper: minestrone met cannellinibonen.
naar recept
eenpansgerechten makkelijk
geroerbakte zalm met gember en sobanoedels
Je hoeft niet lang achter de pannen te staan om iets heerlijks te maken. Deze waanzinnig lekkere roerbak is in een halfuur gepiept!
naar recept
zalm met noodles - delicious
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt.
Fan van shakshuka? Deze variant is ook heerlijk!
naar recept
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt - delicious
eenpansgerecht risotto verde met zeevruchten
Mascarpone maakt deze groene risotto met zeevruchten extra romig. Varieer vooral met andere groene groenten: ook bleekselderij, courgette, en (dubbelgedopte) tuinbonen zijn top in deze visrisotto.
Ook een lekker snel gerecht met vis: zalmpasteitjes met amandelboontjes
naar recept
eenpansgerecht risotto verde met zeevruchten
gnocchi met zoete tomatensaus van Jamie
Jamie Oliver: 'Met prachtige groenten en een beetje creativiteit kun je niet alleen dikke lol hebben maar ook fantastisch lekkere gerechten creëren'. Voor deze aardappelgnocchi met verse spinazie en een hazelnootpesto heb je één pan nodig en een vijzel, dat is alles!
Ook uit één pan: de allerbeste risotto
naar recept
jamie oliver 30 minuten eenpansgerechten in 30 minuten gnocchi met zoete tomatensaus van Jamie
geroerbakte gamba’s met taugé met en gember
Wij eten vanavond Chinees. Home made, geen afhaal. Want zeg nou zelf, een roerbakschotel is zelfgemaakt toch het allerdelicioust?
Ook lekker: rijstrolletjes met garnalen, chilimayonaise en sojasaus.
naar recept
roerbak gamba-delicious
paprika-paella met chorizo en inktvis
Deze paprika-paella maak je met chorizo en inktvis, risottorijst en rode puntpaprika. Chorizo en inktvis zijn echt een lekker duo, gebruik ze dus niet alleen samen in deze paprika-paella, maar ook in stoofgerechten, pasta’s, salades.

paprikapaella - delicious
risotto met radicchio, spek en gorgonzola
Een risotto is altijd goed. Deze versie met radicchio, spek en gorgonzola krijgt een bijzondere twist door de radicchio en gorgonzola. Bonuspunten: hij staat met een halfuur op tafel!
Voor als je geen genoeg kunt krijgen van risotto: de allerlekkerste risottorecepten die iedereen kan maken!
naar recept
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.
Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
naar recept
bloemkool
risoni met pancetta, paprika, shiitake en rucola
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept voor koude dagen.


Als het bevalt… hier nóg een recept met risoni!
naar recept
Risoni met pancetta - delicious
snelle mac ’n cheese
Altijd lekker zo'n bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Maak deze snelle mac 'n cheese.
naar recept
snelle mac n cheese
zoete-aardappelstoof met feta van Jamie
Jamie Oliver kookt in 7x anders met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. Deze zoete-aardappelstoof eet je makkelijk iedere week opnieuw.
Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
naar recept
zoete-aardappelstoof van Jamie
Risottata met erwten, spek en rozemarijn
Risottata betekent letterlijk: bereid als risotto. Dit is een vrij onbekende, maar briljante manier van pasta bereiden. De pasta krijgt zo een intense smaak, is zijdezacht en houdt toch beet.
naar recept
risottata met erwten en spek - delicious
garnalen met spinazie en kokos
Het leven is te kort om gezond eten saai te laten smaken. Deze heerlijke eenpanner geeft het goede voorbeeld! Lekker veel groenten, low carb én je krijgt meteen een goede portie eiwitten binnen.
In plaats van garnalen kun je ook stukken zalm of witvis gebruiken: doe vooral waar jij zin in hebt! Binnen een half uur kun je aan tafel, beter kan bijna niet.
Ook snel klaar en bomvol smaak: vega goulashsoep met miso en kikkererwten.
naar recept
garnalen spinazie
auberginesoep met linzen en fetacrème
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!
Nog een delicious.recept voor vega soep!
naar recept
Auberginesoep - delicious
kip in ’t pannetje met prei & dilleyoghurt
Gestoofde kip met prei blijft een heerlijke combinatie! Dilleyoghurt geeft het een fris accent. Serveer lekker met fluffy rijst of vers flatbread.
naar recept
risoni met zalm en asperges
Risoni met zalm en asperges is lekker snel klaar. Risoni is pasta die op rijstkorrels lijkt, zeg maar risotto voor mensen zonder geduld! Wil je hem romiger, roer er dan op het laatst een gulle schep mascarpone door.
naar recept
risoni met zalm en asperges - delicious
stoofschotel met kip
Groot fan van stoven, maar weinig geduld? Zoek niet verder! Deze gumbo met kip is binnen 30 minuten klaar. Gumbo is een kruidig stoofgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Snel klaar en ontzettend lekker!
Op zoek naar nog meer stoof inspiratie? Kijk dan naar deze vegetarische pastinaakstoof!
naar recept
eenpansgerecht
gegratineerde pastinaakrisotto met 2 kazen en krokante rozemarijn
Leg, voor wat extra diepte in smaak, nog wat plakjes pancetta tussen de kaas.
naar recept
risotto uit de oven met pastinaak
chipotle-bonen met boerenkool, spek & ei
Deze Mexicaanse bonenschotel kun je heel makkelijk aanpassen naar eigen smaak. Eet niet iedereen tegelijk? Maak een eenpersoonsportie en voeg het ei pas op het laatst toe.
Nog meer smaak? Bak wat knoflook mee met de uien voeg 1 tl gemalen komijn en 1 tl gemalen koriander toe.
Voor de bonenliefhebber hebben we een hele lijst met recepten samengesteld, bekijk 'm hier!
naar recept
chipotle bonen
dahl met kokos, maïs, kikkererwten en tahini
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
naar recept
kokos-dahl met maïs, kikkererwten en tahini
vega goulashsoep met miso & kikkererwten
Door de hartige miso mis je het rundvlees niet in deze klassieke Hongaarse paprikasoep. Janneke: 'Ben je net als ik een bonenfan, vervang dan 1 blik kikkererwten door witte (cannelini)bonen.'
Bekijk ook deze andere simpel & snel recepten.
naar recept
a goulashsoep met miso & kikkererwten
tajine van garnalen en rozenharissa
Rozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes. Maak deze tajine met garnalen, kikkererwten en rozenharissa. De rozenharissa geeft je tajine net dat beetje extra. 

Maak ook eens deze lamstajine met abrikozen.
naar recept
Tajine van garnalen

Nog zo’n lijst die zeer geschikt is voor de efficiënte chef: 16x ovenschotel recepten.

Simpel & Snel 2-2019 R+B+S Janneke Philippi F Serge Philippi Studio Philippi