hoe maak je makkelijk je frituurpan schoon?

We krijgen knikkende knieën van frituurgoed. Want, geef toe, is er iets níét lekker uit gloeiendhete olie? Van hete staven warme churros bij het ontbijt, zomerse courgettebloemen gedipt in beslag tot een snel bitterballetje bij de borrel. Genieten! Enige minpuntje: de frituurpan schoonmaken…

Het schoonmaken van een frituurpan kan een ontmoedigende taak lijken. Het vet wil niet loslaten, de olie moet ergens heen – maar waarheen eigenlijk? – en moet die hele pan nou uit elkaar of kan het ook anders?

5 stappen om je frituurpan schoon te maken

Met de juiste aanpak is je frituurpan zó weer schoon! We delen vijf praktische tips.

1. Laat de olie afkoelen: Nadat je klaar bent met frituren, laat je de olie in de frituurpan volledig afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Het is belangrijk om dit te doen om verbranding te voorkomen en om het schoonmaakproces veiliger te maken. Je wil geen lelijke brandwonden oplopen! Om je frituurpan schoon te maken trek je dus éérst de stekker uit het stopcontact.

De olie kun je overgieten in een lege fles – het liefst in de originele verpakking – of een andere afsluitbare verpakking. Frituurvet weggooien kan bij een recyclepunt. Op frituurvetrecyclehet.nl/waar-inleveren/ zie je alle punten waar dat kan.

2. Verwijder voedselresten: Zodra de olie is afgekoeld, verwijder je voorzichtig alle voedselresten uit de frituurpan met behulp van keukenpapier. Zorg ervoor dat je alle losse deeltjes verwijdert om te voorkomen dat ze aanbranden tijdens het schoonmaken.

3. Demonteer de frituurpan: Veel frituurpannen kunnen worden gedemonteerd voor een grondigere reiniging. Haal – als het kan – de mand en andere verwijderbare onderdelen uit de frituurpan en was ze af met warm zeepsop. Dit helpt bij het verwijderen van olie en vet dat zich heeft opgehoopt.

Heb je een vaatwasser? Zet de losse onderdelen daar dan in, zoals het mandje en de binnenpan. Zo maak je nog makkelijker je frituurpan schoon.

4. Gebruik een ontvettend schoonmaakmiddel: Voor de binnenkant van de frituurpan, vooral als er hardnekkige vlekken zijn, kun je een ontvettend schoonmaakmiddel gebruiken, zoals een vaatwastablet.

Breng het schoonmaakmiddel aan en laat het een paar minuten intrekken voordat je het grondig afspoelt. Zorg ervoor dat je alle resten van het schoonmaakmiddel verwijdert voordat je de frituurpan opnieuw gebruikt.

5. Droog grondig af: Zodra je frituurpan schoon is, droog je hem grondig af met een schone doek of keukenpapier. Zorg ervoor dat er geen vocht achterblijft. Zo voorkom je roestvorming.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je je frituurpan snel en gemakkelijk schoonmaken en maak je binnen de kortste keren weer krokante hapjes, linea recta uit heet, VERS vet!

Voor in de schone frituurpan: 31x krokante recepten, ultra-crispy genieten!

pexels frituurpan schoon copy
PEXELS