Als je suiker maar lang genoeg verwarmt, lossen de kristallen langzaam op en veranderen ze in karamel: vloeibaar goud met een totaal andere smaak dan suiker.
Tip! Meld je aan voor onze masterclass RUTGER MAAKT KARAMEL op 18 november om 20.00 uur. Rutger van den Broek duikt met jou in de wondere wereld van karamel. Je ontdekt hoe je karamel maakt en waarvoor je het kunt gebruiken. Lees meer!
Geduld en erbij blijven, dat is het hele eieren eten. En een paar trucjes toepassen. Is de karamelmissie eenmaal geslaagd, dan heb je een superingrediënt in handen: bijvoorbeeld om er knapperige praliné mee te maken of heerlijke crème caramel.
Zelfs ervaren koks vinden karamel maken toch nog een uitdaging. Gesmolten suiker kan snel verbranden of verandert in plaats van in een gladde saus juist in onbruikbare harde klonten. Met deze tips maak je perfecte karamel.
Of ga direct naar de 28 recepten!
Zelf karamel maken in 3 stappen



1. suiker verwarmen tot siroop
Omdat suiker vrij snel greint (terugkristalliseert) tijdens het smelten, voeg ik 2 eetlepels honing toe. Dit maakt de suikersiroop stabiel. Ook voeg ik een beetje water toe, waardoor de suiker makkelijker en gelijkmatiger smelt. Het proces van karamel maken duurt zo wel iets langer, omdat het vocht eerst moet verdampen, maar het wordt wel beter controleerbaar. Nog een tip: gebruik een pan met een dikke, maar lichtgekleurde bodem, zo zie je goed hoe donker de karamel kleurt.
Je kunt direct aan het begin de suiker met honing even omroeren, maar roer daarna dan tijdens het verwarmen niet meer. Je kunt de pan wel af en toe even een beetje heen en weer bewegen. Een pan met dikke bodem is ideaal voor het maken van karamel, omdat hierdoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de hitte langzaam toeneemt.
2. suikersiroop tot karamel verwarmen
Als alle suiker is gesmolten – er zit dan een heldere siroop in de pan – kun je deze op hoger vuur inkoken. Pas op, de karamel is heel heet! Laat de siroop koken tot deze een mooie karamelkleur heeft. Reebruin of amber vind ik een goede omschrijving van de kleur.
Als de kleur te licht is, is de karamel vrij zoet en heeft hij te weinig karamelsmaak, maar een te donkere karamel smaakt bitter. Werk je met een suikerthermometer (een gewone kookthermometer tot 100°C is ongeschikt) dan moet de temperatuur tussen de 160° en 175°C zijn.
3. uitschenken
Neem dan direct van het vuur, anders verbrandt de karamel. Wat je ook kunt doen om het karamelliseren te stoppen, is de bodem van de pan heel kort in een laagje koud water te dompelen. Anders blijft het proces, ook van het vuur af, doorgaan en wordt de karamel te donker.
Deze karamel wordt een harde, doorzichtige massa als je hem uitgiet op een stuk bakpapier. Breek hem bijvoorbeeld in schotsen als garnering.
Niet roeren!
Als je de suiker roert, vormen zich kristallen. In plaats van mooie karamel krijg je dan een witte, klonterige massa.
Van saus tot praliné
Karamel is een basisingrediënt in de zoete keuken. Je kunt er van alles mee! Maak bijvoorbeeld deze romige karamelsaus van 100 g suiker. Maak hier karamel van. Neem van het vuur en voeg 100 ml warme slagroom toe. Pas op, dit kan spetteren. Zet nog even op het vuur en roer goed door tot eventuele klonten zijn opgelost. Laat iets afkoelen en roer er 50 g boter door.
Praliné recept
Praliné: gebruik 150 g suiker en roer – als de karamel de juiste kleur heeft – 250 g amandelen of andere noten erdoor. Giet uit op een stuk bakpapier en laat afkoelen. Breek in stukken of hak grof.
