nr.1 foodmagazine

Zo maak je zelf thuis Siciliaanse arancini

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Goudgeel gefrituurde rijstballetjes met smeltend zachte kaas, tjokvol smaak… Arancini (ofwel balletjes van rijst) is superstreetfood op z’n Siciliaans. Zelf arancini maken? Dit dossier is alles wat je nodig hebt! 

Eindelijk perfecte rijst koken: met deze 3 methodes lukt het jou ook.

beroemde rijstrestjes

Ze heten met een prachtwoord arancini, zijn ontstaan in de middeleeuwen als erfenis van de Arabieren die op Sicilië ingrediënten als rijst en saffraan introduceerden. In Palermo en Catania gebruiken ze saffraan om arancini te kleurena. Arancini zijn het zoveelste voorbeeld van het talent van de Italianen – oh pardon! Sicilianen – om met restjes de meest fantastische gerechten te creëren die nog beroemd worden ook. Traditioneel wordt de risotto op een marmeren plaat gekoeld en in de klassieke recepten wordt vaak niet eens ei gebruikt om de arancini te paneren. Perfecte snacks als je een bestemming zoekt voor een restje risotto!

Koude risottorijst is het beste

Zelf balletjes draaien of mooie kegeltjes maken – die zouden lijken op de vulkaan de Etna, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn – gaat het beste met koude risottorijst. Juist met risottorijst van 1-2 dagen, maak je de lekkerste arancini.

Arancini worden in twee stappen gemaakt, maar je moeite wordt dubbel en dwars beloond met deze krokante balletjes die zacht van binnen zijn. Het woord ‘arancini’ betekent mini-citrusfruit! Een logische naam als je de goudgele balletjes ziet. Eerst maak je risotto, vervolgens maak je van de risotto de rijstballetjes.

risotto - delicious

risotto basisrecept

>> naar recept

 

arancini - delicious

arancini basisrecept

Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!
Hier vind je het basisrecept voor risotto.

>> naar recept

Tips

  • Gebakken arancini kun je goed invriezen: in de diepvries – verpakt in plasticfolie – blijven ze 3 maanden goed. Laat ze ontdooien en verwarm ze in de oven op 180°C.
  • Een lekkere lunch: arancini met een salade van geschaafde jonge venkel, rucola, verse kruiden en vinaigrette van witte balsamico.
  • Serveer arancini ook eens met zelfgemaakte tomatensaus in Zuid-Italiaanse stijl. Maak zelf pesto van kruiden of rucola en sprenkel deze over de arancini.

In de oven

Je kunt arancini ook bakken in de oven in plaats van frituren. Verhit de oven voor op 180°C. Zet de arancini op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bak ze in 20-25 min. Goudbruin en knapperig.

Lekker variatierecept: arancini met doperwten, ham en provolone

1 portie risotto, met 1 fijngesneden prei en 100 g pancetta
2 el verse basilicum, fijngesneden
4 el doperwten
50 g provolone*

Vervang in het basisrecept de ui door 1 fijngesneden prei en 100 g pancetta en bak ze enkele min. Ga verder volgens het basisrecept risotto. Roer daarna 2 el fijngesneden basilicum door de afgekoelde risotto, voor je hem in de koelkast zet. Kook de diepvriesdoperwten kort in kokend water. Snijd de provolone in blokjes van 1. cm. Vul elk rijstballetje met 1 tl doperwten en een stukje provolone. Frituur volgens het arancini basisrecept, zoals hierboven beschreven.

* Provolone is Zuid-Italiaanse koeienkaas, die vaak gepekeld wordt gegeten. De kaas rijpt 2 maanden (mild) tot 2 jaar (pittig). Te koop bij kaaswinkels.

Recepten: Michelle Southan. Styling: Clara Luboff. Bereiding: Sarah Mayoh. Productie: Merijn Tol

Wil je koken als Van Boven?

Ontvang een uniek welkomstcadeau bij een abonnement op delicious.magazine: het gloednieuwe kookboek Home Made Basics van Yvette van Boven (t.w.v. € 39,99). In totaal krijg je 50% korting!

Fotografie Sarah mayoh
tijdelijk Gratis verzending

Thuis blijven = thuis koken! En laat delicious.magazine nou de perfecte bron van recepten zijn. Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!