nr.1 foodmagazine

Zo maak je zelf thuis Siciliaanse arancini

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Goudgeel gefrituurde rijstballetjes met smeltend zachte kaas, tjokvol smaak… Arancini (ofwel balletjes van rijst) is superstreetfood op z’n Siciliaans. Zelf arancini maken? Dit dossier is alles wat je nodig hebt! 

Eindelijk perfecte rijst koken: met deze 3 methodes lukt het jou ook.

beroemde rijstrestjes

Ze heten met een prachtwoord arancini, zijn ontstaan in de middeleeuwen als erfenis van de Arabieren die op Sicilië ingrediënten als rijst en saffraan introduceerden. In Palermo en Catania gebruiken ze saffraan om arancini te kleurena. Arancini zijn het zoveelste voorbeeld van het talent van de Italianen – oh pardon! Sicilianen – om met restjes de meest fantastische gerechten te creëren die nog beroemd worden ook. Traditioneel wordt de risotto op een marmeren plaat gekoeld en in de klassieke recepten wordt vaak niet eens ei gebruikt om de arancini te paneren. Perfecte snacks als je een bestemming zoekt voor een restje risotto!

Koude risottorijst is het beste

Zelf balletjes draaien of mooie kegeltjes maken – die zouden lijken op de vulkaan de Etna, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn – gaat het beste met koude risottorijst. Juist met risottorijst van 1-2 dagen, maak je de lekkerste arancini.

Arancini worden in twee stappen gemaakt, maar je moeite wordt dubbel en dwars beloond met deze krokante balletjes die zacht van binnen zijn. Het woord ‘arancini’ betekent mini-citrusfruit! Een logische naam als je de goudgele balletjes ziet. Eerst maak je risotto, vervolgens maak je van de risotto de rijstballetjes.

risotto

basisrecept (4-6 personen) | v

1 l groente- of (kippen)bouillon
flink plukje saffraan (2 envelopjes of buisjes)*
1 el olijfolie
40 g boter
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
330 g (arborio) risottorijst
125 ml droge witte wijn
40 g parmezaanse kaas, geraspt

1. Breng de bouillon met de saffraan in een middelgrote steelpan tot bijna aan de kook. Zet het vuur laag en houd tegen de kook.

2. Verhit de olie en de helft van de boter op matig vuur in een pan met dikke bodem. Voeg de ui en knoflook toe en bak al roerende in 5 min. glazig.

3. Voeg de rijst toe en roer 2-3 min. tot de korrels glazig worden. Dit is heel belangrijk, want zo zal de rijst gelijkmatiger gaar worden.

4. Voeg in scheutjes de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg daarna telkens een soeplepel (125 ml) bouillon toe en roer tot deze is opgenomen.

5. Roer zo lepel voor lepel erdoor, 18-20 min. of tot de rijst beetgaar is. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur, en roer de kaas en de rest van de boter erdoor.

6. Spreid de risotto uit op een diepe, met papier beklede bakplaat. Laat enigszins affkoelen. Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.

Bereiden 25 min. / wachten 1 nacht

arancini-maken-2-deliciousmagazine
Fotografie Sarah mayoh

arancini basisrecept

snack, hapje (12 stuks) | v

Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!

115 g paneermeel (kant-en-klaar of zelfgemaakt in de oven van gemalen, gedroogd zuurdesembrood)
75 g bloem
2 eieren
1x hoeveelheid risotto (zie hierboven)
100 g verse mozzarella, in blokjes van 2 cm
Frituurolie

7. Bestrooi een bakplaat met het paneermeel. Strooi de bloem op een bord. Breek de eieren boven een kom en roer ze los met een vork.

8. Maak je handen vochtig en draai  2-2. El risotto tot een balletje. Druk met je duim een kuiltje in het midden van het balletje.

9. Stop een blokje mozzarella in het kuiltje en sluit de risotto erover. Maak zo 12 balletjes.

10. Zet een risottoballetje op een snijplank en vorm er een kegeltje* van.

11. Herhaal dit met de overige balletjes. Haal ze door de bloem en schud overtollige bloem eraf. Haal daarna door de losgeklopte eieren en door het paneermeel en druk aan. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 30 min. in de koelkast.

12. Verhit de olie in een frituurpan of wok op matig tot hoog vuur tot 170.C of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Frituur de arancini met een paar tegelijk in 6-8 min. goudbruin en keer ze halverwege. Laat op keukenpapier uitlekken.

* In plaats van kegeltjes kun je ook balletjes serveren. Dan heb je echte arancini, die lijken op citrusvruchtjes.

Bereiden 30 min. / koelen 30 min.

Tips

  • Gebakken arancini kun je goed invriezen: in de diepvries – verpakt in plasticfolie – blijven ze 3 maanden goed. Laat ze ontdooien en verwarm ze in de oven op 180°C.
  • Een lekkere lunch: arancini met een salade van geschaafde jonge venkel, rucola, verse kruiden en vinaigrette van witte balsamico.
  • Serveer arancini ook eens met zelfgemaakte tomatensaus in Zuid-Italiaanse stijl. Maak zelf pesto van kruiden of rucola en sprenkel deze over de arancini.

In de oven

Je kunt arancini ook bakken in de oven in plaats van frituren. Verhit de oven voor op 180°C. Zet de arancini op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bak ze in 20-25 min. Goudbruin en knapperig.

Lekker variatierecept: arancini met doperwten, ham en provolone

1 portie risotto (zie pag. 88), zonder saffraan, maar met 1 fijngesneden prei en 100 g pancetta*
2 el verse basilicum, fijngesneden
4 el doperwten
50 g provolone**

Vervang in het basisrecept de ui door 1 fijngesneden prei en 100 g pancetta en bak ze enkele min. Ga verder volgens het basisrecept risotto. Roer daarna 2 el fijngesneden basilicum door de afgekoelde risotto, voor je hem in de koelkast zet. Kook de diepvriesdoperwten kort in kokend water. Snijd de provolone in blokjes van 1. cm. Vul elk rijstballetje met 1 tl doperwten en een stukje provolone. Frituur volgens het arancini basisrecept, zoals hierboven beschreven.

* Of neem spekblokjes in plaats van pancetta.
** Provolone is Zuid-Italiaanse koeienkaas, die vaak niet jong, maar juist gepekeld wordt gegeten. De kaas rijpt 2 maanden (mild) tot 2 jaar (pittig). Te koop bij kaaswinkels.

Fotografie Sarah mayoh

RECEPTEN MICHELLE SOUTHAN STYLING CLARA LUBOFF BEREIDING SARAH MAYOH PRODUCTIE MERIJN TOL

Fotografie Sarah mayoh

serveer nooit meer een dull dinner

.delicious

NR1. FOODMAGAZINE

ontvang het lekkerste foodnieuws in je inbox

Vul een geldig e-mailadres in
Gelukt! Bedankt voor het aanmelden.
Aanmelden mislukt. Probeer het nog eens.