Italiaanse bonen: een gids voor iedereen die zijn eigen boontjes dopt

Nederland is een bonenland, je vindt hier de orcaboon, Wieringerboon, krombekboon, Friese woudboon en zo kunnen we nog wel even door. En toch, doppen we liever andermans bonen. Italiaanse bonen als het even kan!

In de laars vind je bekende bonen en vreemde bonen. Knakkers in alle soorten en maten, zowel vers in de peul, als gedroogd. Als je er geen genoeg van kunt krijgen, dan is deze Italiaanse bonengids voor jou. Zo kun je voortaan nog beter je favoriete bonen uit elkaar halen.

Pluspunt: bonen zijn ook nog eens hartstikke gezond! Het zijn kleine bommetjes eiwitten, vezels, vitaminen en ijzer, maar bovenal zijn ze superlekker. Dus, op het menu met die bonen!

4x Italiaanse bonen

Borlotti

Borlottibonen, ofwel ‘kievitsbonen’ in het Nederlands, zijn populair vanwege hun nootachtige smaak en troostrijke romigheid. Het zijn bonen die je terugknuffelen als je er even doorheen zit. Ze zijn een beetje zoet, hebben een vlezige textuur en behouden hun vorm tijdens het koken. De mooie tekening op deze Italiaanse bonen verdwijnt helaas zodra ze in het eten verdwijnen, en maakt plaats voor een bruine kleur.

Gebruik borlotti in een minestrone of de pasta e fagioli. Op zichzelf zijn ze heerlijk als antipasti besprenkeld met een goede extra vergine olijfolie en een kneepje citroensap.

lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen
Stoven in wijn en bouillon geeft de lamsschenkels extra veel geur en smaak. De voorbereiding is maar een halfuurtje, daarna moet het vlees drie uur stoven en wordt het botermals! De schenkels krijgen een kick als je last minute gremolata toevoegt van citrusschil, peterselie en gehakte knoflook.
En dan morgen weer een dagje vega… 
naar recept
lamsschenkels met tomaat
borlotti– en pronkbonen met salie, tomaat en knoflook
Gebruik liefst verse borlottibonen of kievitsbonen, die je vindt op de boerenmarkt of ingoed gesorteerde groentewinkels. Gebruik anders 800 g borlotti’s uit blik, afgespoeld en uitgelekt en laat de eerste stap achterwege.
naar recept
borlottibonen-delicious
soep van borlottibonen
Bonen, bonen en nog eens bonen. Met dank aan de Twitter-bonenestafette kun je er bijna niet omheen en ook op onze website gaat dat niet lukken. Want vandaag krijg je een recept met een van de mooiste bonen ter wereld. Buon appetito!
naar recept
borlottisoep-delicious

Fave

Met fave maak je goddelijke lentedips. Deze tuinboontjes kun je zelf (dubbel)doppen als ze in het seizoen zijn, of gedroogd kopen. In Nederland loopt het seizoen van juni tot eind augustus. Fave smaken mild en lichtzoet.

fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
tagliatelle al ragù bianco e fave
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
naar recept
Tagliatelle-al-ragù-bianco-e-fav
raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
naar recept
raapstelenfrittata-delicious

Cannellini: witte Italiaanse bonen

Toscane staat bekend om zijn Italiaanse bonen productie, en dan met name cannellini. Vaak zijn dat de meest populaire bonen. Ze zijn heerlijk romig, maar koken wel vrij snel stuk. Niet erg, want daardoor kun je ze goed gebruiken in dips en sauzen. Omdat cannellini bonen een beetje mollig voelen in de mond, zijn ze gebaat bij frisse tegenhangers. Denk aan lekker veel kruiden, citrus en scherpe kaas.

Leuk weetje: de fagioli cannellino di atina variant heeft zo’n dunne schil dat je deze bonen niet hoeft te weken voor het koken. Nu snap je waarom juist deze bonen zo geliefd zijn. Je vindt ze in de minestrone, verschillende groentesoepen, bonensalades gemixt met tonijn en rode ui en het is een basisingrediënt in veel gerechten uit Lazio, zoals de pasta pappafuocchie.