28 recepten met karamel
Choco-lovers opgelet… 8 lagen chocolade maakt deze chocolade-karamel-fudge-laagjestaart on-weer-staan-baar!Nog lekkerder dan een stukje romige, fluweelzachte chocolade-fudge bij de thee of koffie is zachte, zoete en sticky fudge. Daarmee maak je elk toetje of taart nóg lekkerder!
naar receptDit citroentoetje met limoncello & karamellaagje is een echt comfort kersttoetje. Het is heel bijzonder en niet alléén omdat het zo onweerstaanbaar en warm is. Tijdens het bakken vormt zich op de bodem van de ovenschaal namelijk een geurige citroensaus om je vingers bij af te likken. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen!
naar receptVoor alle (geheime) liefhebbers van Snickers, is er nu deze brownie met dezelfde formule: chocolade, pinda's en een dikke laag karamel. Het enige verschil? Deze homemade pindabrownie is natuurlijk 1000 maal lekkerder!
naar receptWe weten niet hoe het bij jullie zit, maar wij snakken naar taart. Een goudbruine, knapperige taart vol nootjes en zoete karamelsmaken—precies wat we nodig hebben om deze eindeloze winter te doorbreken.
naar receptAmerikanen zweren bij mudcakes: smeuïge, intense cake die hun naam danken aan hun rijke, bijna ‘modderige’ textuur. De combinatie van sappige appel, romige roomkaas en een fluweelzachte karameltopping tilt deze klassieker naar een hoger niveau. Perfect voor een feestelijk dessert of een verwenmoment in het weekend.
naar receptVoeg salted caramel en espresso martini samen en je krijgt een nieuwe klapper van een cocktail. Dit drankje maakt van elke verjaardag een feest en is, als je het aan ons vraagt, altijd een goed idee!Ben jij nog niet helemaal thuis in de wereld van cocktails? Leer hier alle tips en tricks!
naar receptKun jij ook altijd lastig kiezen waneer het op zoet aankomt? Er zijn zó veel lekkere smaken om schitterende taarten mee te maken! Met dit showstuk ga je voor combineren in plaats van kiezen, want chocolade, karamel en nootjes passen uitstekend bij elkaar. De zoete, romige vulling krijgt een knapperige topping door de pecannootjes. Je geeft ‘m een extra royale draai met een bolletje ijs, pure magie!Begin op tijd aan dit recept, het deeg van de pecanpie heeft even nodig. Ook een heel goed idee: onze bananen-notencake met karamelsaus.
naar receptProbeer deze chocoladeverleidingen vooral niet te weerstaan. Geef gewoon eens toe aan deze cheesecake bomvol chocolade.
naar receptJe kunt ook pistache of hazelnoten nemen, die smaken ook goed in dit feesttoetje. Wil je dit recept voorbereiden? Bak 1 dag eerder de taarten schep de pinda’s door het ijs. Ook de karamel kun je eerder maken.
naar receptIn de vulling van deze verleidelijke eclairs gaat opgeklopte crème fraîche met dulce de leche: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt. Niet zo'n zoetekauw? Ga dan voor hartige soesjes met kaas!
naar receptUit Yotam Ottolenghi & Ramael Scully’s nieuwste boek NOPI testten wij dit hemelse dessert: krokante popcorn met een flinke bol ijs die óók naar popcorn smaakt. Het ijs krijgt bovendien een flinke kick van zwarte peper. Yotam: ‘Begin een dag van tevoren met dit ijs om de room te laten aromatiseren en een echt zoete popcornsmaak te krijgen. Je houdt wat popcorn over, maar die komt wel op!’

Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
naar receptAlleen al van de foto gaan we watertanden! Dit is zoet waarmee je altijd scoort. Hoe langer de pavlova in de oven staat, hoe knapperiger hij vanbinnen wordt. Begin daarom een dag van tevoren!Eidooiers over? Maak een zelfgemaakt advocaatje of een advocaat-cocktail, een heerlijke borrel bij de koffie.
naar receptWe hebben áltijd wel zin in appeltaart. En soms… Soms hebben we ook nog eens zin om lekker uit te pakken. Deze extravagante appeltaart bevredigt beide behoeften – én meer, want na de eerste hap krijg je dit showstuk waarschijnlijk nooit meer uit je hoofd. Het is een behoorlijk project, maar neem de tijd: hij is ieder beetje moeite helemaal waard.
naar receptMister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met de lekkerste recepten. Voor de parfait van pindakaas gebruiken ze daar schapenmelk, maar met gewone melk kan het natuurlijk ook.
naar receptWil je het kerstdiner eindigen met een knal? De saffraan, mango en karamel zorgen voor een ware smaakexplosie waar we allemaal stijl van achterover vallen. Daarbij zijn deze smaken een goede tegenhanger voor de zoete pavlova. Dus, geen tijd te verliezen! Ben je nog opzoek naar lekkere kerstdrankjes? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.
naar receptDeze amandelcake met gepocheerde peren en karamel is een ware showstopper! Zelfs als je niet zo van zoet houdt, word je helemaal happy van deze amandelcake. Echt waar! Ook tuiles zijn lekker met amandel. Het recept vind je hier!
naar receptWij zijn dól op het bbq-seizoen. Dit dessert met perzik en gezouten karamel is wat ons betreft een echte zomerhit! Serveer de gegrilde perziken met vanille-ijs, gezouten karamelsaus en spritskruim.Maak ook: Pizza met perzik en geitenkwark.
naar receptDe mannen van Mr Kitchen gingen op reis met Max Havelaar voor het verhaal achter bananen, het meest gegeten fruit ter wereld. Vervolgens maakten ze een overheerlijk bananenbrood met noten en karamelsaus.
naar receptVoor deze onweerstaanbare banaan-karameltaart grijpen we niet naar de glanzende witte suikerkristallen, maar gebruiken we kokosbloesemsuiker en banaan. De banaan prijkt niet alleen óp de taart, maar we kloppen ook banaan door het beslag. Niet minder calorierijk, maar dit zoet bevat wel meer voedingsstoffen. Bonus: de bijzondere, eigen smaak.
naar receptZin in een lekkere cheesecake met een smaakje? Ga voor deze cheesecake met sinaasappel-karamel. Zoet, hartig en fris tegelijk. Laat de randjes van de sinaasappelschijfjes voor deze cheesecake mooi donker worden, dan krijgen ze een volle, licht rokerige karamelsmaak. Enne, bekijk hier onze tips voor de perfecte cheesecake.Meer een chocoladefan? Maak de delicious. cheesecake met chocoglazuur
naar receptAls er om 4 uur wat zoets uit de testkeuken komt, zijn we blij. Helemaal happy werden we van deze chai-brownies met kruidige sinaasappels en een flinke dot dikke Griekse yoghurt erop.
naar receptAppels… Zuur of zoet: we krijgen er nooit genoeg van. Doe je ze in de oven met een kruimellaagje en verse, warme karamelsaus dan kunnen we dat echt niet weerstaan. Man, wat lekker! Mister Kitchen ging een paar jaar geleden op appelavontuur en kwam thuis met dit verrukkelijke recept.
naar receptOk…het is geen zomer meer. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken om dat te zien. Maar een chocolade-semifreddo met karamel(!)saus is nooit verkeerd toch? Gebruik het liefst bittere chocolade van goede kwaliteit. Dit geeft die typische cacaosmaak aan je semifreddo. Si!
naar receptHoe sluit je een Koreaanse barbecue het beste af? Met echt Koreaanse misopeer. Deze gestoofde peer in miso-karamelsaus is naar het bekende recept van David Chang van Momofuku in New York. Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar receptKaramelnoga met amandelen en gedroogd fruit… loopt het water je al in de mond? Een simpele snack met karamel in de hoofdrol is áltijd welkom, vinden wij. Calorie-technisch misschien een ramp, maar daar maal je niet meer om zodra je de karamelnoga proeft. Zeker als je ook weet dat het maken van onderstaand recept maar 20 minuten duurt.
naar receptBekijk ook: bakken met weinig ingrediënten? 19 zoete recepten


























