asperges koken in een gewone pan: zo pak je het aan

Een bordje verse asperges in de lente, met hollandaisesaus en een eitje, dat is toch een briljante combinatie, en oh zo verslavend lekker? Alleen nu het dilemma: wat als je geen aspergepan in huis hebt? Kun je asperges koken in een gewone pan?

Geen zorgen, dat kan. Het bereiden van deze heerlijke lentegroente is eigenlijk heel eenvoudig, zolang je maar een ruime pan tot je beschikking hebt. Ontdek hier hoe je asperges perfect kunt koken in een gewone pan zodat je er nog tot 24 juni van kunt genieten.

Want het seizoen eindigt hoe dan ook op de 24ste, de naamdag van Johannes de Doper, zodat de aspergeplant genoeg tijd heeft om aan te sterken voor de volgende oogst.

De ‘gewone pan’ methode

Ga op zoek naar een ruime pan, de asperges moeten volledig onder water kunnen staan. Vul de ruime pan met koud water, de asperges, en breng het water aan de kook met de deksel op de pan.

Voeg eventueel een klontje boter toe en een snuf zout voor extra smaak. Laat 5 tot 7 minuten koken. Haal de pan dan van het vuur en laat de asperges nog ongeveer 10 minuten doorgaren, tot ze zo zacht zijn dat je er met een vork in kunt prikken. Vergelijk het met het testen van aardappels.

Asperges koken in een gewone pan versus een aspergepan: dit is het verschil

Als je asperges kunt koken in een gewone pan, waarom heb je dan überhaupt nog een aspergepan nodig? Een aspergepan is hoog en smal, met een mandje waarin de asperges rechtop worden gekookt. In een gewone pan liggen de asperges horizontaal, waardoor ze mogelijk niet goed passen.

Bovendien worden in een gewone pan de kopjes vaak te zacht omdat ze volledig in het water liggen. En de kop is juist het lekkerste stukje! Met een aspergepan voorkom je dit, omdat de kopjes net boven het water uitsteken.

Schillensoep

Wist je dat je van de schillen en kontjes van asperges een heerlijke soep kunt trekken? Na het koken van de asperges kun je direct aan de slag, het kookvocht, samen met de schillen en kontjes, vormen namelijk een uitstekende basis voor je bouillon.

Lees hier hoe je aspergeschillensoep maakt:

asperges koken
ERIC VAN LOKVEN