cannellinirisotto met rucola en saucijs
Deze risotto gevuld met cannellinibonen en saucijs is het ideale comfort food. Deze variant van Janneke Philippi zet je ook nog eens binnen een half uur op tafel. En ja, om een echt lekkere risotto te maken, is heel veel roeren in de pan essentieel. Maar: dat is stiekem best rustgevend!
cannellinirisotto met rucola en saucijs | delicious
bloemkool-rucolasoep met mascarpone en cannellinibonen
Gooi de stronk en bladeren van bloemkool niet weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke soep met mascarpone en rucola mee. Heb je wat mascarpone over? Ga dan voor een lekker romig toetje.
Daar hebben we wel wat inspiratie voor natuurlijk! Zoals limoncellocrema met mascarpone (zie recept), deze bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone of een koffietrifle met marsala en mascarponeroom.
naar recept
bruschette met cannellinihummus & pancetta
Ons favoriete hapje van dit moment: knapperig brood, krokant Italiaans spek, zalvige hummus en lekker veel olijfolie.
Ook lekker: bruschette met tomatenconfit en ricotta.
naar recept
bruschetta cannelini hummus - delicious
saucijzenragù met witte bonen & pancetta
Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
naar recept
varkenssaucijzen ragu

Naast de beroemde cannellinibonen zijn er overigens nog veel meer verschillende witte Italiaanse bonen, of fagioli bianchi zoals de Italianen ze noemen.

In de meeste Italiaanse huishoudens worden deze bonen op verschillende manieren gebruikt, die per regio verschillen. Ze worden in heel Italië verbouwd, van Sicilië in het zuiden tot Piemonte en Veneto in het noorden.

Fagiolo di sorona: verbouwd langs de rivier de Pescia op een tiental boerderijen in de Toscaanse provincie Pistoia. Door hun iets afgeplatte vorm worden soronabonen ook wel piattellini genoemd. Gebruik deze lichtverteerbare boontjes in een Italiaanse bonen salade met granaatappel, knoflook, bieslook en extra vergine olie.

Fagioli bianchi di rotonda: de witte Rotondabonen zijn een fundamenteel ingrediënt van de lokale Pollino-keuken en staan bekend om hun hoge eiwitgehalte, dat ruim boven het gemiddelde van veel andere soorten ligt. Rotondabonen onderscheiden zich door een zeer duune witte of ivoren peul en perfect ronde tot ovale witte bonen.

Ceci

Hmm kikkererwten, wie is er niet gek op? In de Italiaanse keuken gebruiken ze ceci naast soepen en pasta als meel. Met dat kikkererwtenmeel wordt bijvoorbeeld farinata gemaakt (een knapperige pannenkoek) en panisse (kikkererwtfrietjes). Doeltreffende snacks, en heerlijk in hun eenvoud: precies waar de Italianen in uitblinken.

zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
naar recept
zuppa di ceci e vongole
tagliatelle met kikkererwten bolognesesaus
Herfstfavorieten als ragù maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfortfood vol smaak.
35x de lekkerste recepten met kikkererwten
naar recept
tagliatelle met kikkererwten bolognesesaus
kikkererwtengnocchi met harissa-zalmforel
Zet in plaats van spaghetti of tagliatelle ook eens deze gnocchi met kikkererwten op tafel! De harissa-zalmforel, gember en komijn geven pit aan dit heerlijke familiegerecht.
Gnocchi is ook erg lekker in Italiaanse minestrone. Hier vind je het recept.
naar recept
kikkererwten gnocchi zalm harissa

Nog meer Italiaanse bonen

Fagiolo di lamon della vallata bellunese: verbouwd op het vruchtbare Lamon plateau in de Veneto. De kleur varieert van lichtbruin gespikkeld met kastanjebruin tot donker karmozijnrood. Ze hebben allemaal een medium dikke schil en zijn gemakkelijk verteerbaar.

Fagiolo cuneo: vernoemd naar de provincie Cuneo waar ze worden geteeld. Deze Italiaanse bonen hebben roodgekleurde peulen en een mooie lichtroze-rode tekening op de boon. Je moet ze minstens 12 uur weken. Gebruik ze in stevige gerechten met aardappelen, chili, knoflook en spekvet.

Fagiolo di San Quirino: een traditionele boon uit de regio Friuli-Venezia Giulia. De bonen zijn lichtbruin met een wit oog en een donkerbruine iris, terwijl de vorm langwerpig is. Na het koken blijft de boon glad en compact.

BRON: TASTEATLAS.COM

Bekijk ook: focaccia genovese

varkenssaucijzen ragu